luni, 3 august 2020

Maestrul Iustin-Cornel Podăreanu la 80 de ani!


 


Dacă cineva se identifică cu Asociaţia Corală „Glasul Chioarului” din Şomcuta Mare acesta este fără doar şi poate profesorul Iustin-Cornel Podăreanu. Maestru împlineşte vineri, 7 august venerabila şi onorabila vârstă de 80 de ani. Pentru a vă da seama despre personalitatea acestui mare dirijor pe care îl are Maramureşul şi România, am să vă dau câteva date biografice despre Domnia-sa. A văzut lumina zilei în data de 7 august 1940 în localitatea Adâncata, jud. Ialomiţa. A absolvit Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” Braşov şi a frecventat în acelaşi timp Şcoala Populară de Artă, secţia canto-clasic. A urmat studii universitare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca, Facultatea de compoziţie-dirijat-pedagogie. La absolvirea facultăţii a fost repartizat ca profesor de muzică la Şcoala Generală nr. 2 Făgăraş, după care a fost transferat la Şcoala Profesională „Tractorul” Braşov, iar din 1966 până în 1975 a activat în aceeaşi calitate la Şcoala Generală nr. 6 Braşov.

Important pentru noi este faptul că în septembrie 1976 s-a transferat la Baia Mare şi a activat la Şcoala Generală nr. 4, actuala Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Baia Mare, apoi la Școala Generală nr. 1 Șomcuta Mare (1978-1985). Anul școlar următor s-a transferat la Şcoala Populară de Artă Ploieşti, unde a dirijat Corala „Paul Constantinescu”a Palatului Culturii cu care a obţinut Premiul I la Festivalul „Cântarea României”. A revenir definitiv în Maramureş, profesor la Şcoala Generală nr.14 Baia Mare, azi Şcoala Gimnazială „George Coşbuc”, o perioadă fructuoasă, din 1986 până în 1999, unde a activat cu profesionalism şi pasiune până la pensionare. Pentru o scurtă perioadă, în anul 1997, a fost numit director interimar al Ansamblului Naţional „Transilvania” din Baia Mare.

Despre activitatea artistică a maestrului Iustin C. Podăreanu ar fi pagini întregi de scris. Am să amintesc doar câteva dintre succesele obţinute pe plan internaţional şi naţional: cu Ansamblul artistic „Crai Nou” Braşov a obţinut Premiul I şi Trofeul festivalului la Festivalul Internaţional „Leos Janacek” din Cehoslovacia (1971), cu Corul Liceului „Andrei Şaguna” Braşov a obţinut Premiul I la Concursul Naţional al formaţiilor artistice din licee desfăşurat la Cluj Napoca(1976), Premiul II cu Corul „Diamant de Maramureș” al Centralei Minelor şi Minereurilor Neferoase Baia Mare la Festivalul Naţional „Ciprian Porumbescu” Suceava (1988), Premiul I şi Premiul II cu Corul de cameră al Şcolii nr. 1 Şomcuta Mare la Festivalul Naţional „Cântarea României” (1979, 1983), Premiul I cu Corul de femei din Buciumi la acelaşi festival (1985), Premiul I cu Corala studenţească „Angelli” la Festivalul de muzică sacră la Orăştie (1996).

Din 1978 şi până în prezent dirijează Corul mixt „Glasul Chioarului” din Şomcuta Mare. Sunt ani rodnici pentru că valoarea şi prietenia i-au unit pe cei din cor. Din palmaresul activităţii acestuia voi aminti participări şi rezultate la etapele finale ale Festivalului Naţional „Cântarea României”, Festivalul „D. G. Kiriac” din Piteşti – Marele premiu, Cupa de cristal şi Trofeul festivalului (1982), Festivalul „Ciprian Porumbescu” de la Suceava – Premiul I şi Trofeul festivalului (1983), Festivalul de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu” de la Orăştie – Premiul II (1999), Premiul I (2008) şi Premiul III (2012), Festivalul de muzică religioasă „Buna Vestire” din localitatea Fundul Moldovei, jud. Suceava – Trofeul festivalului (2009) şi Diplomă de excelenţă (2012), Festivalul coral de muzică sacră „Tudor Jarda” de la Năsăud (2012), Festivalul coral interjudeţean „Valentin Băinţan” (2010, 2011, 2012, 2013, 2014), Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă de la Sighetu Marmaţiei (2012), Festivalul de colinde de la Castelul Corvineştilor din Hunedoara (2012).

Despre Domnia-sa au scris numeroşi ziarişti, numai dacă îi amintim pe Gheorghe Pârja, Augustin Cozmuţa, Gheorghe Peter, Mircea Petrehuş, Anca Goja, Andrei Fărcaş, Cristina Cătălina Necşescu dar şi prieteni şi colaboratori ai marelui dirijor: Ion Săcălean, Laura Temian, Cornel Gheorghe Cosmuţa, Liviu Coza, Claudia Dragoş, Ionel Coteţ, Maria Coza, Alina Talpoş, Alexandru Pugna, Ilie Gherheş, Vasile Alb, Cristina Ioan, Nicolae Joni, Octavian Butuza, Liviu Borlan, Eugen Indre,Gelu Dragoş, Simion şi Lotica Vaida, Dorin Cosmuţa, ş.a. 

Aurica Groşan, preşedintele Asociaţiei corale „Glasul Chioarului” afirmă la aniversarea a 130 de ani de la apariţia corului, prima dată sub titulatura de „Corul plugarilor”: „A făcut istorie în domeniul cântului coral corul mixt condus de prof. Iustin Podăreanu prin participarea la zeci de festivaluri, trofeele şi diplomele cu care a fost recompensat pentru că are un repertoriu bogat şi de câte ori îl asculţi, inima îţi bate mai puternic şi ai senzaţia că îţi auzi strămoşii cântând o muzică senzaţională care merită conservată şi transmisă generaţiilor viitoare.”

La ceas aniversar, la împlinirea vârstei de 80 de ani, membrii Corului „Glasul Chioarului” îi urează, pe note muzicale, un sincer şi călduros „LA MULŢI ANI!”, ocazie cu care vor organiza o mică agapă în centrul oraşul Şomcuta Mare.

 

                                                             Gelu Dragoş, U.Z.P.R.

 

 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu