Dincolo de jocurile politice încercate de PNL, ba să-și asume integral guvernarea ba să-i atragă și pe cei de la USR PLUS în schemă trebuie spus că alegerile anticipate reprezintă o problemă reală pentru România. Lupta politică este esențială doar pentru politicieni, pentru noi restul contează mai mult cursul leu-euro, dobânzile, prețul benzinei sau prețul împrumuturilor bancare.
Alegerile anticipate ar arunca țara în haos. Timp de 60 de zile cu un guvern interimar care poate rezolva doar problemele curente. Fără OUG-uri, fără asumare de răspundere, cu toată activitatea parlamentară blocată.
Apoi ar urma 90 de zile de pregătire a alegerilor anticipate, cu strângeri de semnături, campanie electorală și tot ce presupune acest proces. Practic, alegerile parlamentare ar avea loc odată cu cele locale. Deci, toată agitația pentru ca alegerile să aibă loc cu 3 luni mai devreme.
Planul PNL cu anticipatele este unul falimentar inclusiv politic, pe termen lung. Ideea lor este că această guvernare îi erodează în vederea localelor și mai ales a parlamentarelor și că trebuie să facă ceva, orice, să oprească erodarea și discuția despre gafele lor de la guvern.
Ei aleg acum cele mai trăsnite măsuri pentru a băga România în criză economică, ca în campanie să dea vina pe PSD. Da, e cinic dar așa este în politică. Problema lor este că indiferent dacă planul merge sau nu, ei au de pierdut. Dacă nu sunt credibili pierd alegerile, dar și dacă le câștigă costurile economice ale jocului lor politic ar însemna o pierdere din tot ce a însemnat surplusul economic. Recuperarea costurilor economice ar dura 2-3 ani. Astfel ce sens are să mai guvernezi în scopul de a dezvolta ceva, dacă tu, doi sau trei ani ești pe recuperări de costuri?
Conform analiștilor economici, alegerile anticipate ar prejudicia grav România. Dacă în 2019 creșterea economică a fost de aproape 5%, în 2020 în cazul unor dezechilibre politice majore (alegeri anticipate), economia ar crește cu doar 2,6%.
Astfel, alegerile anticipate ne vor costa aproximativ 2 miliarde de euro fără a mai pune la socoteală și costurile adiacente.
Autor: Alexandru David
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu