miercuri, 22 februarie 2023

LITEROMANIA nr. 278/februarie 2023

 

Nr. 278
 


Cartea săptămânii

Poeme de Pier Paolo Pasolini

Vă propunem un grupaj de poeme din volumul „Poesie/Poezii” de Pier Paolo Pasolini, volum apărut în 2022, la Editura Tracus Arte, în traducerea semnată de Smaranda Bratu Elian și Dana Barangea. (LiteromaniaCitește mai departe


Raul Popescu a publicat primul său roman la sfîrșitul anului 2022, la editura "Casa de Pariuri Literare". Un microroman, ale cărui 98 de pagini sînt intense, pline de dramatism. Bine construit, cu o poeticitate dozată atent, romanul lui Raul Popescu observă lumea din perspectiva unui tînăr de 27 de ani aflat între viață și moarte.
 

Raul Popescu, absolvent al Facultății de Litere din Brașov, autor al eseului "Ioan Petru Culianu. Ipostazele unui eretic", volum apărut la editura Eikon în 2017, coordonează împreună cu Adina Dinițoiu platforma culturală online "Literomania".

Realizator Georgeta Drăghici

 
VIDEO: Interviu cu Éric-Emmanuel Schmitt
La București, am avut ocazia de a sta de vorbă cu scriitorul pe marginea romanului recent apărut, „Paradisuri pierdute”, și a seriei de volume care îi vor urma – într-un dialog (în limba franceză) înregistrat, pe care vi-l propun și sub formă audio, nu numai scrisă. (Adina Dinițoiu)

Video aici
Dacă îți place Literomania, donează pentru a contribui la continuarea proiectului. Îți mulțumim!
 

 
         





 
             
                                                                                     
Cronici

Infernul de zăpadă

Rodica Grigore
 

Probabil că puțini sunt cei care mai știu ce a însemnat înspăimântătorul „viscol al copiilor” (numit și „al școlarilor”), care a lovit pe neașteptate Marile Câmpii (afectând mai cu seamă Statul Nebraska și regiunea sudică a Teritoriului Dakota) în ianuarie 1888. Chiar și în Statele Unite ale Americii, fenomenul a părut mai degrabă uitat, ignorat ori chiar trecut sub tăcere de multă vreme. Sau, cel puțin așa au stat lucrurile până la apariția tulburătorului roman al lui Melanie Benjamin, purtând chiar acest titlu: „Viscolul copiilor”. Citește mai departe



 



 

 

         





 
             
                                                                                     
Poezie

Doamna Goliat

Ioana S. Bogorodea

 

yes

întrebările sunt cel mai dur viol
al omului de către om
câți ani ai ești singură
ai fost măritată ai copii
locuiești singură
da la toate întrebările
sunt yes woman
ai prieten unde lucrezi
ce îți place în pat
zi ceva să-mi treacă timpul
da

 Citește mai departe



 

 

         





 
             
                                                                                     
Anticariat

Gabriel García Márquez – „Un scriitor înspăimântător de realist”


Bozz
 

"Întotdeauna am crezut, împotriva altor păreri respectabile, că noi, scriitori nu am venit pe lume pentru a fi încununați cu lauri. Întotdeauna am crezut, și mulți dintre dumneavoastră ştiu aceasta, că orice omagiu public e un început de îmbălsămare. Întotdeauna am crezut, în sfârşit, că scriitorii nu sunt scriitori prin propriile lor merite, ci prin nefericirea de a nu fi altceva și că munca noastră solitară nu trebuie să ne aducă alte recompense sau privilegii decât cele pe care le merită cizmarul pentru pantofii ieşiți din mâna lui.” (Gabriel García Márquez) Citește mai departe


 
Atelierele Literare Literomania
Pe lângă „Corespondențele Literare Internaționale Literomania”, Mircea Dan Duță, ne propune „Ateliere Literare Literomania”. În acest al treilea episod, Mircea Dan Duță îi are ca invitați pe Robert Șerban și Dumitru Crudu.
NOU: Flash fiction la microfon

Vă propunem rubrica „Flash fiction la microfon” - o variațiune a rubricii „Flash fiction stories”, rubrică prezentă în Literomania încă de la primele numere ale revistei noastre online. Astfel, în fiecare număr al Literomaniei, un autor de flash fiction, sau mai mulți, vor citi câte o proză proprie într-un scurt video pe care îl vom posta atât în Literomania, dar și pe paginile noastre de Facebook (https://www.facebook.com/com.literomania) și YouTube (https://www.youtube.com/c/Literomania). Pentru a fi la zi cu tot ceea ce postăm, tot ce trebuie să faceți este să dați un like paginii de Facebook Literomania și să vă abonați la canalul YouTube al Literomaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu