vineri, 30 decembrie 2022

A murit Pele, cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor!

 


 Pele (pe numele adevărat Edson Arantes do Nascimento), legenda fotbalului mondial, care a câștigat trei Cupe Mondiale și a devenit una dintre cele mai importante personalități sportive ale secolului trecut, a murit joi. Avea 82 de ani. „Te iubim la infinit, odihneşte-te în pace”, a scris ea pe Instagram, din spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde Pele era internat de o lună. Spitalul a precizat că decesul a survenit în urma „cedării mai multor organe vitale”.

 Fostul mare fotbalist brazilian se lupta cu cancerul de colon de doi ani și în noiembrie a fost din nou internat.  Considerat de mulţi cel mai bun fotbalist din toate timpurile, Pele s-a operat anul trecut de o tumoare la colon, care i-a fost detectată cu ocazia unor examene medicale de rutină. Ulterior, el a început un ciclu de sesiuni de chimioterapie, fiind nevoit să meargă de câteva ori la spital, pentru a-i fi monitorizată îndeaproape evoluţia. De atunci, starea de sănătate a lui Pele a fost înconjurată de un oarecare mister, întrucât anturajul său furnizează puţine informaţii.

S-a născut într-o familie săracă și a muncit ca servitor. Singurul fotbalist din istorie care a cucerit de trei ori Cupa Mondială (1958, 1962 şi 1970), Edson Arantes do Nascimento Pele s-a confruntat cu diverse probleme de sănătate în ultimii ani acesta fiind unul dintre motivele pentru care s-a retras din viaţa publică, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului în locuinţa sa de pe litoralul din Sao Paulo, alături de familie şi prietenii apropiaţi, departe de atenţia presei. În luna aprilie, Pele a anunţat că aşteaptă cu nerăbdare să vadă selecţionata ţării sale câştigând un nou titlu suprem, la Cupa Mondială din Qatar. Însă Brazilia a fost eliminată în sferuri, de Croația. După partidă, Pele l-a felicitat pe Neymar pentru că i-a egalat recordul de goluri marcate în tricoul echipei naţionale.

A jucat în 1970 la Campionatul Mondial din Mexic și a marcat un gol României, meci pierdut de tricolori cu 3-2. La sfârșitul meciului a schimbat tricoul cu marele antrenor de azi Mircea Lucescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Cristian LAURENȚIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu