duminică, 19 februarie 2023

Întâlnire a fermierilor la Mireșu Mare

 

Sâmbătă, 17 februarie, ing. Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare a organizat o întâlnire a fermierilor cu reprezentanții APIA, Direcţia Agricolă Maramureş şi Unitatea Fitosanitară Maramureş.

Au participat fermieri din toată zona Codru-Chioar, din Seini până în Boiu Mare şi de la Ardusat până în Băiţa. La întâlnire au fost prezenţi şi primarii din Şomcuta Mare şi Ariniş.

Fermierii s-au informat despre Planul Naţional Strategic (succesorul PNDR, prin care se derulează finanţarea nerambursabilă din cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală ), procedurile privind subvenţiile APIA, diverse noutăţi din domeniul agriculturii.

De asemenea, fermierii au adus în discuţie diverse probleme ale agriculturii şi au propus schimbări legislative în domeniu cum ar fi:

– nevoia de a lărgi accesul micilor fermieri la cursurile de specialitate pentru tratamentele fitosanitare, inclusiv acelora fără studii medii,

  realizarea inspecţiei tehnice a maşinilor fitosanitare cu sprijinul Unităţii Fitosanitare Maramureş în comune,

  fermierii tineri contestă utilizarea lui 2018 drept an de referinţă pentru alocarea banilor pentru bovine (subvenţia per capita) deoarece fermele mai noi sunt dezavantajate

– subvenţia prin PNS este acordată doar bovinelor la îngrăşat pentru piaţa internă, nu a şi acelora pentru export (subiect ridicat de viceprimarul comunei Mireşu Mare)

– subvenţia la bubaline (bivoliţelor) mult mai mică decât cea pentru bovine; trecerea bubalinelor la categoria rasă cu risc ridicat de abandon pentru a ridica nivelul subvenţiei.

Întâlnirea a fost urmată de o sesiune de socializare între fermieri şi reprezentanţii autorităţilor publice.

”În perioada următoare, vom anunţa un program pentru cei interesaţi privind obţinerea diplomei de utilizator de substanţe fitosanitare și locul de realizare a inspecţiei tehnice a maşinilor fitosanitare”, a declarat ing. Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu