În
principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice
Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc,
pește, vițel și pasăre. Gustarea rece
poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță
țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras
decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui.
Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc,
salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de
Revelion și preparate puțin mai sofisticate.
Un astfel de preparat este somonul afumat cu
castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre
ani. Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu
cremă de păstrăv afumat. Iar ca să nu pierdeți gustul afumăturilor ”chef Cristian Dan” ne-a transmis o rețetă excelentă
de Ciorbă albă de cârnați și cartofi.
Vă
oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:
- · Rozete de cartofi
Ingrediente:
1 kg cartofi
100 gr unt
3 gălbenuşuri ou
1/2 linguriţă nucşoară
50 grame caşcaval
sare şi piper după gust
Mod de preparare:
Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi.
Se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg de apă şi se zdrobesc. Se pune
unt, amestecând continuu. Se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras,
nucşoară, sare şi piper dupa gust. Apoi, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt
se toarnă aveline din compoziţia formată. Se introduce tava în cuptorul
încălzit la 200 grame şi se lasă circa 6-7 minute.
·
Dorada în sare (foto)
Dorada este unul dintre cei mai gustoși pești de apă
sărată. Gătit la cuptor, în sare, este un deliciu. Peștele își trage sare doar
cât trebuie pentru a fi bun de mâncat. Se gătește ușor și este o variantă
excelentă pentru masa de Revelion. Mai jos vă prezentăm rețeta noastră pentru 4
persoane:
4 bucăți Dorada
2 kg sare grunjoasa mare
O lămâie tăiată felii
Cimbru, piper,
Usturoi – un cățel tăiat felii
Pe o tavă, pe care se pune o hărtie de copt se face un pat de sare de circa 2 centimetri. Se
pune doradele pe sare, iar apoi în interiorul peștilor se pune câte o bucată de
usturoi, o felie sau două de lămâie și cimbrul. Apoi se acoperă peștii cu sarea
grunjoasă și se pun la cuptor la 150 grade, timp de 40-45 minute.
Curățați sarea și savurați gustul. Se poate stropi
cu zeamă de lămâie sau cu mujdei. După preferințe. Se mănâncă cu mâna și pentru
asta ar trebui ca într-un bol cu apă sa puneți câteva felii de lămâie pentru a
vă curăța degetele în timp ce mâncați. Puteți pune în timp ce peștele este la
cuptor si niște cartofi noi, cu tot cu coaja la copt.
·
Bruschete cu cremă de păstrăv
De ce aveți nevoie:
O bucată păstrăv afumat
un pachet de unt
două franzele baghetă
o lămâie
ulei de măsline 100 grame
un cățel de usturoi
busuioc, oregano, piper, sare
În uleiul de măsline se adaugă usturoiul tocat
mărunt, sarea, piperul, oregano și busuiocul. Se amestecă bine. Apoi se taie
baghetele de franzelă în felii subtiri. Se unge cu pasta de ulei fiecare felie,
iar apoi se pun la cuptorul încinsla 150 de grade C , câteva minute până devin
crocante ( grijă să nu le ardeți)
Se ia păstrăvul afumat, se curăță de oase și de
piele. Carnea se mărunțește și se amestecă cu bucata de unt până se face o
pastă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare si piper după gust. După ce pasta este
gata se adauga pe feliile de pâine făcute cu busuioc și usturoi. Se asează pe
un platou și garantat va fi cel mai apreciat aperitiv de pe masă. Se poate orna
cu o feliuță de măslină
O a doua varianta este să ungeti feliile de pâine
prăjită cu unt sau cremă de brânză și să adăugați pe ele bucățele din păstrăvul
afumat și o bucățică mică de lămâie. La fel vor fi apreciate și savurate de
musafiri.
· Salată de beuf
Ingrediente:
500 gr piept de pui
o legătură mărar
o linguriţă muştar
3 linguri iaurt
3 căţei de usturoi
4 cartofi potriviţi
4 castraveţi muraţi medii
3 linguri de maioneză
o salată verde (pentru ornat)
o roşie (pt ornat)
2 ouă fierte (pentru ornat)
măsline negre (pentru ornat)
sare, piper
Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie cubuleţe.
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii
muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste
ingrediente se amestecă într-o salatieră.
Sosul: se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul,
sarea şi usturoiul pisat. Combinăm sosul cu salata şi pregătim patul verde (din
salata verde), după care aşezăm salata peste.
·
Ciorbă albă de cârnați afumați cu
cartofi
După cura de sarmale, salate de boef și ouă umplute,
este posibil să simțiți nevoia unui preparat de sezon, dar mai ușor decât cele
enumerate mai sus.
Ciorba albă de cârnați poate fi elementul perfect:
nici nu mai mâncați sarmale, dar în același timp rămâneți în tema culinară a
sărbătorilor de iarnă. Din păcate până să apucăm să îi facem o poză, fotograful
nostru a mâncat-o pe toată. Până la urmă și asta este o dovadă că este o
soluție delicioasă pentru masa de Revelion… sau de după..
Ingrediente:
4 cepe medii
2 morcovi
1 țelină
1 ardei
3 cartofi
500 g cârnați de casă afumați
4 ouă
6 linguri de smântână grasă
2 căței de usturoi
1 sticlă de coniac sau vinars
sare, borș, piper după gust
Mod de preparare: Punem uleiul la încins într-o oală
și adăugăm cârnațul tăiat bucățele, apoi, după 3 minute, ceapa tăiată cubulețe.
Ne servim cu un pahar de vinars, cât timp așteptăm
ca ceapa să devină sticloasă.
Adăugăm apoi morcovul tăiat în bucăți foarte mici
sau dat prin răzătoare, dacă găsiți una prin casă.
Le călim pe toate aproximativ 5 minute, apoi adăugăm
țelina și ardeiul și ulteruir o cană de apă fierbinte.
Imediat după această operațiune este nevoie de un
alt păhărel de vinars pentru că trebuie să așteptăm să înceapă să fiarbă. Apoi
adăugați treptat apă și puțin borș lichid.
După încă două pahare de vinars, legumele ar trebui
să fie fierte (oricum nu vă mai pasă) și puteți adăuga cartofii.
Ciorba va prinde astfel o consistență cremoasă.
Indiferent cum va ieși, la final veți fi fericit.
·
Friptură de porc cu rozmarin, usturoi şi
măsline
Ingrediente:
1 bucată pulpă de porc
2-3 căţei de usturoi
câteva crenguţe de rozmarin proaspăt
o mână de măsline
fulgi de chilli
sare şi piper după gust
ulei
Pulpa de porc se spală, se zvântă şi se freaca bine
cu sare. Se aşează într-o tavă şi se presară cu piper, fulgi de chilli,
măslinele şi usturoiul tăiate cubuleţe. Se stropeşte uşor cu ulei – opţional şi
cu puţin vin. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.
·
Somon afumat cu castraveți și cremă de
brânză
200 gr somon afumat
200 gr cremă brânză
1 castravete
1 ceapă roșie
câteva fire mărar
2-3 linguri zeamă de lămâie
caviar german
sare de mare
piper alb
Mod de preparare:
Desfacem somonul afumat bucăți, punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim.
Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi
omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți
băga la robot și o transformați în pastă.
Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm
pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de
castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.
·
Somon pe grill cu sos de iaurt
Ingrediente:
2 medalioane de somon
4 linguri ulei de măsline extravirgin
2 lingurite sare roz de Himalaya
2 lingurițe condiment pentru pește
zeamă de la jumătate de lămâie
Pentru sos:
200 gr iaurt gras
zeama de la jumătate de lămâie
2-3 căței usturoi
mărar și pătrunjel
ceapă verde
sare și piper
Mod de preparare:
Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la
jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm
condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei
de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.
Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte,
depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt.
Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate
mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.
·
Mușchi de porc cu sos de mere și legume
sote
Ingrediente pentru mușchi:
1 mușchi de porc cca 1 kg
200 ml vin alb
1 crenguță rozmarin
1 lingură condiment pentru carne de porc
praf de usturoi
boia de ardei
piper
3 linguri miere
1 lingură oțet balsamic
Pentru sosul de mere:
2 mere mari dulci-acrișoare
1 lingură zahăr brun
50 ml vin alb
Pentru garnitură:
500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)
50 gr unt
1 linguriță condiment pentru legume
Mod de preparare
Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine
mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem
în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute.
Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea
diluată cu oțetul balsamic.
Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se
rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl
lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi tăiem felii.
Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere.
Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam
în unt până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă
două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot.
Sotăm legumele în unt și asezonăm cu condimentul
pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină
culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie.
După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe
un platou și servim.
·
Ouă umplute cu brânză Cheddar
Ingrediente:
10 ouă
2 linguri de brânză Cheddar rasă
1/2 ceașcă de maioneză
1 lingură de muștar
4 felii de bacon
Mod de preparare:
Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece
peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și
taie-le în jumătăți.
Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când
capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează
gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele
mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în
frigider timp de câteva ore.
Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu
câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.
·
Cârnăciori la cuptor
Ingrediente:
cca 70 g zahăr brun
450 g bacon, tăiat felii
câteva bucățele de cârnăciori afumați
Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește
fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o
într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor,
presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata și
poate fi pusă pe platoul de aperitive.
·
Rulou cu somon și cremă de brânză
Ingrediente:
1 pachet de cremă de brânză
1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de
mărar uscat
4 foi de tortilla
un somon afumat, tăiat fin
16 frunze de spanac
16 felii de ardei gras roșu
Mod de preparare:
Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g
din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu
3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla,
strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider
pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.
·
Foietaj cu măsline și lapte
Un preparat ideal pentru aperitiv și pentru ronțăit
între mese. Nu este complicat de făcut
Ingrediente:
350 g aluat foietaj
15 măsline verzi umplute cu ardei
1 gălbenuș
1 lingură lapte
Mod de preparare:
Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi
(32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm.
Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă
presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap,
pornind de la 1.5 cm de margine.
Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de
celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul
măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și
presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul
măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.
Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează
marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână
măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și
coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.
·
Sandvis frugal cu somon și hrean
Ingrediente:
250 g somon afumat rupt fâșii
100 g cremă de brânză
2 lingurițe hrean ras
ierburi aromate
4 felii pâine de secară
ou fiert
Mod de preparare:
Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe
feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou.
Servește cu felii de lămâie.
·
Șalău file cu sos de capere și lămâie
Ingrediente pentru o porție de 4 persoane
4 bucăți pește șalău file
2 buc lămâi
1 linguriță amestec de legume uscate
1 linguriță mix de ierburi aromatice ( cimbrișor,
oregano, busuioc si dafin)
30 ml ulei de măsline
câteva boabe de piper
praf de piper măcinat
sare după gust
50 gr capere în oțet
50 ml vin alb sec
75 ml ulei măsline
Se iau cele 4 bucăți de șalău și se pun la marinat
amestecând 20 ml de ulei de masline cu vinul alb, cu un praf de sare si piper,
cu un praf de amestec de plante aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si
dafin) și sucul de la o lămâie, se toarnă peste pește și se lasă cel puțin 30
de minute.
Se scoate peștele de la marinat și se prăjește în
ulei încins sau se pune pe hârtie pentru copt, într-o tavă și se rumenește în
cuptor circa 30-40 minute la o temperatura de 150 de grade celsius. Verificați
periodic să nu se ardă.
Sosul de capere se pregătește în uleiul de măsline
rămas, încins la foc. Apoi se pun în el caperele, mișcând tigaia pe flacără
câteva secunde, adăugându-se legumele deshidratate, sare si piperul praf și
boabe, restul de condimente rămas din plante aromatice.
Peste acestea se stoarce sucul de la o lămâie si se
pune din nou pe foc, mișcând încontinuu tigaia, circa 5 minute. Sosul se toarnă
fierbinte peste peștele rumenit și așezat pe un platou .
Cristi SOMEȘAN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu