joi, 29 februarie 2024

Adrian Onciu: “Propagandiștii guvernamentali acceptă cu o atitudine de-a dreptul bolnavă perspectiva trimiterii de trupe în Ucraina”


Cum era de așteptat, opoziția din Franța a reacționat vehement la anunțul președintelui Macron legat de posibilitatea ca țări europene să trimită trupe în Ucraina. Inclusiv unii lideri marcanți din cadrul NATO, ca Olaf Scholz, au dat de înțeles că opinia lui Macron este neîmpărtășită de aliați: ”Niciun soldat european sau NATO nu va fi trimis în Ucraina”.

O reacție similară, dar nuanțată, a venit și din partea lui Jens Stoltenberg, care a spus că Alianța nu intenționează să trimită trupe în Ucraina. Totuși, Stoltenberg a adăugat că deciziile individuale ale țărilor nu necesită coordonare cu toți membrii NATO. Așadar, problema rămâne pe masă, după cum a precizat și premierul slovac Robert Fico. Unele state vor putea trimite soldați pe front doar în baza acordurilor de securitate bilaterale semnate cu regimul Zelensky.

Prezent la Paris, președintele Iohannis nu a catadicsit să ne spună dacă se gândește să trimită soldați români pe frontul din Ucraina. Nici cât de serioase au fost discuțiile cu Macron. Acum are alte priorități. Urmărește cu atenție și îngrijorare stadiul lucrărilor la Vila de protocol renovată cu 7 milioane de euro.

Pură coincidență, în ziua în care Macron a lansat bomba (cu dezinvoltura și seninătatea unui smintit irecuperabil) mass-media din România a publicat un anunț preluat de la Ministerul Apărării, din care aflăm că ”se prelungește perioada de recrutare pentru posturile de soldați și gradați profesioniști”. Dovadă că prea puțin tineri s-au arătat încântați de leafa de 2.400 lei net plus beneficii, cu perspectiva de a deveni carne de tun. O perspectivă cât se poate de palpabilă, întărită de viziunea președintelui Macron asupra continuării războiului.

Oferta MApN este stupidă în actualul context. Dacă tot există români aventurieri, dornici să apere ”ordinea internațională bazată pe reguli”, atunci de ce și-ar risca viața pe 2 lei? De ce nu s-ar duce direct pe front, în cadrul Romania Battlegroup ”Getica”? Vorbim despre un detașament format exclusiv din români și moldoveni cu experiență de luptă, care și-au promovat ”activitatea” atât în mass-media (Antena3, Digi24), cât și pe propria pagină de Facebook, cu 12.000 de urmăritori, cu număr de contact și adresă de e-mail. Aceștia sunt plătiți în calitate de mercenari, probabil cu mii de euro lunar, din banii strânși cu trudă de Zelenesky în ultimii doi ani. Întâmplător, în cadrul armatei române există Divizia 2 Infanterie ”Getica”, posibil punctul de plecare al grupului de mercenari din Ucraina.



Într-un interviu recent, din 23 februarie 2024, liderul detașamentului Getica spune că ”există șanse ca România să intre într-un conflict cu Rusia”. Chiar dacă Iohannis se face că plouă – preferă discreția, inclusiv după declarațiile incendiare ale președintelui francez.

Pe de altă parte, unii comentatori din occident îi reproșează lui Macron că degeabă își umflă pieptul și amenință Rusia că se va confrunta pe front cu cocoșii galici, dacă în mod practic a livrat Ucrainei un ajutor militar de doar 640 milioane de euro – în comparație cu cele 17,7 miliarde ale nemților.

În ceea ce privește România, propagandiștii guvernamentali acceptă cu o atitudine de-a dreptul bolnavă perspectiva trimiterii de trupe în Ucraina. Ei sunt îngrijorați doar din pricină că alianța PSD-PNL va pierde niște voturi. Cristian Pîrvulescu: ”Se va discuta ceva mai serios despre posibilitatea trimiterii de trupe. Consecințele ar putea să privească și politica internă românească pentru că în ceea ce privește acordul bilateral cu Ucraina, deja AUR a vorbit despre posibilitatea trimiterii de trupe, iar acum ipoteza lansată de Macron nu face decât să le dea și mai mult avânt”.

Așadar, putem intra liniștiți în război cu Rusia, la o adică, numai să nu dea dracu’ să vină extremiștii la putere, că rămânem și fără bani de țigări.

Autor: Adrian Onciu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu