marți, 3 martie 2020

O NOUĂ APARIȚIE EDITORIALĂ / LIGYA DIACONESCU / START …REPORTOFON! – STARPRESS CANADA -INTERVIURI




by MARY SMITH / New York, USA


Prin cartea START…REPORTOFON! interviurile te vor apropia de personalitatea admirată. Sunt sunt atât de bine realizate, încât îți vor aprinde interesul chiar dacă simți că nu ai nimic în comun cu omul intervievat.
Talentul Ligyei Diaconescu, (cunoscută în ţară şi în întreaga lume – “DOAMNA LIMBII ROMÂNE”, numită astfel de preşedintele Ligii Scriitorilor Români, Al. Florin Țene și DOAMNA SUFLETULUI ROMÂNESC, botezată astfel de istoricul, omul de cultură George Rotaru) e pus în valoare, încă o dată, și prin această carte, o CARTE DE EXCEPȚIE, CARE AR TREBUI SĂ SE AFLE ÎN BIBLIOTECA ORICĂRUI CITITOR! POZELE COLOR din activitățile – intervievaților – colorează sufletele acestora dar și cartea.
PERSONALITĂȚI DE ORIGINE ROMÂNĂ DIN ȚARĂ ȘI DIASPRA, SCRIITORI, MEDICI, CÂNTĂREȚI, PROFESORI, PICTORI ETC – ȘI-AU EXPUS SUFLETELE, RĂSPUNZÂND UNEORI INTREBARILOR INCOMODE ALE REALIZATOAREI, LIGYA DIACONESCU!”
Sunt binecunoscute interviurile realizate de Ligya Diaconescu, de peste 30 de ani. Interviul ei este adesea iscoditor și ironic, manierat și obraznic, niciodată plictisitor.
Ligya Diaconescu, (director al revistei internaționale STARPRESS, vicepreședinte al LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI, – membru al Clubului de Presă Transatlantic, membru fondator al AJRP – Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP) QUBEC – CANADA) se numără printre cei mai prolifici și mai valoroşi autori de interviuri din cultura românească. Cele mai bune dintre cele mai bune sunt strânse în ziare, reviste dar și cărți, amintim “DOAMNE ALE SCRISULUI ROMÂNESC LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI – STARPRESS, editura OLIMPIAS, GALAȚI, 2016”, despre care scriitoarea Voichița Tulcan Macovei scria:
”Titlul este o metaforă grandioasă, ce poate părea pentru unii puțin pretențioasă, dar care te atrage tocmai pentru a constata dacă, într-adevăr, reprezintă cu adevărat materialul cărții. Mărturisesc scepticismul pe care l-am avut și, poate, o oarecare teamă pentru ceea ce urma să descopăr în volumul monumental.
De la început, impresionează structura bine plăsmuită, sub formă de interviuri, prin care înțelegem că Ligya Diaconescu, om de cultură, deja cunoscut al acestei perioade, a țintit aflarea câtorva lucruri edificatoare pentru literatura romană a începutului de secol XXI. Cu sinceritate, mărturisesc faptul că am găsit în textele cărții pagini foarte bine create, literatură autentică, așa cum ne-au învățat marii noștri scriitori că se scrie pentru suflet și pentru minte totodată, iar iar textele reproduse s-au dovedit a fi cu adevărat captivante.”
Amintesc și cartea de interviuri “CAVALERI AI SCRISULUI ROMÂNESC LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI – STARPRESS, editura OLIMPIAS, GALAȚI, 2017, în care găsim destine aleromânilor de pretutindeni, în care așa cum se spune, “viața bate filmul”, o carte deosebită, pe care” n-o poți lasă din mâna.”
START…REPRTOFON! e, asemeni celorlalte două, o carte cu interviuri pe care trebuie neapărat să ocitești, mai ales dacă îți dorești să înțelegi mai bine funcționarea lumii contemporane, văzută prin ochiicelor care au influențat-o, fie în bine, fie în rău. În ceea ce ne privește, e o lectură de neratat!
 Cărțile cu interviuri nu trebuie neapărat să chestioneze oameni celebri sau vedete, sunt la fel de fascinante, dacă nu chiar o lectură și mai interesantă, atunci când prezintă punctul de vedere al unor oameni obișnuiți. Intervievații sunt:
MARIANA POPA, ALINA SORINELA DIDU, IUSTINIAN GR. ZEGREANU, NICOLETA DRĂGAN-BUCȘĂ, MARIA BRĂDEAN, DINA NICOLAE, ELENA ALINA GRECU, AURORA CRISTEA, MARIA GIURGIU, LILIANA PETCU, VALER POPEAN, CARMEN-CLAUDIA MORARU, MELANIA RUSU CARAGIOIU, MIRIAM NADIA DĂBĂU, RODICA FERCANA, NICOLAE FEIER, OLIMPIA SAVA, NADIA URIAN, CAMELIA FLORESCU, VICTOR MANOLE, TUDOR PETCU, TEONA SCOPOS, IULIANA CIUBUC, TUDOSIA LAZĂR, ALEXANDRU PETRESCU,VASILE BELE, LIGYA DIACONESCU.
Veți fi impresionați de stilul interviurilor: energic, cu frânturi de cuvinte, „cioburi” de povești, ceea ce îi conferă ritmul viu al vorbirii, în care Ligya ne poartă cu atâta măiestrie, apropiindu-ne și mai tare de subiectul său.
Autoarea a reușit să descopere exemple minunate, pline de inspirație, de personalități care au avut și au în continuare vieți interesante, care se educă și se implică în societate continuu, lucrează, scriu, vindecă trupuri și suflete, cântă, pictează, călătoresc.
Întrebând-o pe Ligya ce o determina să realizeze interviuri, și ce așteaptă de la intervievat mi-a răspuns:
– ”Toate consideraţiile pe care le fac au în calcul interviul literar, ca o specie aparte, care are mari şanse de a depăşi clipa şi a deveni istorie literară. În acest context, aştept de la un interviu să aibă ţinută, să nu fie simplă sporovăială, să aducă informaţie nouă, să aibă ritm, să pornească din curiozitatea sinceră a reporterului şi nu din plictisul obligaţiilor redacţionale. Aştept să-mi apropie respiraţia celui intervievat, să-mi apropie cărţile sale (dacă acesta e un scriitor), lucrările sale (dacă e un pictor) ş.a.m.d., să reconstituie momente de istorie literară (culturală) care, fără întrebările reporterului, ar rămâne îngropate în uitare.”
Întrebând-o” – După ce criterii ţi-ai ales invitatul?” mi-a răspuns:
“- În primul rând valoarea acestuia a fost criteriul de bază. Nu alegi pe fitecine şi-l întrebi despre „opera“ şi biografia lui. Apoi relevanţa unui eveniment din viaţa sa, nevoia de clarificare a unor aspecte legate de creaţia sa, abordarea unor teme de actualitate etc. Dar sunt multe alte pretexte, motive pentru a iniţia un dialog.”
Închei concluzionand că toate interviurile au în comun povești de viață fascinante, intersectate cu dragostea pentru glie,eroi, bunici, nepoți, păduri, ape, păsări, fluturi etc. Toate împărtășesc determinarea, pasiunea de a trăi și rezistența. Poveștile sunt personale, spuse cu cuvintele și stilul propriu al fiecăreia, iar cartea e cu adevărat “o lecție de viață”, o desfătare.
Felicitări, Ligya, felicitări tuturor “ eroilor” acestei cărți, care…după părerea mea e…monumentală!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu