vineri, 24 februarie 2023

Gheorghe Cârciu: ”Legea minorităților din Ucraina trebuie regândită”

 

Singurul patriot din guvern? O delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), condusă de Secretarul de Stat Gheorghe Cârciu, a mers luni în Ucraina, unde a vizitat comunitatea românească din Transcarpatia – Maramureșul istoric. „Legea privind minoritățile naționale din Ucraina trebuie regândită”, a transmis oficialul.

La sediul Consulatului României la Solotvino, delegația a discutat cu reprezentanți ai clerului și cu directori de școli cu predare în limba română din Transcarpatia despre accesul la educație în limba română, despre păstrarea credinței și a tradițiilor românești.

Secretarul de stat a vizitat Centrul Multicultural și Biblioteca „Mihai Eminescu” din localitatea Biserica Albă, două proiecte susținute de DRP.

„Ne-a bucurat în special întâlnirea cu elevii etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română și cu dascălii lor. În 2022, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a acordat sprijin financiar pentru 6500 de copii și aproximativ 2300 de cadre didactice. Vom continua aceste proiecte, care fac din educație și cultură adevărate borne ale identității noastre etnice”, a declarat Gheorghe Cârciu.

„Cunosc marea problemă privind educația în limba maternă și atrag atenția că legea privind minoritățile naționale din Ucraina, recent adoptată, trebuie regândită. Ne vom lupta pentru interesele legitime ale comunității românești, împreună cu celelalte instituții ale statului român”, a adăugat oficialul.

În forma actuală, legea cuprinde neclarități care afectează grav drepturile românilor din Ucraina – în special dreptul la educație.

„Înțelegem situația dificilă existentă la nivelul acestei țări și ne exprimăm încrederea că acest conflict se va încheia curând, regăsindu-ne cu toții pacea, însă contextul actual nu permite sub nicio formă îngrădirea drepturilor și nevoilor comunității românești din Ucraina”, a declarat Gheorghe Cârciu la finele anului trecut.

Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu