marți, 22 octombrie 2019

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Cultura, medicul și... Evanghelia

1. „Oamenii sunt convertiţi la Dumnezeu nu pentru că cineva a putut să le dea explicaţii strălucite, ci pentru că au văzut în El că lumina, bucuria, profunzimea, seriozitatea şi iubirea, care sunt singurele care dezvăluie prezenţa şi puterea lui Dumnezeu în lume. Lumea aceasta, prin toate mijoacele sale de comunicare, ne îndeamnă: Fii fericit, ia-o domol, urmează calea cea mai simplă! Hristos spune în Evanghelie: Alege calea cea strâmtă, luptă şi pătimeşte, pentru că aceasta este calea, singura fericire adevărată".

 Alexander  Schmemann (1921-1983),
preot, profesor, scriitor, influent creştin ortodox. De la  1946-1951 a predat la Paris, iar apoi la New York. În învăţăturile şi scrierile sale a căutat să stabilească legăturile strânse dintre teologia creştină şi liturghia creştină. Este originar din Estonia, dintr-o familie de ruşi emigranţi albi. Bunicul lui a fost senator al Consiliului de Stat, iar tatăl său un ofiţer imperial. De mic, împreună cu familia se stabilesc în Franţa unde este educat la şcoli ruseşti şi franţuzeşti. În perioada 1940-1945 a deveni student la Universitatea din Paris, iar licenţa a avut ca temă: "Teocraţia şi Imperiul Roman de Răsărit". A fost hirotonit preot în anul 1946, după care devine profesor la Institutul Sf. Serghie, apoi la New York City. Aici va lua postul de decan, pe care-l va deţine până la sfârşitul vieţii. Pentru întrega sa carieră primeşte mai multe onoruri şi diplome care-l definesc ca un erudit al timpului. A fost observator ortodox pentru Conciliul Vatican II al Bisericii Catolice. A fost activ la stabilirea Bisericii Ortodoxe din Rusia şi la obţinerea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ruse în 1970. După emigrarea sa în Occident prietenul adevărat al lui a fost Aleksandr Soljeniţîn. A publicat sute de articole, foarte multe cărţi, printre care "Pentru viaţa lumii" care a fost tradusă în 11 limbi.

+ + +

2. „În situaţii limită de cutremur, războaie, nenorociri, medicul pentru prima dată ţine locul lui Dumnezeu”.
Raed Arafat (1964 -),
medic român de origine palestiniană, născut în Siria, specializat în anestezie-terapie intensivă. A crescut în Nablus, Cisiordornia, iar la vârsta de 16 ani a emigrat în România în 1981 pentru a studia medicina. În septembrie 1990 a început să pună bazele Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Tg. Mureș, devenit ulterior serviciul medical național de intervenție rapidă. Actulalmente este subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Publice. Pentru o perioadă scurtă a fost și ministru interimar al Sănătății.


+ + +

3. „Lupta pentru cultură nu este altceva decât lupta pentru existenţa naţională. Şi precum caracterul naţional se manifestă în limba, în modul de gândire şi simţire, în datinile şi moravurile, în tradiţiunile şi idealurile naţionale, în poezia şi industria, în portul naţional, aşa şi cultura naţională aşa să îmbrăţişeze întreaga viaţă naţională în toate manifestările ei".
Alexandru Mocioni (1841-1909),
jurist şi om politic, deputat în mai multe legislaturi în Camera Ungară a Parlamentului de la Budapesta, unde a intrat pentru prima dată la vârsta de 24 de ani. A propus și a sprijinit înființarea unui Partid Național al românilor din Banat și Crișana, al cărui președinte a fost timp de patru luni, a militat pentru drepturile românilor din Banat și Transilvania. Familia sa macedo-română, a mocioniștilor, este originară din provincia Aspropotam a Tesaliei, numele ei inițial fiind, se pare, Muciu sau Muceană, Mocioni fiind forma românească. A oferit zeci de burse de studii pentru studenții români. Împreună cu membrii familiei sale au donat 60.000 de coroane peentru clădirea Catedralei Ortodoxe din Sibiu, 24.000 de coroane pentru conducerea Muzeului stra din Sibiu, 12.000 de coroane pentru înființarea liceului din Brad și a susținut Ateneul român național din Timișoara. Drept recunoștință, în anul 2009, i s-a reamplasat bustul său în Parcul Central din Timișoara.
Părintele Ilie Bucur Sărmășanul-Mureș

Prof. Olimpia Mureșan-A.S. Baia Mare-Maramureș



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu