marți, 17 martie 2020

Prefectul Nicolae-Silviu Ungur: ”Trebuie să rămânem calmi și responsabili”


După ce în România a fost declarată începând de ieri, 16 martie,  stare de urgență din cauza coronavirusului, la Prefectura Maramureș a fost organizată o conferință de  presă pentru a lămuri care sunt următoarele măsuri implementate.
Prefectul Nicolae Silviu Ungur îi asigură pe maramureșeni că starea de urgență nu presupune raționalizarea alimentelor.
„Starea de urgență nu înseamnă că închidem magazine sau că anulăm drepturi și libertăți funadamentale ale cetățenilor, dar ne permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea și prevenirea infecției cu noul coronavirus. Trebuie să rămânem calmi și responsabili cu cei din jurul nostru, fiecare dintr enoi poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului și de îmbolnăvire a altor persoane. Vă rugăm să avetați spațiile închise și deplasările care nu sunt absolut necesare. Persoanele izolate la domiciliu trebuie să anunțe membrii echipelor de intervenție care se deplasează pentru remedierea deficiențelor la serviciile de utilitate publică, energie electrică, gaz, apă, internet, telefonie”, a precizat Nicolae Silviu Ungur, prefectul județului Maramureș.
Prefectul a explicat și ce înseamnă contact apropiat în contextul transmiterii noului coronavirus.
”Vrem să lămurim și definiția de contact, persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu pacient infectat cu COVID- 19, persoana care a avut un contact fizic direct cu un cetățean infectat cu COVID -19, de exemplu o strângere de mână neurmată de o igienizare corespunzătoare a mâinilor, persoana care a avut un contact direct neprotejat cu secreții infecțioase al unui caz COVID -19, de exemplu în mijloace de transport în comun saua tingerea unei batiste cu mâna neprotejată cu mănuși, persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și o expunere de peste 15 minute, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere de exemplu sala de clasă, de ședință, de așteptare în spital cu un caz de COVID-19 timp de minim 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m, persoana din rândul personalului medical sau o altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID 19 sau din laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient infectat cu COVID-19 fără portul corect al echipamentului de protecție”, a explicat prefectul județului Maramureș.
Până astăzi după-amiază pe teritoriul României au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19.
                                                             IP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu