miercuri, 23 octombrie 2019

A avut loc prima întâlnire a factorilor interesați în cadrul proiectului REDUCES


 Peste 25 de participanți interesați de Economia Circulară au fost prezenți la prima întâlnire a factorilor interesați din proiectul REDUCES finanțat prin Programul INTERREG EUROPE și implementat de Consiliul Județean Maramureș în parteneriat internațional.
Luni, 21 octombrie 2019, de la ora 14.00, în sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ s-a desfășurat prima întâlnire a factorilor interesați din cadrul proiectului „REDUCES – Regândirea Dezvoltării Durabile în Regiuni Europene Utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare”, cu scopul de a pune bazele unui grup de lucru care să analizeze situația actuală din județul Maramureș și modalități de sprijin a introducerii pe scară mai largă a economiei circulare în județul nostru.
Claudia Breban, directorul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Maramureș a deschis întâlnirea și a subliniat obiectivul general și cele specifice ale proiectului, respectiv “acela de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale pentru a permite regiunilor să adopte modele de producție durabile din punct de vedere al mediului și pentru a reduce impactul negativ al dezvoltării economice asupra mediului. Modelele de economie circulară vor veni în sprijinul regiunilor pentru realizarea unei economii inovatoare, mai productive, dar și durabile din punct de vedere al mediului”.
În cadrul întâlnirii Sandu Hotima, directorul executiv al ADI Deseuri Maramureș a prezentat conceptul de economie circulară, iar Margareta Căpîlnean, asistent-manager al proiectului a adus în atenția participanților exemple de proiecte în domeniul economiei circulare derulate în regiunea de Nord-Vest a României.
La întâlnire a mai participat Gabriel Tămâian, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș care a prezentat cadrul legislativ național referitor la economia circulară și domenii conexe.
Principalele activități avute în vedere sunt organizarea unui proces de învățare inter-regională prin schimburi de experiență pe baza unor studii de caz și evaluarea stadiului fiecărei regiuni partenere în dezvoltarea economiei circulare. Participanții la întâlnire au subliniat că proiectul este unul de interes pentru agenții economici din județ, iar operatorii de salubrizare și-au manifestat dorința de implicare în activitățile viitoare ale proiectului.
Bugetul total estimat al proiectului este de 1.389.939 euro, din care de  85% este finanţare nerambursabilă FEDR. Bugetul estimat aferent Consiliului Judeţean Maramureş va fi echivalentul în RON a sumei de  108.480 Euro, din care 92.208 Euro (85%) finanţare nerambursabilă FEDR, şi 16.272 euro (15%) contribuție națională. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice va suporta 13% din valoarea proiectului, reprezentând 14.102,4 euro, contribuţia Consiliului Judeţean Maramureş fiind de  doar 2.169,6 Euro (2%), eşalonată pe o perioadă de 3,5 ani.
Mai multe informații despre acest proiect se pot obtine la Biroul Relatii Internationale al Consiliului Judetean Maramures, email: bri@maramures.ro, tel: 0262.211544, precum și  pe website-ul proiectului: www.interregeurope.eu/reduces


                                                                                        CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu