marți, 28 februarie 2023

ADIGIDM Maramureș: Important pentru producătorii și comercianții care pun pe piață ambalaje

 

Marți, 28 februarie 2023, este ultima zi în care producătorii și comercianții pot să se înregistreze în Sistemul de Garanţie Returnare (SGR). Înregistrarea în baza de date a sistemului de garanție-returnare se face pe site-ul https://returosgr.ro/. După această dată, Garda Națională de Mediu va putea suspenda activitatea sau aplica amenzi cu sume cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei tuturor celor care nu s-au înregistrat în sistemul garanție-returnare.

Ce presupune sistemul SGR?

În baza acestui sistem se va percepe o garanţie de 0,50 lei/ambalaj atunci când vom cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ambalajul poate să fie de plastic, sticlă sau metal (doze). Garanția se va percepe pentru ambalajele primare nereutilizabile, cu volum între 0,1 litru și 3 litri.

După golirea ambalajului, vom putea să-l predăm într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor. Ambalajul va avea pe etichetă inscripția SGR. În schimbul ambalajului gol, vom primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

                                                                                                                        GDL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu