Tulburată de apariţia unei crime oribile, petrecută în centrul municipiului Satu Mare, campania electorală îşi urmează cursul obişnuit. Ca de obicei, candidaţii întâi se atacă reciproc, urmând să-şi prezinte programele pe parcurs. Este adevărat că populaţia, alegătorii, întâi vor să afle ce bube au candidaţii, apoi să asculte ce au de gând să facă. Şi Satu Mare se înscrie între limitele modei naţionale. Se poartă şi la casele foarte mari. Donald Trump, aflat şi el în faţa alegerilor, a fost atacat chiar de sora lui.
Aşadar, nu trebuie să ne mire dacă foşti parteneri, concurând pentru aceeaşi funcţie, încep să se atace fără milă. Într-o campanie este ca la război, dacă nu-l împuşti tu primul, te împuşcă el. Sau, ca în zicerea din popor „decât să plângă mama, mai bine plânge maică-ta!”. Adică, decât să plângă partidul meu, mai bine să plângă partidul tău!”
Chiar dacă la moţiunea de cenzură supusă azi la vot în parlament PSD, Pro România şi ALDE colaborează, în teritoriu candidaţii acestor partide, pe parcursul campaniei electorale, sunt duşmani de moarte. Fiecare partid, fiecare candidat, se vede obligat să obţină voturi, în detrimentul altora. Electoratul este acelaşi. Chiar şi în cazurile speciale din localităţile cu populaţie mixtă, UDMR se bate să ia voturi din partea românilor, aşa cum partidele româneşti iau voturi din partea maghiarilor.
Populaţia nu este antagonizată, aşa cum sunt partidele. La Satu Mare se dă exemplul alegerilor locale din 2004 când în turul doi a câştigat funcţia de primar candidatul UDMR în faţa candidatului român. La Târgu Mureş, unde ponderea populaţiei maghiare este mai mare decât la Satu Mare, câştigă mandat după mandat un candidat român.
Oricât s-ar strădui cineva să demonstreze, nu există alegeri inter-etnice pure. Aşa cum oamenii sunt îndemnaţi să înveţe să trăiască în condiţii de pandemie, în localităţile cu populaţie mixtă partidele vor trebui să înveţe să-şi desfăşoare campanii electorale care să ducă la victorie, indiferent de ponderea maghiarilor sau românilor. Asta înseamnă democraţie.
Victoriile, în toate alegerile, depind de candidaţi. În ciuda pregătirilor minuţioase, în ciuda strategiilor subtile, la Bucureşti, primarul general în funcţie, deşi este candidatul PSD, continuă să fie pe primul loc în sondaje. Gabriela Firea şi-a ştiut pregăti platforma electorală din timp. Şi-a prezentat realizările la toate posturile de televiziune. Îşi prezintă în continuare viziunea despre Bucureşti, despre cum va dezvolta oraşul.
Contracandidatul Nicuşor Dan s-a remarcat prin critici necontenite, prin slogane ce sună bine, dar sunt lipsite de conţinut. Ce înseamnă „Trebuie să scăpăm Bucureştiul de Gabriela Firea”? Sau „Scăpăm de catastrofa care conduce acum Bucureştiul”. Slogane, simple slogane.
Aceaşi situaţie, dar nu de natură politică, ci de natură etnică, se regăseşte şi la Satu Mare. Candidaţii, din cauza pandemiei, nu pot ieşi în faţa unor mari grupuri de alegători.
Partidele şi-au aşezat taberele de luptători pe reţelele de socializare, trimit cei mai buni vorbitori la televizor să-şi prezinte în faţa miilor de telespectatori ideile.
Programele, până la urmă chintesenţa alegerilor, şi-au găsit în ziare cel mai potrivit suport. Vorba trece, scrisul rămâne.
Mai mult decât în alte campanii electorale, acum avem de-a face cu o competiţie axată pe imagine. Un candidat spune că a realizat un teren de joacă. O spune, dar dacă nu o arată, nu a filmat-o, aşa cum a procedat Gabriela Firea.
Un bun candidat trebuie în primul rând să ştie ce înseamnă „imagine”. Când te filmezi cu încetinitorul, trimiterea se face la momente negative, când eşti dat afară dintr-o funcţie, când ieşi cu cătuşele la mâini din sediul DNA.
Când îţi ataci contracandidaţii demonstrezi că eşti un om curajos, puternic, dar trebuie să adaugi imediat şi ideile din proiectele tale, să spui răspicat ce vrei şi poţi face tu, ca viitor primar, ca viitor preşedinte de consiliul judeţean, ca viitor consilier local sau judeţean.
Victoria unui partid în alegeri înseamnă victoria fiecărui candidat care poartă sigla partidului.
Cum se va desfăşura în continuare campania electorală? La frecvenţe mult mai mari. Pe de o parte, din cauza moţiunii de cenzură, pe de altă parte din cauza pandemiei, dar şi a alegerilor parlamentare care bat la uşă.
Vor urma confruntări de o intensitate nemaiîntâlnită, apropiată de punctul de explozie sau implozie. Cei ce vor pierde aceste alegeri vor sta multă vreme în opoziţie.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu Mare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu