luni, 4 iunie 2018

Săptămâna patimilor politice

La doi ani de la alegerile locale, departe de a se linişti pregătindu-se pentru următoarele alegeri, partidele au intrat într-un război de uzură, şicanându-se reciproc pentru orice amănunt. Eşti tentat să spui că aceşti politicieni ai momentului nu se vor putea înţelege niciodată. Cu greu poţi crede că au fost cândva parteneri. PNL a guvernat alături de PSD, repurtând împreună victorii remarcabile.
PDL şi PNL au fost duşmani de moarte, pentru ca azi să-i regăsim sub sigla aceluiaşi partid. Însuşi preşedintele Iohannis a fost în urmă nu cu mulţi ani propus de PSD pentru funcţia de prim ministru. Prieteniile s-au dus, au rămas duşmăniile.
Viaţa politică trebuie luată aşa cum este. În acest moment, în săptămâna ce urmează, se desfăşoară una dintre cele mai înverşunate încleştări. PSD pregăteşte cel mai mare miting, unul care, fără să se recunoască, este îndreptat împotriva preşedintelui Iohannis, este o replică la protestele organizate de opoziţie în ultimul an şi jumătate.
Proiectat iniţial să se ridice la un milion de persoane, mitingul PSD se desfăşoară în faţa guvernului, adică pe locul în care au loc mitingurile anti-guvernamentale, anti-PSD, anti-Dragnea.
Tot în această săptămână este aşteptat răspunsul preşedintelui la decizia CCR de revocare a şefei DNA. Pe marginea acestui caz se fac speculaţii dintre cele mai năstruşnice. Laura Kovesi a devenit un personaj central în jurul căruia se învârte întregul mecanism de putere din România.
DNA are imaginea unei instituţii care a avut rolul determinant în reformarea clasei politice, în asanarea vieţii publice din România. În acelaşi timp, datorită activităţii sale, DNA a atras pentru România şi titlul de cea mai coruptă ţară din UE.
Pornind de la câteva cazuri, cum este cel de la Ploieşti, PSD şi ALDE şi-au inclus în strategie lupta împotriva luptei anti-corupţie, aşa cum s-a dus până acum. Îl acuză pe preşedintele Iohannis că se susţine pe frăţia binomului, că a devenit beneficiarul „statului paralel”, în care Laura Kovesi ar deţine un rol central.
Pe scurt, PSD a reuşit să demonizeze lupta anti-corupţie. Acuză parteneriatele secretizate ale SRI cu diferite instituţii, inclusiv cu Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi CSM. Cel cu DNA a fost desecretizat.
Dacă înainte dreapta românească se bucura de susţinerea presei internaţionale, după abila mişcare cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim PSD a reuşit să-şi deschidă o fereastră înspre presa internaţională, prin intermediul influentului Israel.
Drept urmare, PSD se poate lupta de la egal la egal cu adversarii din ţară, fără să fie acuzat că vrea să-şi subordoneze justiţia, că atacă statul de drept.
Acest ultim aranjament diplomatic îi conferă PSD-ului o anumită lejeritate în confruntarea cu opoziţia democratică. Merită aşteptat mitingul din 9 iunie pentru a vedea modul în care va fi reflectat în presa străină. De asemenea, este aşteptată cu cel mai mare interes poziţia preşedintelui Klaus Iohannis faţă de decizia CCR.
Desfăşurată între cele două evenimente, săptămâna următoare va fi cu adevărat săptămâna patimilor politice dezlânţuite, fără respectarea regulilor, cu o încleştare demnă de cauze mai nobile.
Miza confruntărilor politice din această săptămână este uriaşă, începând de la căderea guvernului până la suspendarea preşedintelui.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu