*******
Dragi prieteni, a mai trecut o săptămână și am mai făcut un pas, în ceea ce privește participarea Dumneavoastră la concursul ,,OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE, ANOTIMP! TAUTOGRAMA - 2024".
Și, am ajuns la TAUTOGRAMA CU NUMĂRUL 85 - dintre cele verificate și care îndeplinesc condițiile impuse pentru a putea intra în jurizare în cadrul concursului.
Perioada de trimitere materiale:
Perioada de aranjare materiale și jurizare:
16 - 30 martie 2024;
Afișarea rezultatelor finale:
31 martie 2024, ora 12.00;
Adresa pe care pot fi trimise materialele:
v_bele@yahoo.com;
Alte informații: 0753533003;
Festivitatea de premiere - septembrie 2024, în cadrul Taberei literare cu același nume: ,,Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp!";
Toate tautogramele vor fi tipărite într-un volum, deci avem rugămintea de a trimite materialele însoțite cu un scurt CV, (cât credeți Domniile Voastre de cuviință), ce va fi lansat în cadrul Taberei literare - septembrie 2024.
Le mulțumim celor care, deja, au reacționat la acest proiect literar. Ce m-a impresionat mult, este faptul că mulți dintre Domniile Voastre, nu v-ați oprit la o singură tautogramă. Câțiva ați trimis câte două-trei. Alții, v-ați oprit la cinci, dar sunt unii care au depășit acest număr... eu, sincer, mă bucur! Și, mai trebuie să recunosc, așa precum ați afirmat chiar și dumneavoastră, că este o provocare interesată acest concurs. Felicitări, curajoșilor, nu-i așa?! Noi, vă asigurăm de prețuirea și respectul nostru!
I.
Astăzi, am adunat
asfințitul albastru
al altui anotimp
abia apoi am auzit
apusul altor avalanșe
adunând alune...
Ambra a achiesat
acestui alb ales
așa alambicat
apoi asamblat altfel...
Amarul albastru al acestui
aval are aplecarea altui
anotimp apus adăugat
abia atunci...
Averea acestui an are
ancestralitate aromată...
II.
Azi,
am aruncat albăstrelele
afară - atunci au apus
adunările altor afinități...
Așa aveți abilitatea altui
anotimp adăugat acestui
arc ancestral
- adaug amprenta asupra
acestui alb ales
altfel...
Atunci am adăugat
albastrului accent automat
asemănător altui anotimp
acolo am amiezile abandonate
abia așa aroganța
asupra albului
admite alte argumente
acoperite...
Apropierea aceasta aliniază
artificiile altui an alintat
adunând ape...
Asistenta a așezat
ampermetrul
aproape apusului arid...
*******************
Gelu Dragoș - un ,,Om al Cetății"
Cu adevărat, afirmația aceasta are temei în ascensiunea literară a învățătorului Gelu Dragoș. Au rostit acest lucru, prof. Olimpia Mureșan și a fost, ulterior întărită cu argumente, inclusiv de către prof. Maria Berciu, în cadrul ședinței de Cenaclu literar, desfășurat sub semnul Dragobetelui, sâmbătă 24 februarie 2024.
Prezența oamenilor de litere - scriitori, poeți, dascăli, preoți - în număr mulțumitor de mare ( 25 de persoane tinere, la maturitate sau la vârsta senectuții), a fost o adevărată lecție de prietenie și emoție trăită. Au citit, (pentru că erau sărbătoriții acestei luni, februarie!), prof. Lotica Vaida și prof. Gelu Dragoș - poezii interesante, cu vers alb sau în vers clasic, cu rimă. Și unul, și celălalt, oameni cu multă experiență profesională, literară, au confirmat sintagma ,,omul potrivit, în locul potrivit", dar și credința că ,,omul sfințește locul". Sper, zic eu, să fiu în asentimentul multora dintre cei prezenți la această ședință.
După ce ne-au prezentat poeziile a urmat ,,intervențiile"/părerile celor prezenți, referitor la activitatea literară a celor doi scriitori - pentru că vorbim despre niște oameni care ,,au în spate" o rodnică, bogată și apreciată activitate literară. Deci, subscriu, inclusiv eu, sintagmei ,,Oameni ai Cetății".
Prof. Ștefan Herțeg, apreciind valoarea poeziilor și a poeților, a făcut un Laudatio - bazat pe obiectivitate și concret. ,,Poeziile sunt profunde, au și transmit emoție. Sunt sigur, că cei doi nu se vor opri aici. Vor continua să ne surprindă în plan literar. Având în spate o activitate profesională bogată, fiecare își merită cuvântul de laudă și de apreciere. Îi felicit și le doresc multă sănătate!", a mai rostit în finalul alocuțiunii. Clar, felicitările și urările au ,,curs" din clepsidra sufletului, cu sinceritate și bucurie. Liviu Coroiu - o prezență constantă a acestor întâlniri cenacliere, din ce în ce mai activă, l-a comparat pe Gelu Dragoș, cu Lucian Blaga, dar recunoscând că și Octavian Octavian Goga sau Mihai Eminescu, au avut și au influență în plan literar, asupra lui. ,,E târziu. Înserarea coboară, coboară... cu o nemaiîntâlnită ușurință! (...) În general, Gelu Dragoș, cultivă o poezie modernă. Este un poet existențial, de un ușor expresionist ca majoritatea poeților ardeleni, descendenți din Blaga. Poate fi un expresionism de nuanță bucolică, pastorală, care reflectă în mod idilic, viața de la țară, dar se poate observa, inclusiv zbuciumul în care se mișcă poetul. De unde poate veni acest zbucium? Din coborârea adâncă în natura ființei... viața în sine cu toate ale ei, au fost și au rămas, încă surse ale reflexiei. Gelu Dragoș scrie o poezie cu rimă și vers librist. Citindu-l pe Gelu Dragoș, mă duc, uneori, cu gândurile, mai departe, ajungând la cartea lui Vasile Igna, din apropiere, adică din Ardusat", a mai concluzionat scriitorul Liviu Coroiu.
A fost o ședință reușită, condusă cu tact și fermitate de către mereu inegalabila scriitoare Florica Bud.
Peste două săptămâni la Cenaclul Scriitorilor va citi poetul Gheorghe Pop din Seini!
Vasile Bele,
Chiuzbaia, 25 februarie 2024
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu