joi, 31 decembrie 2020

IN MEMORIAM NICOLAE SABĂU

 

Nicolae Sabău,o viaţă dăruită cântecului şi iubitorilor de folclor românesc!

„ Niculaiu Mării a Gheorghii Zaharii” din Cicârlău este convins că a venit pe lume pentru a înfrumuseţa locul pe unde trece, pentru a alina dorul şi durerile sufleteşti ale neamului din care îşi trage seva şi îşi hrăneşte destinul. Născut într-o familie de ţărani, unde au venit pe lume 9 copii, a cunoscut greutăţile vieţii încă din fragedă pruncie, crescând în dragoste pentru muncă. Păscând vitele şi bivolii preotului din sat ori trudind la morăriţa Verdeş, adormea în iesle visând la o bucată de pâine albă.

"Măicuţa mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admiraţia multora. Cântecele ei o însoţeau la lucrul câmpului, în casă şi ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri..." mărturiseşte Nicolae Sabău cu nostalgie.

De pe uliţa satului, în colbul căreia se juca cu pruncii, de pe Valea Negruţii, din lunca Someşului ori de pe dealurile pline cu vii ale Cicârlăului s-au înfiripat horile care l-au purtat prin lume pe Nicolae Sabău, cel care şi-a făcut din cântec un crez al vieţii. Satul copilăriei din amintirile marelui rapsod al neamului românesc, Cicârlăul, a ajuns astăzi o comună înfloritoare, cunoscută mai ales prin Nicolae Sabău, cel care s-a simţit în toată structura sa, ţăran.

Nicolae Sabău a pornit în viaţă cu o istovitoare scrupulozitate, urmarindu-şi atingerea unui înalt ideal în artă. Regizorul Televiziunii Romane, Ioan Filip, afirma că, "Nicolae Sabău este unul dintre puţinii artişti care i-a dăruit cântecului, fără rezerve, întreaga lui viaţă, făcând din el sabie şi scut, crez şi legământ". Tocmai de aceea a răzbit, devenind unul dintre cele mai viguroase talente interpretative din câte a cunoscut Ardealul şi ţara.

Nicolae Sabău face parte din spiţa nobilă a renumiţilor interpreţi de muzică populară din Transilvania: Alexandru Grozuţă, Emil Gavriş, Felician Fărcaşu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, remarcându-se prin substanţa şi timbrul original al creaţiei sale artistice şi interpretative. Prin varietatea şi bogăţia repertoriului, Nicolae Sabău a reuşit să pătrundă cu sensibilitate în conştiinţa iubitorilor muzicii populare autentice din ţară şi străinatate.

De la debutul artistic al tânărului de doar 16 ani, care a fost copleşit de aplauze după interpretarea cântecelor; "Arză-te focu Gutâi" şi "Când am zis daina, daina", până la primul său concurs naţional, desfăşurat în anul 1956, n-a fost decât un pas. În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar în anul următor, la Radio Bucureşti, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.

Un articol din ziarul judeţean "Pentru socialism" din 22 august 1956, consemna succesul remarcabil şi ţinuta artistică a tânărului solist vocal Nicolae Sabău, pe o scenă din Bucureşti, marcând astfel debutul unui destin artistic. În anul 1959 ia fiinţă Ansamblul de cântece şi dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituţie profesionistă de folclor ,care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul "Baia Mare în cântec şi joc" alături de vestitul Felician Fărcaşu!

Pasiunea şi dăruirea exemplară în interpretarea cântecului popular i-au adus lui Nicolae Sabău, în anii care au urmat , prestigiul profesional şi un loc privilegiat în galeria marilor artişti ai genului.(extras din biografia maestrului Nicolae Sabău) La cei peste 80 de ani de viaţă, dintre care aproape 60 i-a dăruit cântecului românesc şi maramureşean la cel mai înalt nivel, s-a ghidat după motto-ul:” "Cântecul popular mi-a fost viaţa însăşi. Prin el am căutat să fiu de folos neamului meu din care mă trag şi din a cărei sevă mi-am hrănit destinul. Eu sunt in toată structura mea sufletească, prin toată fiinţa mea ţăran. Mă simt una cu tot ceea ce a avut şi are în cântec acest neam din al cărui trunchi sunt binecuvantat să fac parte." Am avut plăcerea să particip la trei ediţii ale Festivalului de folclor „Alină-te dor,alină!”, primul festival privat, după ştiinţa mea, în care cunoscutul interpret Nicolae Sabău doreşte prin organizarea lui să descopere şi să promoveze noi interpreţi de muzică populară. Şi asfel îşi arată o altă calitate a Domniei Sale,bunătatea,altruismul.Referitor la festival spun că a reuşit acest lucru numai dacă mă gândesc că la prima ediţie,cea din octombrie 1991 au debutat Florentina şi Petru Giurgi şi vedeţi unde sunt ei acum pe firmamentul cântecului popular, iar la ultimile ediţii au câştigat Anuţa Iuga şi Ionuţ Sima,două voci tinere deosebit de valoroase deja.Despre activitatea dumnealui în calitate de primar al Cicârlăului n-am să fac referire,dar a construit în cele două mandate din 2000 până în 2008 „Monumentul Eroilor Neamului”,a muncit mult la casa în care locuieşte pe care şi-o doreşte după trecerea în lumea umbrelor să devină „Casa Memorială Nicolae Sabău” şi spun cu mâna pe inimă că tinerii care o vizitează au ce vedea!De-a lungul carierei artistice a cântat cu alţi mari cântăreţi maramureşeni şi i-aş aminti pe: Fraţii Petreuş, Dumitru Fărcaş,Angela Buciu,,Dumitru Dobrican, Titus Perşe,Emil Gavriş,Titiana Mihali,Viorel Costin şi alţii pe care acum când scriu aceste rânduri nu mi-i amintesc.A fost distins cu premii,diplome şi titluri de cetăţean de onoare (Cluj Napoca,Baia Mare),a cântat la radio şi a fost prezent în zeci de emisiuni Tv,a primit de la Preşedinţia României titlul „Serviciu Credincios”,Diplomă de excelenţă din partea Ministerului Culturii,dar până la urmă cele mai mari distincţii sunt tot aplauzele spectatorilor.

Eu cred că Nicolae Sabău prin recunoaşterea publicului a rămas atăt de tânar în suflet şi continuă să munceasca la vârsta lui ca un tânar de 30 de ani!Greutăţile vieţii,deoarece au fost nouă guri de hrănit la părinţi, l-au făcut de mic copil să îndrăgească munca iar prin cântec şi munca devine mai uşoară,mai plăcută.Îmi amintesc cum a compus pentru cei care coborau în străfundurile pământului după aur şi minereu „Imnul Minerilor”,era un mod de a le aprecia efortul şi uneori jertfa supremă a acestora.Tot Nicolae Sabău a lansat un C.D. de colinde iar corindele „Sara Crăciunului nost” şi „Trei păstori se întâlniră” sunt de-a dreptul divine în interpretarea maestrului.Apoi, vă întreb cine din ţara asta nu a auzit de: „După joc morăşenesc”,”Cui nu-i place dragostea”,”Rosmarin în colţul mesei”,”De la Nistru pân la Prut”,”Mărie cu ochi bărnaci”, „Pleacă trenul din Ardeal”, „Cântec pentru tata”sau „Jocul găinii”?! toate devenite şlagăre oriunde te duci în România.Am lasat la urmă cântecul dedicat mamelor „Bate vântul dorului”,cântec cu care mă astâmpăram de fiecare dată când eram departe de casă,de mama şi bunica mea!

Nicolae Sabău a dăruit mult cântecului românesc,o spun specialiştii,o spun oamenii de rând, o spun marile vedete de muzică populară: Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Nicolae Furdui Iancu,dar a şi fost răsplatit pentru aceasta prin recunoaşterea naţională!Îmi amintesc sala Teatrului municipal din Baia Mare( când se va numi Ion Săsăran?!) arhiplină la concertul aniversar de anul trecut!Ce de prieteni are!Cred că înainte de a-i spune un sincer LA MULŢI ANI! lui Nicolae Sabău se cuvine, noi, cei din jurul Domniei Sale, să fim şi mai atenţi cu astfel de mari personalităţi, să încercăm să le aducem cât mai multe bucurii în suflete.Să învăţăm din modestia,bunătatea,talentul,voiciunea,dragostea de neam şi glie a maestrului Nicolae Sabău care marţi,7 decembrie 2010 îşi serbează ziua de naştere.Te aşteptăm maestre cu noi cântece,cu noi spectacole deoarece publicul maramureşean şi românesc are nevoie de dumneata!La multi ani, Nicolae Sabău!La mulţi ani şi din partea redacţiei noastre!

 

                                                          Gelu Dragoş

Preluare http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/nicolae-sabau din 6 decembrie 2010


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu