duminică, 13 septembrie 2020

S-a semnat Acordul de cooperare între Județul Maramureș și Raionul Hîncești din Republica Moldova



 Joi, 10 septembrie 2020, în sistem videoconferință online a avut loc ceremonia de semnare a Acordului de cooperare și înfrățire dintre Județul Maramureș și Raionul Hîncești din Republica Moldova. Evenimentul reprezintă oficializarea relațiilor bilaterale dintre părțile care au desfășurat de-a lungul timpului o serie de activități și programe comune, în sprijinul comunităților pe care le reprezintă.
Din partea autorităților publice au fost prezenți președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, secretarul județului Aurica Todoran și membri din conducerea aparatului administrativ a instituției. Oficialii moldoveni au fost reprezentanți de președintele raionului, Iurie Levinschi și mai mulți membri ai Consiliului Raional Hîncești. Evenimentul a debutat cu saluturile celor două părți,  urmate de intonarea imnurilor de stat, semnarea acordului și discursurile oficialilor prezenți.
“Avem obligația morală ca, o dată cu semnarea acestui acord să facem lucrurile care le așteaptă cetățenii din Maramureș și Hîncești.
Dorim să avem acțiunile pe care ni le dorim cu toții, cele legate de cooperarea culturală și  nu numai. Suntem regiuni care menținem cu mult drag tradiția, aveam aceeași limbă, istorie, cultură și este important ca generațiile viitoare, cei care vin după noi și nu au cunoscut barierele politico-istorice să-și aducă aminte, iar greșelile trecutului să nu fie repetate. Sunt convins că vom avea o colaborare frumoasă și fructuoasă și va exista o și mai mare apropiere în ceea ce privește relațiile dintre România și Republica Moldova, între Maramureș și Raionul Hîncești. Susținem din toată inima  aprofundarea acestor relații și sprijinul Republicii Moldova în parcursul său viitor, european” a declarat Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Președintele Consiliul Raional Hîncești, Iurie Levinschi a mulțumit conducerii Consiliului Județean, consilierilor județeni care au votat acordul în plen și aparatului administrativ pentru efortul remarcabil și disponibilitatea de care au dat dovadă pentru concretizarea acordului de cooperare și înfrățire ce s-a semnat joi.
“Apreciem valoarea incontestabilă a zonei Maramureșului din punct de vedere cultural, artistic, al conținutul cognitiv-educațional pe care-l poate avea schimbul de elevi, vizitele reciproce a diferiților actori și am hotârât că raionul Hîncești și județul Maramureș dispun de  capacitatea bine-meritată de a colabora pe un făgaș mult mai larg. Prin includerea în acest acord a clauzelor relevante ne orientăm spre o dinamizare considerabilă a eforturilor de cooperare dintre cele două părți. Ne exprimăm speranța că acestea se vor solda cu numeroase proiecte comune în beneficiul comunităților noastre, cu o apropriere sufletească a cetățenilor din regiunile partenere“, a transmis în videoconferință Iurie Levinschi, președintele Consiliului Raional Hîncești.
Deși semnarea acordului de cooperare și înfrățire s-a desfășurat în sistem videoconferință online, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea a avansat promisiunea că acesta se va semna și personal, în viitorul apropiat, atât la Hîncești, cât și în Maramureș.
„Zilele  Maramureșului – Haida, hai în Maramureș!”, tabăra de vară în județul Maramureș pentru 15 copii din instituții educaționale din raionul Hîncești, spectacolul muzical-coregrafic jubiliar – „30 de ani de la Declararea Limbii Române drept Limbă de Stat – „Odă Limbii Române!” din municipiul Hîncești, participarea la evenimentul „Republica Moldova Prezintă” – Baia Mare, ediția I-a și “Crăciun în Maramureș 2019” reprezintă doar câteva din momentele de referință din conlucrarea celor doi parteneri, până în prezent.

                                                                                              CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu