miercuri, 23 decembrie 2020

Algoritmul funcţiilor secundare

 Prima etapă, cea mai grea, a trecut. Partidele care vor forma guvernul au ajuns la o înţelegere. Au împărţit ce era mai greu de împărţit: ministerele şi conducerile celor două camere ale parlamentului. Etapa următoare presupune împărţirea funcţiilor din lina a doua şi a treia, miniştri adjuncţi, directori generali, şefi de agenţii etc.

Structura guvernamentală este atât de stufoasă încât este greu de făcut o listă. Ea se extinde de la Palatul Victoria până la direcţii şi instituţii din judeţe.

Decisivă pentru repartiţia zonelor de influenţă şi putere politică este departajarea ministerelor pe partide. Algoritmul funcţiilor secundare este o formulă convenită în mod discret de liderii celor trei partide guvernamentale.

Cum va funcţiona algoritmul în judeţe? Dacă PNL are 9 ministere, USR-PLUS are 6, iar UDMR doar 3, foarte probabil şi funcţiile de prefecţi şi subprefecţi vor fi repartizate după aceeaşi formulă. Se va ţine seama de culoarea politică a preşedinţilor de consilii judeţene?

Dacă într-un judeţ preşedintele CJ este de la PNL, primarul reşedinţei de judeţ tot de la PNL, este normal ca prefectul să facă parte din zona PNL? Acelaşi lucru este valabil pentru USR-PLUS şi pentru UDMR.

Deşi se zice că prefecţii sunt apolitici, ştie toată lumea că nu sunt deloc apolitici. Doar că nu sunt înscrişi într-un partid. Ca reprezentaţi ai guvernului în teritoriu, este normal ca prefecţii şi subprefecţii să facă politica guvernului.

După numirea prefecţilor urmează distribuirea funcţiilor de şefi ai instituţiilor deconcetrate,  a directorilor  direcţiilor care în fiecare judeţ se ridică la vreo 20.

După ce se schimbă şeful, la rândul lui acesta face modificări în organigramă. Este un întreg proces declanşat după fiecare shimbare de guvern. Odată cu plecarea PSD de la guvernare, acum un an şi ceva, PNL şi-a instalat oameni în funcţii. PSD a protestat, dar degeaba. Acum, deşi PNL nu pleacă de la guvernare, se va vedea obligat să cedeze cel puţin jumătate din funcţii partenerilor de la USR-PLUS şi UDMR. La rândul lor, USR şi PLUS, îşi vor împărţi porţiile între ele. Ca întotdeauna, aceste permutări de personal nu se pot lăsa fără nemulţumiri, fără scandal. Cum să demarezi o reformă a administraţiei publice locale când singura modalitate de a recompensa oamenii care au lucrat şi lucrează pentru partid sunt tocmai funcţiile? Ce să le oferi altceva?

Ar mai fi ceva. Mai există un tip de susţinători din umbră ai partidellor. Casta acestor susţinători din umbră se numeşte „clientelă politică”. Este zona în care se învârt banii. Pentru partid, pentru cei ce ocupă funcţii de conducere.

Cât de mare este acum clientela politică? S-a micşorat sau s-a umflat în ultimii ani? Greu de spus. Singurul lucru cert este că nu a dispărut şi nu dispare odată cu alternanţa la putere. Clientela politică alternează şi ea odată cu puterea politică.

Ce rol îşi va asuma PSD după formarea guvernului de coaliţie? Aşa cum îi stă bine unui lider de partid aflat în opoziţie, Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu va vota guvernul Cîţu. Este un gest simbolic.

Vasile Dâncu, preşedinte al Consiliului Naţional, a  fost ceva mai nuanţat. El a declarat că PSD va  monitoriza activitatea fiecărui minister. Nu a vorbit despre un „guvern din umbră”, dar aceasta este ideea.

La nivel central este relativ uşor să fie monitorizată activitatea fiecărui ministru, dar ce se întâmplă la nivel local? Nu mare lucru. Oamenii din teritoriu s-au obişnuit cu „rotirea cadrelor” şi, după un prim şoc, se consolează cu pierderea funcţiilor.

Cum se va comporta AUR, noul partid intrat în parlament? La nivel local nu pierde nimic. Pentru că nu a avut nimic.  Au oameni în linia a doua şi a treia în structurile guvernamentale? Nu se ştie.

În orice caz, avocata cu unghiile vopsite în culorile naţionale, roşu, galben şi albastru, care deja s-a afirmat prin refuzul de a purta mască, promite să fie o voce puternică printre parlamentari.

Este posibil să acopere vocile mai puţin zgomotoase ale parlamentarilor PSD? Într-o primă perioadă, de acomodare, este posibil ca AUR  să iasă în evidenţă, însă cu timpul adevărata opoziţie o va face, totuşi, PSD.  Despre algoritmul funcţiilor secundare, PSD va vorbi mai puţin, pentru că atunci când a fost la guvernare a procedat la fel.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu