duminică, 19 februarie 2023

JURNALISTUL CULTURAL DE PRESĂ SCRISĂ


ELOGIUL JURNALISMULUI FĂRĂ MODESTIE

M-am întrebat deseori care sunt atributele care ar trebui să-l caracterizeze pe un jurnalist în general  și am ajuns la concluzia că ADEVĂRUL celor relatate ar trebui să fie în centrul atenției - atât  pentru cel ce scrie, cât și pentru cel ce citește.  Nu vreau să fac referire la o persoană anume - dar... uneori jurnalistul TV de la prezentarea  știrilor se pare că este afiliat unor idei premergătoare când, de fapt... el ar trebui să fie neutru. Astfel ascultătorul rămâne confuz sau în cel mai bun/rău caz - rămâne ancorat la ideile transmise despre un eveniment sau mai multe evenimente. Al doilea atribut ar fi TIMPUL potrivit pentru a transmite informația - iar la final, dar la fel de important ar fi utilitatea informației comunicate pentru acum și pentru viitor.

Prezentă într-un colț de lume unde se agață harta-n cui, minunatul Maramureș - mai vechi și mai nou, cu acele catrințe care se mai poartă în satele oșenești, cu acei ițari care la fel se mai îmbracă nu numai la prezentări  artistice la TV,  Maramureșul nostru istoric și... mai modern... e o lume mirifică, splendidă, miraculoasă!

Jurnalistul este cu sufletul deschis la toate evenimentele culturale din zona pe care o reprezintă:

- acum, e lansarea unui volum de poezii/proză - iar un reportaj/ recenzie nu întârzie să apară:

- acum, e un recital muzical, o vizită a Paulei Seling (artistă școlită la Liceul de Artă din Baia Mare) la Biserica Ortodoxă din orașul Ulmeni-Maramureș - unde e aplaudată la scenă deschisă - fiind o ambasadoare de calitate a cântecului tradițional românesc (colinda, priceasna) atât în țară, cât și peste hotare) iar prezentarea artistei e de bun augur.

- acum, s-au cam uitat eroii neamului (Decebal,  Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Cuza-Vodă, Brâncoveanu) iar jurnalistul Ioan Romeo Roșiianu din Baia Mare - Maramureș  scrie o poezie patriotică deosebită care  poate atinge sufletele tinerelor vlăstare. Îmi permit să citez câteva strofe din poezia cu titlul

„De sufletul neamului”:

Noi ne-am scris cu sânge zilele trecute

Domnii noștri și-astăzi stau la căpătâi

apărând simțirea inimii durute

ei sunt sfinții noștri ultimii și-ntâi.

 

      Căci avem în vremuri nemurite fapte

      Pe pământ biserici care ne sfințesc

      c-am băut cu poftă de la mame lapte

      laptele iubirii – neamul românesc.

 

  Nu ne înspăimântă nicio veste rea

  știm că ne e Domnul pază și putere

  au mai fost și alții veniți să ne ia

  veniți să ne spurce laptele cu fiere.

 

I-am gonit în cețuri pe cei care-au vrut

să ne-nchidă cântul într-o colivie

nu știau că Cerul este al nostru scut

că de-aceea neamul românesc nu piere.

 

  Căci avem în sânge dragostea de țară

  că avem în inimi dragostea de neam

  că sfințim icoana românească iară

  și-o să fim prin veacuri la fel cum eram.

 

- acum,  au loc interviuri/ întâlniri literare cu elevii la Liceul Tehnologic sau  la Liceul  „Sf. Anton de Padova” condus de prof. Aurora Pușcaș, lecturi literare din creația scriitorilor Milian Oros, Georgeta Cedică, Olimpia Mureșan,  zile care au lăsat amprente deosebite în sufletele elevilor și au cuprins îndemnul de a citi nu numai lectura impusă în cadrul programelor școlare ci și pe scriitorii contemporani „încă în viață” cum obișnuiește să spună membru USR -Vasile Morar - din Chelința, oraș Ulmeni, Maramureș.

- acum,  realitățile culturale maramureșene nu se opresc aici, ele fac apel la școli, olimpici, profesori și învățători angajați sufletește în ideile propășirii neamului omenesc, la cei ce se conduc după vorbele eminesciene:

„ - Sufletul omului, precum pământul țării: pentru a da roade, trebuie cultivat.”

A te apleca asupra problemelor elevului la școală și în activitățile extrașcolare, la educația lui - este o datorie nu numai față de copii - ci, mai ales față de națiunea din care fac parte atât elevii cât și profesorii. În această ordine de idei școlile din orașul Ulmeni sunt la loc de cinste.

- înainte și acum în acest areal cultural se încadrează personalul didactic din orașul Ulmeni cu cele șapte localități aparținătoare: Vicea, Arduzel, Someș-Uileac, Mânău, Tohat, Chelința - despre unele dintre ele am scris la momentul potrivit.

- acum, martoră atentă la realitatea culturală și mai ales la cărțile care au apărut  în ultimul deceniu, aici în Maramureș și în țară, am scris articole de prezentare/ întâmpinare/ prefețe sau postfețe de carte pentru scriitorii: Vasile Morar, Florica Bud, Gelu Dragoș, Ioan Romeo Roșiianu, Claudia Brigitta Pap, Valentin Lupea, Grigoraș Ciocan, Radu Botiș, Adrian George Itoafă, Vasile Bele, Astaluș Ioan, Loreta Toader, Patty Ferariu, Dan Orga Dumitriu, Nelu Danci, Ică Sălișteanul, Ștefan Olaru, Florin Dochia, Oana Noorani, Nicoleta Nussthaler, Ilie Bucur, Sorina Botiș, Lăcrămioara Zota, Ovidiu Cristian Dinică, Cristian Gabriel Moraru, Dorin Istrate, Costel Neacșu, Vasile Dan Marchiș, Maria Berciu, Aurelia Oancă, Vasile Hatoș etc.

Animatoare de cultură, formatoare de opinie (și nu numai pentru sutele de elevi de-ai mei cărora le-am fost dirigintă sau proferor de română) prin articolele mele de informare am făcut cunoscute obiective turistice din Franța prin seria de articole despre Tour Eiffel, Notre Dame de Paris, Cimetier Montparnasse, Le musee du Louvre etc.

Cred că jurnalismul local o să aibă din ce în ce mai mult rol pentru informarea nu numai a populației locale – ci și pentru centrul de informare  din Radio TV, unde emisiunile sunt ascultate cu mare interes. 

 

OLIMPIA MUREȘAN, Asociația Scriitorilor Maramureș, membră UZPR

19 februarie 2023, Ulmeni, Maramureș

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu