Ani la rând, România a raportat un șomaj de invidiat: oficial, acesta se situează substanțial sub 5%. Rapoartele au reflectat, însă, un adevăr parțial, întrucât majoritatea românilor în putere, care nu și-au putut găsi locuri de muncă acasă, au apucat calea statelor dezvoltate din UE. Practic, România și-a „exportat” șomajul, eliminându-l în mare măsură din statistici. Din păcate, mulți dintre cei plecați în bejanie au ajuns să lucreze la negru în țările occidentale, fiind acum lipsiți și de dreptul la șomaj și de asigurare medicală.
„Problema este că nu mai avem nici bani să începem acum să sprijinim vreo activitate economică în România, pentru că multinaționalele ne-au luat și banii. Nu coronavirusul ne distruge pe noi, ci colonialismul. Eu vorbesc despre acest lucru de 7-8 ani, dar m-au ignorat…dacă din toate proprietățile strategice, niciuna nu este românească pot să trag concluzia că suntem o colonie. Eu sunt foarte realist, în momentul în care nu ai proprietate, nu ai nicio putere de a face ceva”, susține Ilie Șerbănescu.
Occidentalii încep să vorbească despre naționalizare
Guvernul italian a anunţat marţi că plănuieşte să renaţionalizeze operatorul aerian Alitalia, ca parte dintr-un program economic de urgenţă. Tot marți, ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a anunțat că nu va ezita să folosească toate mijloacele disponibile pentru a proteja marile companii, fie că e vorba de recapitalizare, preluare a unei participaţii sau chiar naţionalizare, „dacă va fi necesar”. Alegând pentru prima dată în carieră adresarea directă către națiune, cancelarul german Angela Merkel a susținut miercuri, într-un discurs televizat, că Germania trece prin „cea mai mare provocare de la al doilea război mondial” și a dat asigurări că guvernul federal va aplica toate măsurile necesare pentru a limita efectele distructive ale epidemiei asupra economiei.
„Criza economică din 2008 nici nu a fost criză față de ceea ce urmează”
„Este prima criză din capitalism care are loc pe fondul dobânzilor negative, care înseamnă banul fără cost, asta este nucleară. Coronavirusul vine doar să impulsioneze prăbușirea economică la nivel mondial. Noi înfruntăm această prăbușire de pe aliniamentele unei colonii. În 2008 nu vândusem tot, însă între timp am vândut tot. Ce ne așteaptă de acum încolo? Depinde de ce vor dori stăpânii noștri, pentru că, din păcate, nu avem un singur stăpân, avem mai mulți, care se calcă în picioare unii pe alții să ne hărtănească cât mai mult și cât mai repede. În 2008, trebuie spus, nu a fost niciun fel de criză, a fost o invenție ca să își ia banii înapoi cele 11 bănci care băgaseră niște bani în România ca să ne cumpere. Și și-au luat 20 de miliarde de euro, pe care i-au trimis acasă la ei, prin așa-zisa inițiativă de la Viena. Iar chestia asta se vede în datoria publică pe care o plătim noi, restul sunt povești”, mai susține analistul economic Ilie Șerbănescu.
Autor: Cosmin Țîntă
Sursa: demnitatea.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu