miercuri, 12 august 2020

Locul activităţilor culturale în programele electorale



Cu mult înaintea campaniei electorale pentru locale, la o masă cu scriitori şi artişti s-a vorbit despre locul pe care îl ocupă cultura în programele electorale ale partidelor, ale candidaţilor de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, ale consilierilor locali şi judeţeni.
Scriitorii, artiştii, oamenii de cultură în general, entuziaşti şi naivi în acelaşi timp, credeau că au dreptul să le ceară partidelor să includă pe listele lor electorale reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale cultural-artistice.
Dacă vor fi refuzaţi, ca să nu încurce treburile partidelor, trebuia să se recurgă la o altă strategie, anume să se semneze apeluri către partide care să conţină propriile lor propuneri cerându-le să le introducă în programele lor.
De regulă partidele rezolvă problemele de ordin cultural şi sportiv în câteva rânduri care sună promiţător, la modul general: „o deosebită atenţie se va acorda sprijinirii culturii, sportului, susţinerii asociaţiilor culturale, altor activităţi pentru petrecerea timpului liber”.
Timpul a trecut şi artiştii au uitat de discuţia aprinsă despre problemele lor. A venit campania electorală şi nu am auzit de niciun apel. Foarte probabil nici nu vom auzi.
Politica este politică, la fel cum cultura este cultură. Între cele două nu există decât legături întâmplătoare.
Din când în când cei aleşi îşi mai aduc aminte că alegătorilor le place să audă că s-a sprijinit cultura, că s-a făcut ceva în plus pentru sport. Dar, ca întotdeauna, aceste activităţi sunt subfinanţate sau deloc finanţate.
Oamenii de cultură, scriitorii, artiştii, merg cu căciula în mână pe la instituţii să ceară sprijin pentru organizarea unor amărâte de acţiuni culturale, editarea unor reviste, organizarea unor colocvii, a unor expoziţii de artă, a unor spectacole.
Se judecă cam în felul următor: „fără cultură se poate trăi, dar reparaţiile trotuarelor şi ale drumurilor aduc voturi”. Aşa este, dar istoria nu este scrisă în asfalt, ci pe hârtie, pe pânzele pictate de artişti, pe scenele teatrelor etc.
Nici educaţia nu se face prin reparaţia drumurilor, ci prin carte, prin spectacole, prin artă.
Dar de ce să le spui politicienilor astfel de lucruri? La ce folosesc? Ar trebui să ne aducem aminte că în urmă cu peste 20 de ani a existat un partid al oamenilor de cultură, condus de Nicolae Manolescu, numit Partidul Alianţa Civică. A sucombat înainte de a-şi putea pune programul în practică. În primii ani de după căderea regimului comunist, pe listele partidelor au fost incluşi oameni de cultură, în speranţa că vor face ceva pentru cultură ca parlamentari. Nu au reuşit să facă absolut nimic.
Nu-mi aduc aminte ca din consiliile locale şi judeţene, cel puţin la Satu Mare, să fi făcut parte vreun om de cultură independent. Adică neînregimentat politic.
Şi dacă ar fi existat, nu ar fi reuşit să facă nimic. Aşa cum de regulă nu poate face nimic un consilier. Toate deciziile, întreaga putere este concentrată în mâna primarului, a preşedintelui de consiliu judeţean. Sistemul doar în teorie este „democratic”.
În realitate, administraţia publică este o dictatură ascunsă sub masca majorităţii formate de regulă din două partide. Un partid dominant, prin faptul că deţine funcţia de conducere de la vârful sistemului, şi un partid secundar, căruia i s-au oferit funcţiile secundare, de vice.
Aşa funcţionează „democraţia” locală. Aşa funcţionează administraţia centrală. Doar alegerile sunt democratice. Însăşi faptul că sunt aleşi în mod democratic, le conferă aleşilor o putere discreţionară. Ce poţi face, ca simplu cetăţean?
Poţi comenta, ascunzându-ţi identitatea, pe site-uri, poţi da like-uri la materiale critice şi cam atât. Nu vreau să pomenesc numele unui partid care s-a lansat folosindu-se exact de aceste intrumente.
Dar, odată ajuns la putere, va face exact ceea ce fac partidele pe care le-a criticat.
Nu vreau să jignesc oamenii de cultură, dar dacă printr-o întâmplare ar ajunge pe lista unui partid, odată intrat în politică, va face exact ceea ce fac toţi politicieni, uită de unde au plecat. Singura modalitate de a face ceva în plus pentru cultură este înscrierea punctuală în programele electorale a unor activităţi concrete. Promisiunile la modul general nu sunt niciodată respectate, punct.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu