Cum mai toată lumea bea cafea, aceasta a făcut obiectul
multor studii ştiinţifice. Cele mai recente arată că patru ceşti de cafea tare
pe zi nu doar că nu fac rău organismului, dar îi aduc o grămadă de beneficii,
arată Science Alert.
Un alt studiu realizat în Germania, de biologii moleculari
Judith Haendeler şi Joachim Altschmied, arată că această licoare este de-a
dreptul magică pentru inimă, dacă este consumată în cantitatea potrivită.
În cadrul unor experimente pe cobai, dar şi pe ţesuturi
umane, s-a arătat că, expuse la cafea, celulele din interiorul vaselor de sânge
se comportau ca fiind mult mai tinere, rezultă dintr-un raport publicat de
prestigiosul jurnal PLOS Biology.
Atunci când se consumă patru-cinci ceşti de espresso,
efectul este unul protector, care îmbunătaţeste functiile oganismului, a
explicat unul dintre coordonatorii studiului, Altschmied, pentru Business
Insider.
De altfel, oamenii de ştiinţă au observat de ani buni că
persoanele care beau cafea riscă mai puţin să moară dintr-o sumedenie de cauze,
cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet.
Şi alte două studii recente vin în sprijinul aceleiaşi
ipoteze: unul efectuat în SUA pe 400.000 de oameni şi un altul în Europa pe
jumătate de milion de persoane. Ambele studii au arătat că băutorii de cafea
sunt mai puţin predispuşi să moară din orice cauză, spre deosebire de cei care
nu consumau deloc cafea.
Risc scăzut de cancer, ciroză, demenţă şi depresie
Cercetările au arătat că această licoare scade riscul de
ciroză, de cancer, în general, de demenţă, inclusiv Alzheimer, dar şi de stres
şi depresie. În plus, face bine inimii - oamenii care beau trei sau patru ceşti
pe zi au un risc cu 19% mai scăzut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
Prin urmare, potrivit unuia dintre cercetatorii implicaţi în
studii, Altschmied, oamenii cu boli ale inimii ar trebui să consume cafea, mai
ales cei obezi sau prediabetici, pentru că aceasta reduce mult riscul
atacurilor de cord.
De menţionat e că şi cardiologii recomandă până la 4 ceşcuţe
de cafea pe zi, aceştia afirmând că licoarea ajută inclusiv în caz de aritmii
sau bătăi ale inimii neregulate. Sub nici o formă însă, nu ar trebui consumată de
bolnavii de cancer, pentru că se pare că, într-un fel sau altul, hrăneşte şi
tumorile.
Dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu