sâmbătă, 26 octombrie 2019

Beneficii noi pentru dascălii români

Profesorii vor primi anual 2 salarii minime brute pentru "dezvoltare profesionala" si "materiale didactice", plus "cursuri gratuite de formare profesionala"!

Conform proiectului legislativ, personalul didactic de predare din invatamantul de stat beneficiaza anual de doua salarii minime brute, din fonduri alocate de la bugetul de stat pentru dezvoltare profesionala si evolutie in cariera, precum si pentru achizitionarea de materiale didactice si curriculare necesare procesului instructiv-educativ.

In conditiile in care salariul minim brut e 2.080 lei, profesorii ar trebui sa primeasca suma de 4.160 de lei pe an pentru dezvoltarea personala si materiale didactice.

"Pentru sustinerea si gestionarea calitatii actului educational, pentru mentinerea sanatatii copiilor este nevoie ca personalul suport, sa beneficieze, o data la 2 ani, de cursuri de perfectionare sau de igiena. In prezent aceste cursuri sunt platite, in cele mai multe cazuri, din fonduri personale”, peste mentionat in expunerea de motive.

"Cursurile vor avea costurile acoperite integral de la bugetul de stat si vor fi organizate de catre universitati, casele corpului didactic, organizatiile sindicale cu structuri acreditate, care au calitatea de furnizori de servicii de formare profesionala acreditate si alti furnizori de formare acreditati", se arata in proiectul legislativ.

Pentru cele aproximativ 215000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar de stat, suma totala pentru acordarea celor 2 salarii minime brute este de aproximativ 900 milioane lei pe an, iar pentru cele circa 23000 de cadre didactice din invatamantul superior de stat, suma este de aproximativ 98 milioane. Suma totala este de circa 1 miliard de lei.

Nu este, insa, prima oara cand profesorilor li se promit bani pentru cursuri de dezvoltare personala si materiale didactice. Mai exact, in noiembrie 2018 Guvernul a aprobat un memorandum conform caruia profesorii trebuiau sa primeasca, anual, doua salarii brute pentru dezvoltarea personala si materiale didactice.

Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalInvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu