marți, 3 martie 2020

SPECTACOLE DIGITALE FULL-DOME LA PLANETARIUL BAIA MARE DIN 3 MARTIE 2020



Primăvara frumoasă pe care v-o urăm tuturor sosește cu noutăți cel puțin interesante de la Planetariul Baia Mare. Ne aflăm în poziția privilegiată de a oferi publicului în anul 2020 servicii cu cel mai modern planetariu optic din România și – iată – de la începutul lunii martie, să adăugăm în ”meniul educațional”, producții digitale full-dome, documentare imersive într-o proiecție de 360 grade în cupola planetariului nostru, iar o a treia unitate – de planetariu educațional portabil (cu o cupolă gonflabilă de 5 m) este în pregătire și va fi asistată de o proiecție prin oglindă semisferică. Pentru început vor fi adăugate în orarul planetariului (respectiv de la orele 10.00, 12.00 și 14.00 – zilnic, de Marți până Duminică) două spectacole digitale full-dome, ”De la Terra spre Univers” (Durata: 30 min, public țintă: 12 – 105 ani) și ”Două piese mici de sticlă” (Durata: 25 minute, public țintă: 5 – 105 ani). Demonstrațiile astronomice optice cu proiectul stelar Zeiss Skymaster ZKP4 se vor desfășura după același program ca până acum, respectiv de la orele 9.00, 11.00, 13.00 și 15.00 – zilnic, de Marți până Duminică. Să înceapă spectacolul cosmic. Vă așteptăm!

DE LA TERRA SPRE UNIVERS - SPECTACOL DIGITAL FULL-DOME: 30 MINUTE - AUDIENȚĂ: 12 - 105 ANI

 Una dintre producțiile digitale full-dome ce vor fi prezentate la planetariul băimărean începând cu 3 martie 2020, este EARTH2UNIVERSE, realizată de Observatorul European de Sud (ESO) în tandem cu ESO Supernova Planetarium. Spectacolul de planetariu are durata de 30 minute, iar publicul țintă este cel de 12 – 18 ani și publicul adult. Spectacolul digital full-dome ”De pe Terra spre Univers” este un film documentar dublat în limba română și va fi proiectat la orele 12.00 și 14.00 zilnic, de marți până duminică.

De pe TERRA spre UNIVERS – FROM EARTH 2 THE UNIVERSE (VERSIUNEA A II-A)

Cerul de noapte … frumos și misterios deopotrivă. Subiect de poveste în jurul focului de tabără, miturile străvechi cosmogonice și cosmologice au captat atenția încă de la apariția omului pe pământ. Dorința de a înțelege Universul a fost, probabil, cea mai timpurie experiență intelectuală comună a umanității. Cu toate acestea, abia de curând am început să ne înțelegem locul în vastul cosmos. În prezent, omenii de știință studiază universul cu telescoape uriașe și îi descoperă secretele. Puțin câte puțin, ne-am îndepărtat de centrul lumii noastre și ne-am plasat atenția către marginile unui Univers vast și inospitalier. Am pătruns în adâncimea spațiului cosmic, lăsând în urmă barierele gravitaționale și deschizând o eră nouă a explorării.
Pentru a afla mai multe despre această călătorie epică spațio-temporală a descoperirii cerului, de la teoriile antronomilor greci din antichitate și până la telescopele uriașe din prezent de la sol sau cele spațiale, vă invităm să experimentați spectacolul: FROM EARTH 2 UNIVERSE.
The night sky… both beautiful and mysterious.
The subject of camp-fire stories, ancient myths and awe for as long as there have been people.
Today, scientists have huge telescopes to study the Universe and discover its secrets.
Step by step we have been displaced from the centre of the world…and placed as exiles on the edge of a vast and inhospitable Universe.
We have reached out into space, leaving the bonds of gravity behind, and opened a new era of exploration.

———————-

Această călătorie uluitoare prin timp și spațiu, adaptată pentru proiecția full-dome (pe întreaga cupolă) este cu adevărat surprinzătoare datorită unei combinații de sunete și locații pe care Universul le-a dezvăluit prin intermediul științei. Acest spectacol digital de planetariu a fost produs de ESO Supernova Planetarium and Visitor Centre și a fost lansat în anul 2018 (V2).
Acest spectacol este o introducere extrem de accesibilă pentru public în știința cunoașterii și înțelegerii actuale a Universului, pornind de la perspectiva antică, trecând prin toate marile revelații până la actualul model cosmologic. Aventura în cosmos pornește de la Soare și închipuie o spectaculoasă aventură prin sistemul solar, către cele mai importante stele, roiuri stelare, galaxii și structuri fundamentale cuprinse în Univers. Filmul este dimensionat 4K, așa încât rezoluția conferă o vizibilitate excelentă. O călătorie de 30 de minute, într-un fotoliu confortabil din cupola planetariului băimărean.

———————

    Tip: Spectacol de planetariu tematic
    Gen: Documentar
    Data apariției: 2015 (v1), 2018 (v2)
    Producător: Observatorul European de Sud – ESO Supernova Planetarium
    Coordonator: Theofanis Matsopoulos
    Cuvinte cheie: explorare spațială, istoria astronomiei, telescoape, sistemul solar, observatoare astronomice.
    Versiunea dublată în limba Română – furnizată de RSA COSMOS

DOUĂ PIESE MICI DE STICLĂ: FORMIDABILUL TELESCOP - SPECTACOL DIGITAL FULL-DOME: 23 MINUTE - AUDIENȚĂ: 5 - 105 ANI

Spectacolul ”Two Small Pieces of Glass – The Amazing Telescope” surprinde doi elevi ce interacționează cu o femeie astronom la un star-party (observații astronomice). Elevii află în acest context istoria telescopului, de la modificările făcute de Galilei ocheanului confecționat de un copil din două bucățele de sticlă și până la lansarea telescopului spațial Hubble al ESA/NASA și astronomia viitorului.
Galileo nu a fost creditat cu invenția telescopului, însă a fost primul om ce a utilizat acest instrument abia inventat pentru a observa cerul. Prin intermediul acestor observații cercetătorul și filozoful italian a concluzionat că universul nu era perfect și imuabil: a observat munții lunari, fazele lui Venus, sateliții lui Jupiter și chiar petele solare. Aceste două piese mici de sticlă, o lentilă concavă și una convexă, au dezvăluit un Univers mult mai complex decât era considerat anterior. Telescoapele au avansat considerabil de pe vremea lui Galilei, umanitatea având acum telescoape uriașe la sol și în spațiu, orbitale. Spectacolul ”Două piese mici de sticlă” arată cum funcționează telescoapele și cum sunt acestea utilizate de astronomi pentru a scruta structurile cosmice. Complementar cu imageria spectaculoasă a inelelor saturniene, frumusețea creșelor stelare și structura spiralată a galaxiilor, acest show ne arată cum dezvoltarea tehnicii de observație ne-a ajutat în timp să înțelegem mai bine rolul și locul nostru în Univers.
 Producător: Imiloa Astronomy Center of Hawai, Insterstelar Studios, Carnegie Science Center
Filmul a fost produs inițial în 2009 pentru Anul Internațional al Astronomiei și a fost remasterizat și lansat audienței publice ca show digital full-dome în 2016. Este dedicat audienței generale, tuturor  vârstelor *(5 – 105 ani).

                                                                            CABM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu