miercuri, 3 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


DECEBAL, PATRIA ȘI...TRĂDAREA


1. „Când m-am  născut în Casa Ta, / Eram cu mama și cu tata, / Am deschis ochii mari să-nvăț / Și știam că doar mă răsfăț. // La școală apoi am înțeles / CE ESTE ȚARA: LOC ALES / de care, cel ce s-a născut / Este legat prin legământ, Ce vine din adânc pământ. // Pământul țării-i leagăn sfânt, / Ne strigă Bunii din mormânt, / SĂ NU TRĂDĂM ACEST PĂMÂNT!... // Iar bunii ție îți lăsară / Comori cât nu-ncap în hotară / Cetăți, biserici și-obiceiuri, / Rânduieli multe, cu temeiuri, / Tu ni i-ai dat, cu crez cu har / Pe cei mai buni ai noștri-n dar: / Brâncuși, Enescu, Eminescu, / Vlaicu și Coandă, Grigorescu, / ... Și-i neamul cel mai tolerant, / Dovada. Nu v-ați întrebat / Cum de atâtea alte neamuri / S-au așezat pe-aste meleaguri / Și o duc bine-n conlucrare / Cu neamul băștinaș mai mare? / Și chiar de unii-ți râvnesc glia / Noi învăța-i vom omenia / Doar de-or găsi COZI DE TOPOR. / ...Și țară și popor mereu. // Să-i mulțumim lui Dumnezeu,/ De toate câte ni le-a dat, / Pe plaiul nostru minunat. // Și dacă să întreb ar fi / ȚARĂ  ce ți-ar mai trebui? / Doar munca și iubirea noastră / Să te păstreze tot frumoasă.” (IUBITĂ ȚARĂ-POEZII 2013)
Cedică (Robu) Maria Georgeta (1938 - ),
născută în Băseștii Maramureșului istoric, profesoară de limba română timp de 48 de ani,  scriitoare cu peste zece volume de poezii, recenzii, rememorări, memorealistică familială, culegeri de colinde, cântece patriotice, cântări religioase, pricesne. A condus un cor de 80 de persoane cu rezultate foarte bune, actualmente conduce corul parohiei Ulmeni-Maramureș, cor cu o armonie deosebită și farmec de cântec popular. A avut de suferit în viață din cauză că tatăl era considerat mic burghez și condamnat politic, dar cu ajutorul lui Dumnezeu pe care L-a iubit toată viața, a învins toate obstacolelel vieții: „Motivația vieții mele a fost iubirea de oameni și  Dumnezeu; sensul vieții  mele pe care l-am căutat mereu conștientă a fost găsirea  lui Dumnezeu”.


***

2. REGELE DECEBAL  a fost REGELE DACILOR, între anii 87-106. Statul centralizat dac s-a aflat la apogeul puterii sale în această perioadă şi era mai restrâns decât teritoriul stăpânit de regele Burebista - cuprinzând Transilvania, Banatul, Oltenia, centrul şi sudul Moldovei, fiind mai puternic şi mai bine organizat. Avem şi mărturia lui Dio Cassius foarte elocventă: "REGELE DECEBAL era foarte priceput în planurile de războaie şi iscusit în înfăptuirea lor, ştiind să aleagă prilejul să-l atace pe duşman şi a se retrage la timp. Dibaci în a întinde curse, era un bun luptător şi se pricepea să folosească izbânda dar şi să iasă cu bine dintr-o înfrângere. Din această pricină, multă vreme a fost un duşman de temut pentru romani".
Lucius Claudius Dio Cassius (155 sau  163/164 - 229),
istoric, scriitor, a  publicat o istorie  a Romei în limba greacă în 80 de volume, începând cu venirea lui Enea în Italia, fondarea orașului și ajungând până în anul 229, acoperind astfel  o perioadă de 983 ani. În cărțile 67 și 68 descrie războaiele purtate între daci și romani. A devenit până la urmă un „scriitor canonic” în Imperiul Roman  de Răsărit (Bizantin). Este născut  în Niceea, azi Iznic din Turcia, fiind cea mai mare parte a vieții sale în serviciul public: senator, guvernator al Smyrnei, consul, proconsul în Africa și Panonia. La bătrânețe s-a întors în țară unde a și murit.

***

3. „În faţa zeilor şi a oamenilor cu judecată, DRAGOSTEA de PATRIE este mai preţuită, mai sfântă, mai respectată decât mama, decât tata, decât toţi strămoşii. Pentru PATRIE, chiar când ne supără, trebuie să avem veneraţie, supunere, îndârjire".  
                                                                                 Socrate (470-339 î. Hr.),
 filosof din Grecia antică, născut din mamă moașă și tată sculptor, a primit educația de care aveau parte tinerii atenieni din vremea sa: a trebuit să învețe muzică, gimnastică și gramatică, adică studiul limbii bazat pe comentarii de texte. De la Socrate ne-a rămas principiul: „Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic”. El îi critica pe cei care se credeau în materie de cunoaștere alfa și omega, fără să recunoască atunci când  nu știau ceva. Participă la trei campanii militare în calitate de infanterist, salvându-i de la moarte pe alți doi învățați ai timpului, Alcibiade și Xenofon. Era un om cumpătat, înțelept, mânia, aroganța și lăcomia nu  erau în firea lui. Socrate a fost primul gânditor care a luat ca obiect al meditației sale ființa umană; omul devine în mod exclusiv o problemă pentru el însuși. „Persoana ta este sufletul tău” spunea Socrate. De altfel el a plătit cu viața pentru învățătura și activitatea nonconformistă, fiind achitat în anul 2012 după 2500 de ani de la moarte, într-un proces rejudecat simbolic, fiind reprezentat de 10 avocați și apărători ai drepturilor omului, rejudecarea procesului fiind organizată de Fundația Onassis.

P.S. „Prin păcat omul se ticăloşeşte, dar prin pocăinţă se poate vindeca. Nimeni nu este fără de păcat în afară de Dumnezeu… <dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim  pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi.>   (Ioan 1, 8).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu