joi, 31 octombrie 2019

Prima licărire de program de guvernare


 După negocieri ceva mai aplicate cu ALDE, UDMR şi USR, premierul desemnat este încrezător că la începutul săptămânii viitoare se va putea prezenta în faţa parlamentului pentru votul de învestitură.
Negocieri s-au purtat şi cu PMP, dar Eugeniu Tomac a declarat că premierul desemnat a refuzat cele două condiţii pe care le-a pus partidul lui Băsescu: un minister pentru Republica Moldova şi ordonanţă de urgenţă pentru organizarea alegerilor de primari şi preşedinţi de consilii judeţene în două tururi.
Cu toată supărarea PMP, Ludovic Orban este încrezător că guvernul său va trece de parlament.
Nu s-a bătut palma nici cu Pro România. Victor Ponta joacă tare, la două capete, cu un ochi la majoritatea care nu se poate realiza fără el, cu altul la PSD. Ştie că fără voturile partidului său nu trece guvernul, dar este conştient şi că dacă votează un guvern de dreapta îşi închide uşa spre votanţii PSD.
Ambiţia lui este de a-şi rotunji partidul cu ce poate lua de la PSD, în special parlamentari, primari şi consilieri, oameni bine văzuţi de alegători.
Dacă are de câştigat mergând alături de PSD-ul pe care l-a trântit de la guvernare, are de câştigat şi dacă susţine un guvern care se angajează să dreagă ce a stricat guvernul Dăncilă. Despre celelalte două guverne PSD conduse de Grindeanu şi Tudose are păreri bune, cei doi foşti prim miniştri fiindu-i apropiaţi.
Cum va finaliza Ponta jocul acesta de-a guvernarea? Logica politică îi dictează să voteze guvernul Orban. Logica electorală îl îndeamnă să nu supere foarte tare electoratul PSD.
Până la luarea unei decizii, unul dintre partide, USR, a prezentat o schiţă de program de guvernare.
Punctele acordului cu PNL care condiţionează votul pentru învestitura guvernului au o puternică încărcătură de dreapta. USR propune o reformă reală pe justiţie, economie, administraţie.
Propunerile avansate de Dan Barna sunt absolut necesare dacă se doreşte o reparaţie capitală a maşinăriei politice anacronice, stângiste, a ultimelor guverne.
Ultimul raport MCV demonstrează că politica PSD în materie de Justiţie a fost greşită. Bulgaria scapă de monitorizare, în timp ce România rămâne singura ţară din UE care va fi în continuare monitorizată.
Este nevoie de măsuri nu doar radicale, ci şi urgente. Viitorul guvern trebuie să facă exact ce s-a încăpăţânat PSD să nu facă. Iată, pe scurt, propunerile USR. Pe Justiţie: implementarea recomandărilor MCV, punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.
În administraţie: alegeri în două tururi, profesionalizarea salariaţilor, eliminarea numirilor politice, dar şi „guvernanţă corporativă reală pentru companiile de stat”. Nu ca la TAROM.
Tăierea pensiilor speciale, reducerea impozitării pe salariul minim, susţinerea investiţiilor pentru proiectele mari de infrastructură, dar şi stoparea tăierii pădurilor… Sunt lucruri despre care s-a tot vorbit în ultimii ani.
Uşor de pus pe hârtie, greu de făcut. Înţelegem că Ludovic Orban a fost de acord, în principiu, cu toate propunerile. De ce s-ar opune? Nu s-a opus nici la propunerile venite de la ALDE şi UDMR, unele în totală contradicţie cu acordul semnat cu USR.
PNL a mai fost la guvernare şi ştie ce trebuie să faci pentru a obţine susţinerea celorlalte partide.
Ludovic Orban este un politician experimentat, dar, ca şi ceilalţi lideri ai PNL, nu excelează în respectarea principiilor.
Ca alţi politicieni versaţi, din toate partidele, ştie că trebuie să te faci frate cu dracul până treci puntea.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu