joi, 24 octombrie 2019

CORUIA – PRIMA EDIȚIE A FESTIVALULUI ,,CÂNTEC, JOC ȘI VOIE BUNĂ”, 2019


Mă gândesc la ziua de duminică, cât a fost de frumoasă, din toate punctele de vedere ... întâi - o vreme splendidă, și, secundo - cât de mult m-am bucurat în/de această zi. Eu, personal, chiar am profitat din plin de toate acestea. Și de vremea bună - o toamnă splendidă. Și, fiind duminică, (să se țină lanț petrecerile, cea de sâmbătă, cu cea de duminică), am onorat invitația unui foarte bun prieten și colaborator, vestit staroste și el, adică domnul VIOREL UNGUR, de a participa, și nu oricum, ci în calitate de ,,prezentator", în com. SĂCĂLĂȘENI, satul CORUIA, la PRIMA EDITIE A FESTIVALULUI ,,CÂNTEC, JOC ȘI VOIE BUNĂ". Nici nu puteam refuza o așa ofertă, chiar gândindu-mă, la cât suflet și trăire pune acest promotor cultural, de excepție, VIOREL UNGUR, adică, în păstrarea identității naționale și a tradițiilor care ne însoțesc de secole.
Un munte de putere, tare precum o stâncă, neclintit și de neurnit din loc, atunci când este vorba despre promovarea valorilor și a comorilor din LADA DE ZESTRE. Implicit cand vorbești despre VIOREL UNGUR, vorbești și despre ASOCIAȚIA CULTURALĂ ,,FLORILE CHIOARULUI", una dintre cele mai frumoase și mai profesioniste asociații dintre cei care există în plan cultural, luând în calcul gradul de amatorism, știindu-se că în plan cultural există elită profesională susținută cu mult tam-tram și putere. Dar nu despre cei profesioniști vreau să vorbesc, ci despre amatorii și animatorii culturali, care fac avest lucru cu desăvârșire profesionistă. FELICITĂRI, drag prieten și coleg de breaslă, VIOREL UNGUR, pentru curajul și puterea, de a porni în acest minunat demers artistic...
A FOST O REUȘITĂ MAXIMĂ, tot ce s-a întâmplat, acolo la CORUIA, pe scenă. Pentru că am fost martorul incontestabil al acestui eveniment, pentru că am prea multe lucruri minunate să le spun, dar timpul mă presează, ca de obicei, (deja încep să cred că cel mai mare dușman al meu este, exact, timpul!)...
          Te felicit și odată cu tine, FELICIT, toți participanții. Felicitări tuturor celor care au fost prezenți, tuturor celor care au fost implicați, de la autorități publice locale, preot, dascăli, părinți, bunici, interpreți ai cântecului popular sau dansatori... frumusețe, bucurie, emoție, caracter, promisiuni că drumul va continua, spectacolele se vor înmulți și aplauzele publicului iubitor, vor fi îndeajuns pentru aprecierea sinceră a muncii voastre. Sunteți minunați... sunteți puternici și cred în forța voastră, cred în echipa voastră...  
După minunata și frumoasa paradă a costumelor populare, organizată de la biserica din sat până la Căminul cultural din Coruia, evident, că s-a trecut la întâia ,,fază", din desfășurător. Adică? Cât s-a putut de repede, s-au montat camerele, și s-au făcut pregătiri pentru începerea înregistrărilor, și a spectacolului în sine. E greu să strunești atâția oameni, și ne-am dorit ca totul să iasă așa ca la o casă cu pretenții! Au urcat pe scenă, domnul primar, preotul din localitate, a fost prezent în acest context, pe scenă, VIOREL UNGUR, membru fondator al Asociației culturale ,,Florile Chioarului ", a fost prezent domnul IUSTIN TRIF - și domnia sa în calitate de membru fondator al Asociației culturale, a fost Badea Gheorghe - AVRAM GHEORGHE … evident, împreună cu prezentatorul, adică eu, VASILE BELE, în persoană, cel care am dat microfonul părintelui pentru a rosti o rugăciune. Știți, vorba starostelui, când e la nuntă, unde tradiția zice că:
,,Orice lucru în astă lume, 
Se începe c-o rugăciune!".
Așa a fost! Înainte de toate am cerut, toți participanții la acest eveniment, binecuvântarea preotului, prin invocarea și rostirea rugăciunii ,,Tatăl nostru..."! Și-apoi, Doamne ajută, vorba domnului primar, care, prin cuvântul Domniei sale, a felicitat, întâi, inițiativa și a promis sprijin, încurajare și susținere împreună cu Consiliul local al Comunei SĂCĂLĂȘENI! Doamne ajută așa să fie! Și ... să cânte muzică și să danseze jucăuș, nu?? Și... am început cântecul!
Cei mai temerari (adică primii care au dat START acestui eveniment, au fost RAREȘ POP - vioară, ALEXANDRU PETRUȘ - acordeon și badea Gheorghe, AVRAM GHEORGHE - gordonă, cu un foarte frumos program artistic. Este de remarcat, aici, autenticitatea și talentul celor care au fost prezenți la eveniment. S-a făcut risipă de emoție, dar fiecare a dăruit din plin. A fost explozie de talent, dar toți, absolut toți, dintre cei care au urcat pe scenă, nu și-au risipit talantul, dimpotrivă, l-au înmulțit. Cunoașteți pilda biblică? Nu mai rostesc nimic decât, repet, felicitări tuturor celor care au fost prezenți aici, la CORUIA, la PRIMA EDIȚIE A FESTIVALULUI ,,CÂNTEC, JOC ȘI VOIE BUNĂ", 2019, în acest mijloc de frumoasă toamnă. Până și vremea ne-a răsfățat, cu atâta cer senin și căldură.
          A urmat Ansamblul ,,FLORILE CHIOARULUI”, cu un dans de Chioar, având ca îndrumător artistic pe distinsul Sandu Chiorean, iar după dans ... a venit vremea cântecului. Au urcat pe scena din Coruia: Vasile MUGUR, Renata GANDI, în duet Sharis TIBIL – Daniel FIRIZAN și Carla DUMITREAN, răsplătiți fiind și cu DIPLOME DE PARTICIPARE și cu aplauzele publicului.
          Prof. Amalia MUREȘAN a fost cu Ansamblul DORULEȚUL din COAȘ, dar și cu solista vocalăMarinela MARC, urmați, întru cântec de Carina CONȚ și Lăcrimioara PETRUȘ, care și-au primit răsplata mult-meritată – aplauzele și diploma.
          Din ȘIȘEȘTII lui Vasile LUCACIU a fost prezent la această primă ediție a festivalului – Ansamblul ,,VASILE LUCACIU”, avându-i la ,,cârmă”, pe inimoșii instructori VALERICA și IULIU ȘURANI, din localitate. Programul de dansuri și cântece populare prezentate au transmis multă emoție. Am observat, grija pentru portul popular, pentru autenticitatea lui și a programului cu care s-au prezentat. FELICITĂRI – dragi prieteni, a vorbi despre voi, am impresia că totul ar fi o repetiție a celor care au mai fost spuse – laSUPERLATIV.
          Pentru a nu se pierde obiceiurile noastre tradiționale, s-au legat FÂRTAȚI – membri celor două asociații, iar femeile au devenit SURATE. Acolo, pe scenă, cu un mare plus de emoție, VIOREL UNGUR a cerut permisiune lui IULIU ȘURANI, pentru a se prinde fârtați. Putea fi refuzată, o astfel de legătură, iar doamnele MARIANA UNGUR se leagă surată cu VALERICA ȘURANI. Momentul a avut parte de o prefață, legându-se fârtați, doi dansatori din Ansamblul FLORILE CHIOARULUI, pentru a nu divulga secretul fârtîției între cei doi membri fondatori – UNGUR și ȘURANI. S-a promis că se va reveni cu un spectacol – LEGAREA DE FRAȚI DE CRUCE – LEGAREA DE FÂRTAȚI, cât de curând. Doamne ajută! S-a făcut schimb de colaci, șterguri tradiționale și sticle de horincă. Să dureze o veșnicie! Și iar au cântat Lavinia LĂCĂTUȘ, Raluca LUPȘE, Patricia COSMUȚA, Romelia RUS, Mariana PAVEL (din CHECHIȘ) și Cosmina LUPȘE.   
          Tot ca invitați speciali au ajuns în această zi, din localitatea LUCĂCENI, județul SATU MARE, Ansamblul ,,VASILE LUCACIU”. (Da, să nu credeți că e o greșeală!), cu un program artistic foarte frumos și bine pus în scenă. BRAVO, LUCĂCENI! Și, firesc, după  dans, au cântat Ioana VLAȘIN, Daria POP, Giulia GIURGIU și ELIZA LAZĂR. Au încheiat, gazdele, cu dans de SOMEȘ și un colaj foarte frumos pus în scenă – dans de BUCOVINA. Și ... NE-A PĂRUT RĂU CĂ S-A TERMINAT, FĂRĂ SĂ NE DĂM SEAMA CUM AU TRECUT CELE aproape 4 ore de program. FELICITĂRI TUTUROR! Vă mulțumesc pentru această duminică, atâta de frumoasă, pe care am petrecut-o împreună ... cu prețuire și profund respect ...

Vasile BELE – octombrie 2019


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu