marți, 15 octombrie 2019

Guvernul de tranziție, o improvizație

În timp ce toată lumea se întreabă cum se va forma un nou guvern în cel mai scurt timp, Ponta privește spre viitor: anunță că va candida la președinție în anul 2024. Ponta este un personaj-cheie în actuala conjunctură politică pentru că trecerea guvernului PNL prin parlament depinde exact de cei care au votat pentru căderea guvernului PSD.
Odată desemnat, premierul va trebui de urgență să înceapă negocierile pentru votul de învestitură din parlament.
Cu cine poate negocia? Cu Pro România și ALDE.
Cele două partide simt că acum este momentul lor. Victor Ponta începe să-și intre în rolul de principal lider al opoziției de stânga, ca alternativă la dreapta care se pregătește să intre la guvernare și să rămână la guvernare pe întregul mandat prezidențial de cinci ani.
Acesta este semnalul tras de Victor Ponta.
Deocamdată prioritară este desemnarea premierului, formarea unei echipe și trecerea guvernului de parlament. Despre alternativa la prezumtivul guvern de dreapta este timp suficient să se vorbească după ce efectiv va exista un guvern de dreapta.
În primul rând să vedem dacă România are nevoie de un guvern de dreapta? Răspunsul este relativ simplu, dat de însăși principiile care delimitează ideologiile și doctrinele: dreapta adună, stânga împarte. La noi situația politică a fost de așa natură că stânga a și adunat și tot ea a și împrăștiat. Din simplul motiv că a guvernat o lungă perioadă de timp, iar guvernele de dreapta, cele dominate de CDR, apoi de PDL, s-au comportat, au guvernat, ca și cum ar fi fost de stânga şi guvernul lui Tăriceanu a abdicat de la principiile dreptei. De fapt, guvernul minoritar PNL a reușit să rămână la guvernare cu ajutorul PSD, cu susținerea parlamentară a  parlamentarilor de stânga.
Situația  de acum este oarecum identică. Dacă Pro România și ALDE nu votează guvernul Orban, ajutorul poate veni din partea PSD. Viorica Dăncilă s-ar putea să facă acest gest pentru a feri PSD-ul de asaltul lui Victor Ponta. Acesta a și declarat că obiectivul lui este să ia cei mai buni parlamentari PSD, cei mai buni primari PSD pentru a face din Pro România un partid modern.
Cum va apăra Dăncilă PSD-ul de Victor Ponta? Deocamdată pare o problemă secundară. Acum important este ce se întâmplă în spatele ușilor închise de la Cotroceni, în sediile partidelor.
  Odată doborât guvernul PSD, formarea unui guvern PNL, după aritmetica parlamentară, pare un obiectiv imposibil. Cel puțin prima propunere pare sortită eșecului. Ludovic Orban este pe jumătate sacrificat. Ar fi neonorabil din partea PSD să-l voteze din prima, iar a doua propunere refuzată atrage după sine alegeri anticipate.
Cum Ponta a declarat deja că nu votează un guvern PNL este de așteptat ca pe stânga să se propună o majoritate care va merge în fața președintelui cerându-i să desemneze un premier cu formarea guvernului din rândul lor.
S-a intrat, dacă nu într-un cerc vicios, într-un sens giratoriu în jurul căruia se învârt toate partidele, iar „agentul” Iohannis nu are nicio soluție.
Totuși, în astfel de cazuri se găsește întotdeauna o soluție. Întotdeauna se găsesește cineva care trădează. Avem deja o lungă tradiție a trădării: Petre Roman, în 1996, și-a lipit partidul său social democrat de CDR. În 2005 partidul lui Dan Voiculescu a făcut un pas spre PNL. Theodor Stolojan a părăsit PNL pentru a susține guvernul PD. Grupul lui Cristian Diaconescu a trădat PSD, la fel Gabriel Oprea, iar mai târziu Călin Popescu Tăriceanu i-a dat o mână de ajutor unui PSD gata să piardă guvernarea.
Nu de trădări și de trădători ducem lipsă. Ducem lipsă de oameni cu viziune pe termen lung. Acum Iohannis vorbește despre un guvern „de tranziție”. Din 1990 suntem necontenit în tranziție.
În sens politic, „tranziție” este sinonim cu „improvizație”. În conjunctura politică de acum formarea unui guvern nici nu poate fi mai mult decât o improvizație. Și dacă, printr-o minune, va fi format dintr-o majoritate parlamentară care există, respectiv PSD-Pro România-ALDE, rămâne tot improvizație, tot un guvern de tranziție care nu va face mai mult decât a făcut guvernul abia dat jos.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu