luni, 21 octombrie 2019

Pastorul penticostal care a păcălit statul francez cu 1,7 milioane de euro, arestat la Iaşi

Dosarul francez „Vile din alocaţii şi ajutoare sociale“: faza arestărilor
Patru persoane au fost arestate la Iaşi, toate de origine rromă şi religie penticostală. Vor fi trimise în Franţa pentru judecată. Alţi rromi au fost reţinuţi acolo. Anchetatorii francezi vorbesc de un prejudiciu de circa 1,7 milioane de euro pe care romii români l-ar fi făcut prin falsificarea unor documente în baza cărora au primit ajutoare sociale. Cu banii şi-au făcut vile în ţară.
Judecătorii ieşeni au analizat zilele trecute patru mandate europene de arestare emise de autorităţile din Franţa. Tot atâtea persoane de etnie romă, toate originare din judeţul Vaslui, au fost arestate la Iaşi, acestea fiind acuzate de mai multe infracţiuni comise în dauna statului francez, prin intermediul cărora romii ar fi obţinut 1,7 milioane de euro.
Reţeaua pastorului
Soţii Tincu şi Hazamat Sandu, respectiv Irina şi Virgil Sandu, ar fi conceput un mecanism infrac­ţional laborios prin intermediul căruia ar fi reuşit să păcălească mai multe instituţii publice din Franţa să le plătească diverse ajutoare sociale, de la alocaţii pentru copii la indemnizaţii pentru naştere. Toţi erau penticostali, Hazamat Sandi fiind pastor în acest cult religios în zona Vasluiului. Pe 16 aprilie, autorităţile din Valenciennes au emis mandate europene de arestare pe numele celor patru romi. În acele documente, citate de judecătorii din Iaşi în motivarea prin care suspecţii au fost arestaţi, se arată că dosarul penal a fost deschis după ce mai multe instituţii sociale din Franţa au formulat sesizări pentru că au fost păcălite de romii din România. Aceştia ar fi obţinut fraudulos alocaţii familiale şi sociale de 1,7 milioane de euro. „Mecanismul de fraudă a constat în constituirea unor dosare prin folosire de identităţi false, de declaraţii false de sarcină, solicitarea unor prestaţii pentru persoane ce locuiesc în afara teritoriului naţional, de constituirea dosarelor ocupându-se cinci persoane. Alte persoane, cărora nu le poate fi imputată constituirea de dosare, au beneficiat de plăţi, pe nume propriu, pe numele soţiilor sau pe numele unor terţe persoane, din sumele de bani astfel obţinute achiziţionându-şi proprietăţi imobiliare în România“, se menţio­nează în mandatele europene de arestare.
Refuză extrădarea: au copii prea mici
Cei patru romi arestaţi la Iaşi sunt acuzaţi în Franţa de escrocherie în bandă organizată, fals, utilizarea falsului în acte, fals într-un document administrativ care stabileşte un drept, o identitate, o calitate sau o acordare a unei autorizaţii, ascunderea unei crime în bandă organizată, spălare de bani în formă agravată, participarea la o conspiraţie criminală pentru a pregăti o infracţiune, nejustificarea de resurse (fonduri) în bandă organizată. Pentru toate acestea fapte, romii arestaţi la Iaşi riscă să petreacă până la 10 ani de închisoare în Franţa. Audiaţi de judecători, cei patru s-au împotrivit extrădării în Franţa, motivând că au copii mici sau că au probleme grave de sănătate, care nu le permit transportul.


                                                                            Ziarul de Iasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu