luni, 26 decembrie 2022

Cerere de Crăciun. Consiliul Național al Secuilor i-a cerut autonomie teritorială premierului Ciucă!


 Consiliul Național al Secuilor i-a cerut autonomie teritorială premierului, într-o scrisoare de 100 de pagini, invocând respectarea condițiilor aderării la Schengen, potrivit agenției Hirado. În replică, PSD a subliniat că „România este dată ca exemplu pentru respectarea drepturilor minorităților.

Anunțul a fost făcut de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Național al Secuilor, chiar la finalul săptămânii trecute. Potrivit președintelui de consiliu, în scrisoarea transmisă premierului este solicitată respectarea principiilor definite în Recomandarea 1201/1993 a Consiliul Europei, respectiv restituirea proprietăților naţionalizate ale bisericilor şi permiterea înființării şi funcţionării şcolilor bisericeşti Playvolume.

„Solicităm ca aceste angajamente să fie onorate, demonstrând astfel că criteriile de aderare la Schengen vor fi respectate pe termen lung”, a susținut președintele Consiliul Național al Secuilor în anunțul făcut.

  Balázs Izsák a ionvocat Recomandarea Consiliului Europei 1201/1993, argumentând că „articolul 11 din recomandare prevede că regiunile unde sunt majoritare persoanele aparţinând unei minorităţi naţionale au dreptul să dispună de administraţii locale autonome adecvate sau de un statut special, corespunzător situaţiei istorice şi teritoriale specifice şi conforme cu legislaţia naţională a statului”.

„Acest lucru înseamnă, în esenţă, autonomia teritorială”, a susținut Balázs Izsák, potrivit Hirado, cerând autonomia Ținutului Secuiesc.

 Președintele de consiliu a anunţat totodată că scrisoarea adresată prim-ministrului României este însoţită de 108 pagini de documente, la care se fac referiri în textul documentului.

 

Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu