luni, 14 octombrie 2019

Ce fel de stat propun candidaţii prezidenţiali?!


 Dacă unii dintre candidaţi au furat startul, acum fiind în sfârşit, în campanie electorală oficială, fiecare candidat este, teoretic, egal cu cel ce ocupă funcţia supremă în stat.
Îl văd pe Klaus Iohannis, preşedinte în funcţie şi candidat, stând la aceaşi masă cu toţi cei 13 contracandidaţi, vorbind rând pe rând despre ce ar trebui făcut pentru România, aducându-şi fiecare aportul la un viitor proiect de stat. Să-i enumerăm, în ordinea înscrierii pe buletinele de vot: Klaus Iohannis (PNL); Theodor Paleologu (PMP); Dan Barna (Alianţa USR-PLUS); Kelemen Hunor (UDMR); Viorica Dăncilă (PSD); Cătălin Ivan (ADN); Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc); Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie); John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română); Mircea Diaconu (susţinut de ALDE şi Pro România); Bogdan Stanoevici (independent); Ramona Bruynseels (PPU-SL); Viorel Cataramă (Dreapta Liberală); Alexandru Cumpănaşu (independent).Ştim încă din 1918 ce fel de ţară vrem. După o sută de ani de la acel moment de graţie pentru România, ştim că vrem o Românie europeană, integrată total în structurile euro-atlantice. Toţi candidaţii declară că vor o astfel de Românie.
Deşi în Constituţie nu este numit „şef de stat” toată lumea este de acord că preşedintele este „şeful statului”. Dar ce fel de stat vrem?  Ce fel de stat vrea să realizeze fiecare dintre cei 14 pretendenţi la funcţia supremă în stat? Ne ferim să spunem că unii dintre ei sunt simplii aventurieri.  Nu are rost nici să le frângem entuziasmul spunând că nu au nicio şansă în faţa actualului preşedinte. O răsturnare de situaţie poate interveni în orice moment. De pildă, din motive necunoscute Klaus Iohannis s-ar putea retrage din cursă. Din cursă se poate retrage fiecare dintre cei 14.
Imediat după căderea guvernului, pe bună dreptate, ne puteam aştepta la retragerea candidatului PSD la preşedinţie. Dar Viorica Dăncilă nu dă în spate. Dimpotrivă, porneşte şi mai hotărâtă la luptă. În joc, afirmă ea, este soarta PSD.  Se doreşte distrugerea PSD şi liderului îi revine sarcina de a salva partidul.
Salvarea, pe moment, se traduce prin intrarea candidatului PSD în turul doi. Acest lucru realizat, Viorica Dăncilă se va situa la înălţimea ultimilor candidaţi prezidenţiali pe care i-a avut PSD: Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta. Mai mult nu i se poate cere. Adevărata înfrângere a PSD va fi neintrarea candidatului său în turul doi. Acesta este targetul PSD. Pentru atingerea acestui scop PSD, pierzând guvernarea, trebuie să lupte înzecit.
A spus-o şi Klaus Iohannis: PSD nu este învins. Singurul care crede că PSD este ca şi învins este Victor Ponta. Fostul lider al PSD, fost premier, Victor Ponta îşi propune să extragă din PSD oameni cu valoare electorală, parlamentari, primari, foşti miniştri, consilieri locali şi judeţeni, într-o proporţie care să încline definitiv corabia PSD şi să-i răstoarne conţinutul în barca Pro România.
Acestea sunt mizele majore ale celui mai mare partid din România, mize care se intesectează cu interesele partidului care s-a rupt din PSD.
Guvernând ani la rând, PSD a trasat chipul statului după chipul său. Cu toate că în ultimii 15 ani cei doi preşedinţi au provenit din partide de dreapta, România a continuat să aibă un stat cu multe elemente de stânga, aşa cum l-a gândit preşedintele Ion Iliescu.
Scopul candidatului Klaus Iohannis nu este unul banal, precum îi sună sloganul „O Românie normală”. Un preşedinte de dreapta trebuie să schimbe radical esenţa statului român, înţesându-l, împânzindu-l cu valori liberale, îndreptându-l spre democraţia de tip tradiţional europeană.  România „normală” este cea pe care o tot  contruim şi o dărâmăm de 30 de ani încoace.
  Tot în partea superioară a mizelor majore trebuie incluşi candidaţii partidelor parlamentare, Dan Barna şi Mircea Diaconu. USR a fost primit ca un partid al schimbărilor de esenţă, o forţă care adună în jurul eu noua generaţie. În funcţie de rezultatele obţinute de candidatul Dan Barna se va situa USR-PLUS în topul partidelor. Un scor slab scoate USR din competiţia pentru alegerile locale şi parlamentare.  Dan Barna are şi o schiţă, slab promovată, despre ce fel de stat are nevoie România.
Mircea Diaconu reprezintă alternativa Pro România şi ALDE la PSD. Obiectivul candidatului susţinut de Ponta şi Tăriceanu este să obţină mai multe voturi decât candidatul PSD.  Miza este, aşa cum bine observa Viorica Dăncilă,  distrugerea PSD pentru a face loc unui alt partid de stânga, Pro România. Întrebarea este: dacă Pro România şi ALDE vor reuşi să destructureze PSD, aceste partide vor edifica un nou tip de stat în România?
Cu tot respectul faţă de  toţi candidaţi, dar singurele forţe politice care pot schimba România sunt PNL, PSD, USR, şi, în parte, Pro România şi ALDE.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu