joi, 14 noiembrie 2019

Cum a “mâncat” Isărescu creșterea salariilor medicilor

Romania inca se lupta sa elimine sistemul Iliescu-Isarescu impus in ’90-’92, ca si in Rusia lui Yieltsin. Din SUA vestile potenteaza valul schimbarii si da un suflu nou aflarii adevarului de la Mineriade.
Isarescu este singurul Guvernator din lume care si-a aprobat bonus de performanta in criza.
Nu stim daca Isarescu a bagat bonusul in consum sau in investitii dar stim ca a “mancat” cresterea de acum a salariilor medicilor.
Mecanismul este simplu si tine de actiunile lui Isarescu de a creste dobanzile in criza si de a finanta deficitul si datoria Statului la dobanzi nesustenabile.
Dobanzile ridicate pe fond de deficit in criza economica au fost canalizate direct in bonusul lui Isarescu. Desigur dupa cheltuielile discretionare.
Estimarea facuta de Ministerul de Finante referitor la impactul bugetar ar cresterilor salariale propuse recent este de 4,85 miliarde de lei. Este o crestere permanenta.
Sa urmarim actiunile lui Isarescu din criza si cat a pierdut in fiecare an Romania din finantarea deficitului bugetar si a datoriei publice.
Romania are moneda nationala si teoretic are independenta de politica monetara. Cu atat mai straniu comportamentul lui Isarescu doar de dragul bonusului.
Mecanismul prin care Isarescu a pub presiune pe costul finantarii Statului Roman a fost urmatorul (prin acest mecanism si cost a tinut politicienii creduli, captivi):
– dobanzile la lei au explodat si bancile nu se mai puteau finanta in piata pentru a putea finanta datoria Statului Roman
– Isarescu finantata bancile la dobanda de Lombard la 14,25% care se transfera cap la cap in cost de finantare pentru bugetul Statului
– Isarescu finanta doar bancile prietene care cumparau vin cu 10,25%.
Deficitul bugetar a fost finantat de Ministerul de Finante in noiembrie si decembrie 2008 la 14,25% iar in 2009 la 11%.
Pe masura datoria statului a crescut costul finantarii a crescut apropiindu-se de 2% din PIB. Doar dobanda, de aproape 3 ori cat marirea pentru medici!
Romania are moneda proprie.
Isarescu a finantat deficitul in criza printr-o morisca care se regaseste in propriul bonus. Desigur pierderea este bagata pe bugetul Statului si acoperita din taxele si impozitele noastre.
Morisca functiona asa: Ministerul de finantate facea licitatie de titluri scurte sau depozite iar bancile plasau la un mark-up, adica la o dobanda mai mare decat cea la care luau bani de la BNR.
Isarescu a fost singurul guvernator care a crescut exploziv dobanzile in criza transferand costurile in taxe si impozite si pe economia reala si profitul in bonus personal.
Este simplu de vazut ca doar o diferenta de dobanda de 3,5% pe an, la o datorie de peste 20% din PIB in lei, reprezinta un cost suplimentar pentru Romania pe care daca nu l-ar fi avut din vointa lui Isarescu ar fi permis demult cresterea de salarii.
Isarescu a crescut dobanzile in criza iar costul transferat pe buget il regasim in bonusul personal. Isarescu este singurul guvernator aflat in aceasta situatie din intreaga lume.
Autor: Lucian Isar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu