luni, 20 februarie 2023

ANIVERSATUL - GELU DRAGOȘ

 

  


         Calitatea vieții într-o societate umană este determinată atât de nivelul producției materiale cât și de cel cultural al membrilor ei. Pentru a obține rezultate în domeniul economiei, membrii societății trebuie să treacă   printr-un sistem de pregătire. Numai în funcție de cunoștințele primite în domeniile impuse de viața economică vor putea obține rezultatele dorite.

            Prin urmare, de instruirea membrilor societății depinde calitatea vieții de fiecare zi. Din sufletul meu de fost dascăl, emană spre cer toată lauda pentru aceia care prin dăruirea lor spirituală s-au jertfit și se mai jertfesc pentru ridicarea valorii și calității educative  a societății din care fac parte. Dureros este faptul că formațiunile politice care ne-au condus în ultimii treizeci de ani nu au apreciat la adevărata ei valoare activitatea de instruire și educare a membrilor societății.

            Printre zecile de mii de educatori, am descoperit unul care se dăruiește cu tot sufletul ființei sale, ca să lumineze cu propriul har onorabila misiune de DASCĂL. Acesta este Domnul GELU DRAGOȘ care a văzut lumina zilei în satul Lucăcești de pe Someș, la data de 22 februarie 1967, într-o tradițională familie de țărani. Ani de zile, tatăl său și-a slujit consătenii în calitate  de brigadier agricol. Bunicul său, după mamă, a avut o moară pe Someș, pe care nepotul GELU a imortalizat-o, postând-o pe internat, transformând-o într-un simbol al activității culturale din zona Chioar prin blogul MOARA LUI GELU.

            După absolvirea claselor gimnaziale, și-a urmat chemarea spre educație și cultură, continuând cursurile la Liceul ”Gheorghe Barițiu” din Baia Mare, după a căror absolvire se înscrie la Facultatea de Științele Comunicării din Arad, la absolvirea căreia își susține masteratul în Educație, la nivel înalt. După finalizarea studiilor, se dăruiește cu tot harul său formării de caractere  și șlefuirii de suflete umane la generațiile care au trecut pe sub bagheta sa educativă, fiind de peste 17 ani învățător la Mireșu Mare.

            Primii ani de profesie i-a desfășurat în localitățile Tulghieș, Iadăra, Boiu Mare, Trestia (unde s-a titularizat cu 9,40)  și Șomcuta Mare, perioadă după care se apropie de vatra părintească, fiind numit DASCĂL în localitatea Mireșu Mare, unde de șaptesprezece ani formează caracterele viitorilor cetățeni ai comunei.   

În calitatea mea de pensionar, n-am avut tangență cu activitatea sa didactică, dar m-a impresionat cu activitățile extrașcolare desfășurate cu elevii și postate pe internet. Este o personalitate înzestrată cu o dăruire totală depusă în slujba ridicării nivelului cultural al societății. Organizează frecvent activități culturale la Mireș, Satulung și Hideaga și face act de prezență la o mulțime de activități culturale la Baia Mare; participă frecvent la ședințele Ligii scriitorilor, organizate de d-na Carmena Băițan și la cele ale Cenaclului scriitorilor, organizate de d-na Florica Bud. Peste tot este un omniprezent cu contribuții personale însemnate. L-a înzestrat Dumnezeu și cu harul poetic. A publicat deja volumul de poezii „Singurătatea poeziei”, iar acum lucrează la lansarea următorului volum.

            Fiind înzestrat cu atâta HAR creativ, acum, la a 56-a aniversare, cred că merită să i se acorde dreptul de a îmbrăca haina unui ETALON CULTURAL în Zona CHIOAR.

            După tot ceea ce a realizat în viața sa de DASCĂL, se cuvine, la această  ANIVERSARE, să-i urăm din suflet un SINCER și CĂLDUROS

                                                           „LA MULȚI ANI!!!”

                                                                                                         prof.  Viorel I. Pop

3 comentarii:

  1. ,,LA MULȚI ANI" și MULȚI FANI.

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani. Scrii poezii frumoase prin revistele online, le citesc. Să te bucuri de toate darurile tale. Nicu G.

    reviste

    RăspundețiȘtergere
  3. La mulți ani, sănătate și bucurii!!!

    RăspundețiȘtergere