La Casa de cultură din Baia Sprie, începând de joi, 30 iulie este deschisă EXPOZIȚIA DE PICTURĂ a ASOCIAȚIEI VALORILE MONTE MEDIO, după o tabără de creație foarte reușită, organizată în condiții corespunzătoare pentru condițiile de pandemie admise.
Au participat artiștii plastici expozanți la acest eveniment, precum primarul orașului Baia Sprie Bîrda Sebastian Alin, directorul Casei de Cultură Todoran Sorin și alți vizitatori, iubitorii artelor din acest oraș.
Președintele Asociației Hitter Ferenc a deschis expoziția, precizând totodată, că după restaurarea lăcașului, unde se vor desfășura și alte evenimente culturale, acest eveniment este prima, care înseamnă și un fel de deschidere oficială. Clădirea casei de cultură necesita această renovare și iată că așa cum apar mai multe realizări vizibile în oraș, și Casa de Cultură a devenit un loc dintre cele mai frumoase, reprezentative și utile al urbei.
Hitter Ferenc a anunțat, că în același timp cu tabăra, s-a reușit a monta sculpturile uriașe, monumentale executate de către Koter Vasile, sculptor în tabăra de creație, și în foarte scurt timp va fi finalizată ”PARCUL COMEMORATIV AL MINERILOR” creat anume pentru cinstirea eroilor subteranului în decursul secolelor. Baia Sprie a fost unul dintre pricipalii furnizori de aur și metale neferoase pentru întreaga lume aproape, și viața minerilor pline cu evenimente, greutăți și mizerie marchează istoria acestui oraș. Sunt așezate mai multe statui, totemuri cu tema adecvată din lemn masiv și pe lângă comemorarea strămoșilor va fi și un parc de recreație pentru mai mulți oameni. Urmează amenajarea teritoriului, cu alei și flori, după care locul devine și mai plăcut chiar și pentru străini sau localnici, acolo existând și posibilitatea cunoașterii istoriei orașului într-o variantă scurtă, corespunzătoare.
Președintele Hitter Ferenc a înmânat diplome de excelență participanților la tabăra de creație și a dat fiecărui artist plastic și o carte cadou din cărțile sale apărute.
Angyal Anikó Asloviciu a fost prezentă la Baia Sprie pentru prima dată, a creat lucrări de excepție dintre cele mai interesante și frumoase. Artista se ocupă și cu alte ramuri ale artei, are atelier de olărit unde crerază modele deosebite, în stil neobișnuit, mai puțin cunoscut, dar foarte căutate și apreciate. Execută lucrări de mozaic de mari dimensiuni și multe alte obiecte. ”Ne bucurăm extrem de mult, că ne-a primit invitația, și sperăm că vom avea și o colaborare bună și în viitor, mai ales că artistei îi plac peisajele noastre și în general tabăra la care a participat.” – a spus Hitter Ferenc.
Papiu Grety participă aproape la toate taberele organizate de Asociația Monte Medio. Lucrările sale sunt bine cunoscute și din expozițiile organizate la Baia Mare, dar și din cele care au fost prezentate la noi, la final de tabere sau din cataloage. Are un atașament deosebit la Baia Sprie și acest lucru este exprimat vizibil și prin lucrările peisagistice deosebite create de artista.
Leș Paul în ultima vreme creează lucrări de pastel de mari dimensiuni. Lucrările sale sunt interesante, în stilul lui deosebit, unicate ale picturii băimărene. ”Ne bucurăm că acceptă invitațiile noastre și îmbogățește cu lucrările sale tezaurul artistic local.”-a spus Hitter Ferenc.
Kovács Emil Lajos renumit pictor plein air, care cu siguranță, a pictat cele mai multe tablouri în ultimii ani din Baia Sprie. ”Eu îl numesc pictorul orașului, lucrările sale prind orice amănunt caracteristic și pune spre păstrare veșnică temele mari, ca munții, clădiri, alte teme urbane, dar și amănuntele, care pot fi observate numai de specialist, anume format pentru acest lucru.” – a spus Hitter Ferenc.
Banházy Gyongyi, pictoriță îndrăgită, cu participare de mai multă vreme la taberele din Baia Sprie. Pictează în ulei sau acuarelă, cu o precizie caracteristică și vede orice amănunt, la fel ca artiștii plastici care studiază amănunțit peisajul și depun tot cu precizie pe pânzele lor, pentru care de fapt acestea devin interesante.
Mezei András putem spune că a devenit pictorul peisagist de renume al locului. Vine cu mare plăcere de fiecare dată și creează lucrări inegalabile la calitate și frumusețe. Practică în primul rând peisagistica, dar este la fel de interesant în compoziții și în general cu natură statică. Florile pictate de artist redau toată frumusețea și naturalețea cu care acestea sunt înzestrate.
Guga Elisabeta este pentru prima dată în tabăra din Baia Sprie, unde a venit cu mare plăcere și organizatorii speră că vor continua o colaborare rodnică. Tablourile sale sunt remarcabile atât cu prezentare peisagistică cît și florile chiar vorbesc, așa cum obișnuim să-i admirăm.
Visnyai Gábor este un artist plastic deosebit, cu multă experiență în special în grafică. Are un stil caracteristic personal anume, nu prea cunoscut de publicul spectator. Combinația de tuș și acuarelă scoate în evidență o imagine interesantă, graficele sale sunt plăcute și stau în loc de cinste oriunde pe simeze, fie locuință sau cu alte scopuri decorative. Artistul promite că va veni și cu alte ocazii la taberele din Baia Sprie.
Koter Vasile este sculptorul extrem de harnic, cunoscut și căutat deja în multe locuri din țară și străinătate. De la monumental la obiecte mici de decor, sculptează în lemn, marmură, os și sutele de lucrări ale sale sunt expuse și în muzee particulare, dar și pe domenii publice, formând ansambluri comemorative în primul rând, pe anumite teme. ”Bucuria noastră este că la Baia Sprie vine cu mare plăcere și printre altele a reușit să creeze lucrările monumentale pentru Parcul Comemorativ al Minerilor. Simte lemnul, parcă ar fi un suflet viu și așa reușește să prindă și exprimarea figurilor cu motivele caracteristice. Această realizare a lui, sperăm să fie continuată și cu altele, ca orașul nostru să nu arate pustiu, să fie simțită prezența artei, ca în mult orașe civilizate, unde locuitorii înțeleg și dau importanță frumuseților sufletești.” – a spus Hitter Ferenc
După terminarea acordării diplomelor a luat cuvântul primarul orașului Bârda Sebastian Alin, mulțumind tuturor creațiile din această tabără și rugându-le să vină cu plăcere la Baia Sprie, unde arta devine din ce în ce mai îndrăgită și lucrările expuse sunt de o valoare inestimabilă pentru iubitorii din Baia Sprie.
Expoziția va fi deschisă până la 16 august în Casa de Cultură la sfârșitul căreia organizatorul anunță o surpriză pentru cei interesați de a o vizita.
Sursa: MaraMedia
Ungurele care esti bulan, lauzi expozitia dar pulifrucii n au reusit sa aduca o sala in stadiu de expunere! Tablourile sint f. valoroase dar sa n ai conditii de expunere este exact cum as spune ca Dragomiresti, Baia Sprie, Salistea de Sus si Somcuta Mare sint ORASE! Rusine!
RăspundețiȘtergere