luni, 26 decembrie 2022

De Crăciun, în căutarea liniștii…

 

                                                                                                    de Gheorghe Pârja

Un ajun de Crăciun ploios, imprevizibil, cu o doză de neatenție din partea mea, m-a pus, în aceste zile, într-un circuit mai limitat de comunicare cu lumea. Adică, a trebuit să urmez calea iluziilor, dar și pe cea a perfuziilor. Am ales drumul recuperării colindului sacru, în care mă regăsesc cu uimirea magilor călători. Speram că nu voi fi alungat din domeniul sentimentelor mele creștine cu care mi-am zidit credința, prin vreme, în magia Sărbătorii Nașterii Mântuitorului. Mă fortificam în propriile amintiri, în trăirile profunde, care nu se șterg așa ușor. Când mersul în cerc devine un privilegiu al sorții, îți dai seama că ierarhiile sunt păguboase și totdeauna fac bine lumii în care trăim. Că toți cei care stăm pe marginea cercului suntem la egală distanță de un Centru.

De aici ar izvorî și un principiu al liniștii interioare, pe care l-am regăsit admirabil și magic transfigurat în multe dintre colindele ascultate în Noaptea de Crăciun. Voci admirabile, oameni frumoși, mi-au adus aproape mesajul deprins în pruncie, cu toată metafizica răscolitoare a venirii în lume a Mântuitorului. Încă nu este pierdut marele sens al Creației. Îngerii în Cer cântă, noi colindăm pe Pământ. Asta-i Sara de Crăciun, colindăm la omul bun! Am petrecut, de nevoie, în Ajun de Crăciun, câteva zile printre cei care suferă, care își caută tămăduirea la semeni instruiți și devotați profesiei vindecătoare. Și am fost atent la felul în care răbdarea cuceritoare a personalului medical se convertește în speranță și certitudine de sănătate.

Nu lipsesc cuvintele terapeutice, cuvintele-madlenă, cum le-a numit Irina Petraș, cuvintele din sufletul mamelor izvorâtoare de mirul tainicelor înțelesuri. Da, așa mi s-a întâmplat să descopăr un cotidian, pe care l-am luat în seamă. Pe care uneori îl expediem și taxăm fără să-i punem întrebări. Cu sănătatea nu-i de glumit în aceste vremuri. De aceea, dăruiesc mulțumirea mea întregului personal de la un spital-emblemă pentru Maramureș. Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie. Și mi-ar plăcea să fie cât mai mulți doctori sau asistente, precum doamna doctor Ica, asistentele Lena, Carmen, Vali… și înșiruirea continuă, care și de Sfintele Sărbători și-au dăruit energia profesională pentru îmblânzirea suferinței. Mai ales față de copiii loviți de viroze. Da, mulți copii am văzut la tratament! Iar boala nu se întrerupe când e sărbătoare! Sau poate atunci vezi mai bine empatia și solidaritatea!

Liniștea sufletească a fost mai greu de găsit în aceste zile. Doar în rugăciunile de la biserică se mai așeza mana binecuvântată. Că au venit peste noi, chiar în Ajun, știri care ne-au scos din cadența evlaviei. Un grup de sindicaliști, cu varii păreri despre creșterea pensiilor, a făcut un recital zgomotos, care nu avea nimic comun cu Nașterea cea Mare. Cu un cinism greu de înțeles, Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii au arătat noile cupoane din anul ce vine. S-a făcut o horă aprinsă de păreri, care mai de care mai năstrușnice. S-au auzit cuvinte grele, reproșuri la cei care ne conduc, cereri de demisie. Toate acestea, și multe altele, s-au întâmplat în Seara de Crăciun.

Se putea ocoli această vânzoleală atee dacă la mijloc era o minte creștină. Sunt fapte care nu se fac în preajma unor mari evenimente mântuitoare, cum este Sărbătoarea Crăciunului. Mai ales când au ajuns și la noi acele curente de gândire care vor să ne șteargă Crăciunul de pe harta sufletului. De dragul ratingului ce nu se face? Poate părerea mea este mai anevoios de înțeles, dar încă nu confund sunetul vestitor al clopotolelor cu goarna, care dădea deșteptarea în armată. Apoi au fost vești crispate, care nu mai țineau de noi, românii. În Seara de Crăciun a fost bombardat orașul Herson, unde au fost 8 morți și zeci de răniți ucraineni. Inclusiv o fetiță de 6 ani.

Ce creștini sunt aceia care omoară creștini în Seara de Crăciun? Ce Patriarh îngăduie moartea la Nașterea lui Hristos? Unul de la Moscova. Crudă realitate ni se propune. Ca paharul în Seara Sfântă să se umple peste măsură, Kremlinul aruncă umbra unei invazii rusești asupra statului independent Republica Moldova. Doamne ferește! La grea încurcătură istorică ar fi pusă România! Vedeți, zadarnic m-am refugiat în magia colindelor, că ne paște racheta morții. O, suflete bun la toate!

Închei cu dramul de optimism strecurat printr-o fereastră din Univers. Astăzi, urez curaj și măiestrie lumească prietenilor cu numele de Ștefan. Cum sunt Ștefan Marinca, Ștefan Jurcă, Ștefan Vișovan, Ștefan Iuga și ceilalți neuitați din ființa mea. Puneți pe masă binele lumii! În căutarea liniștii. Eu am ațipit cu colindele și cântecele fetelor și flăcăilor din Jina Sibiului. Splendid spectacol!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu