marți, 28 februarie 2023

Proiect educațional la Școala Gimnazială Mireșu Mare - ”Să circulăm corect!”

 


Iniţiatorii proiectului:  Olar Mircea - Profesor de karting şi legislaţie rutieră la Palatul      Copiilor Baia Mare, consilier educativ, prof. Dragoş Ana.

 Echipa de proiect: director prof. Merciu Dorel, învăţătorii şi diriginţii din cadrul Şcolii Gimnaziale Mireşu Mare, toate structurile aferente.

                                                                     ARGUMENT

 Componentă a Educaţiei pentru societate, Educaţia rutieră reprezintă unul dintre elementele esenţiale ale civilizaţiei moderne. Datoria oricărui cetăţean este de a respecta regulile de circulaţie şi, în acelaşi timp, de a participa, în mod conştient, la stimularea interesului celorlalţi membri ai societăţii pentru cunoaşterea şi respectarea acestor reguli.

Pornind de la adevărul că “în circulaţia rutieră e de ajuns - uneori - să greşeşti o singură dată pentru că a doua oară nu mai ai când”, am gândit elaborarea acestui proiect pentru a intensifica activitatea de sprijinire a şcolarului în dobândirea de cunoştinţe, capacităţi şi deprinderi care să-i permită adaptarea cu uşurinţă la condiţiile de mic pieton.

Prin derularea proiectului educaţional „Să circulăm corect!” ne propunem să îi învăţăm pe elevi cum să evite sau măcar să reducă la minimum accidentele în care pot fi implicaţi „micii pietoni”, datorită faptului că circulaţia, traficul pe drumurile comunei noastre a luat amploare datorită deschiderii podului de la Ulmeni.

Proiectul este o dovadă a dorinţei de stimulare, dezvoltare şi perfectare a acelor deprinderi la elevi necesare auto-protejării şi creşterii grijii faţă de propria persoană şi faţă de cei din jur.

Activităţile propuse a se derula în cadrul proiectului au ca formă specifică de desfăşurare întâlnirile directe cu agenţi de poliţie şi alte persoane autorizate şi specializate în circulaţia rutieră, activităţi menite să-i îndemne pe elevi să înveţe, să cunoască şi să respecte întotdeauna regulile de circulaţie pe drumurile publice, în calitate de participanţi direcţi la trafic, precum şi regulile de comportare în mijloacele de transport în comun. Întâlnirile cu persoanele specializate vor avea loc atât la şcoală şi elevilor li se vor exemplifica diverse situaţii din trafic pe bază de expunere verbală şi de imagini, cât şi sub formă de deplasări directe pe drumurile rutiere, elevii aflându-se în situaţii concrete de punere în aplicare a deprinderilor formate privitoare la respectarea regulilor de circulaţie.

Prin caracterul dinamic şi atractiv al temelor, cât şi prin caracterul educativ, se asigură în permanenţă cultivarea la elevi a calităţilor morale, educarea voinţei, a stăpânirii de sine, dezvoltarea acuităţii vizuale, auditive, a spiritului de observaţie.

                                             SCOPUL:

 ·        Prevenirea producerii accidentelor de circulaţie în rândul elevilor, prin însuşirea corectă a regulilor de circulaţie şi respectarea acestora;

                                               OBIECTIVE SPECIFICE:

  • Formarea unei conduite corecte privind circulaţia pe drumurile publice în calitate de pietoni;
  • Manifestarea unei atitudini preventive în circulaţie materializată într-un comportament adecvat unor situaţii complexe ce se pot ivi în traficul cotidian;
  • Conştientizarea faptului că nerespectarea regulilor de circulaţie atrage după sine grave consecinţe privind riscul expunerii la accidente rutiere;
  • Utilizarea unui limbaj adecvat în prezentarea unor situaţii specifice circulaţiei rutiere;
  • Conştientizarea părinţilor şi a altor factori educaţionali din cadrul comunităţii cu privire la rolul lor în formarea şi dezvoltarea propriilor copii.

                                                     DURATA PROIECTULUI:

   ·        Anul şcolar 2022 – 2023, 2023-2024, cu posibilitate de prelungire;

                                                            GRUP ŢINTĂ:

 ·        Elevii Şcolii Gimnaziale Mireşu Mare, Structurile Lucăceşti, Tulghieş, Iadăra, Remeţi pe Someş, Dăneştii Chioarului

                                                     BENEFICIARI:

Direcţi:

            -elevii implicaţi în proiect, şcolari şi preşcolari;

            -echipa de proiect

 Indirecţi:

            -şcoala

            -părinţii elevilor

            -comunitatea locală

                                                                              PARTENERI:

 - Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş

- Palatul Copiilor Baia Mare

- Școala Gimnazială Mireșu Mare

- Casa Corpului Didactic Maramureș

- Primăria Mireșu Mare

-Poliţia comunei Mireşu Mare, Departamentul Circulaţie Rutieră


 




 




























Foto: GDL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu