Lumea se adaptează din mers noilor condiţii de viaţă „la cutie”. Dincolo de străzile pustii se pot bănui mii de ochi care privesc de după perdele. Ce fac oamenii în această perioadă? Oamenii şi-au redescoperit apetitul pentru umor. Apar tot felul de glumiţe, de fotografii trucate, unele chiar foarte reuşite.
Se spune că închişi în case, neavând ce face, oamenii au început să mănânce şi să bea mai mult. Unii se uită la televizor, alţii au reînceput să citească.
Un cititor ne anunţa că având colecţia ziarului „Informaţia Zilei” încă din anii ’90 găseşte lucruri foarte interesante, care pe nedrept sunt uitate. Acum 20-25 de ani, lumea era mult mai săracă. Doar politicienii păreau la fel. Cititorul nostru ne întreabă cine era cutare şi cutare, că nu-şi aduce aminte de el, ce a făcut ca persoană publică? Nici noi nu ne mai aducem aminte ce merite a avut domnul S.
În schimb, cred că lumea nu va uita foarte repede figurile celor care sunt implicaţi acum în lupta contra-coronavirus. Se remarcă primari, prefecţi, dar mai ales medici.
Cum toată lumea a căzut de acord că viaţa nu va mai fi la fel după coronavirus, această perioadă se poate compara cu marile revoluţii.
Cei care se luptă în prima linie cu ucigaşul nevăzut, riscându-şi viaţa, vor deveni mai cunoscuţi decât „revoluţionarii” din decembrie 1989. De altfel s-a şi propus ca familiile celor care vor cădea victime coronavirusului să primească pensii speciale de urmaşi. O merită din plin.
Dar, adaptată la noile condiţii, viaţa merge mai departe. Pentru unii mai prost, pentru alţii ceva mai bine, cel puţin din perspectiva salariilor. Un domn onorabil, fost demnitar, renunţând la statutul de bugetar pentru munca privată, observa că deja lumea îi priveşte pe cei care nu au trecut în şomaj tehnic, evident excluzând cadrele medicale, poliţiştii etc., îi invidiază pe bugetarii care îşi primesc salariile întregi. De aici se va naşte o nouă diviziune socială, o adevărată ură de clasă. Oricum, instituţiile trebuie să funcţioneze. Dacă vor cădea, atunci cu adevărat se va instala haosul.
Trăind prea mult între patru pereţi, chiar şi politicienii încep să gândească altfel. Dacă în urmă cu câteva zile PSD propunea un pact naţional pentru acţiuni comune contra coronavirusului, iată că PSD ameninţă guvernul cu o moţiune de cenzură. Nu imediat, aşa cum lasă să se înţeleagă PNL, ci după ieşirea din starea de urgenţă. Adică nu după terminarea totală a pandemiei şi efectelor ei sociale şi economice.
Lucrul este posibil. Pentru că după marile catastrofe, războaie, revoluţii, primii sacrificaţi sunt cei aflaţi în prima linie. În termeni politici, partidul sacrificat va fi PNL. Indiferent de modul în care gestionează şi va gestiona criza, PNL va plăti poliţe şi pentru eventualele greşeli şi pentru greşelile inventate.
La concluzia că nimic nu va mai fi cum a fost a ajuns şi consilierul special pe problema coronavirusului al lui Donald Trump. SUA, ţara cea mai afectată din lume, se pregăteşte pentru 3.000 de morţi pe zi. Raporturile dintre ţările UE nu vor mai fi la fel. China nu va mai fi la fel, dar în sensul că ar putea ajunge prima putere economică a lumii.
Dar până la urmă omul rămâne la fel. Puţinii oameni care mai ies la cumpărături nu par deloc schimbaţi, nu par înfricoşaţi, ci mai degrabă curioşi. Poetul Ion Mureşan îmi spunea că cei care ies fără motiv în stradă fac acest lucru ca să vadă cine mai iese fără motiv pe stradă.
Nici amenzile mari nu au reuşit să le taie cheful de plimbare aiurea celor care ignoră regulile impuse de ordonanţele militare. Cât timp va continua „viaţa la cutie”? Oricum sărbătoarea Sfintelor Paşti va găsi credincioşii încă închişi în case. Va fi cea mai neobişnuită sărbătoare a Învierii din întreaga istorie a creştinătăţii.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu