duminică, 27 decembrie 2020

Sugestii pentru masa de Revelion 2021

 

În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și  pasăre. Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui.

Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate.

Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani. Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat. Iar ca să nu pierdeți gustul afumăturilor ”chef Cristian Dan” ne-a transmis o rețetă excelentă de Ciorbă albă de cârnați și cartofi.

Vă oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:

  • ·  Rozete de cartofi

Ingrediente:

1 kg cartofi

100 gr unt

3 gălbenuşuri ou

1/2 linguriţă nucşoară

50 grame caşcaval

sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg de apă şi se zdrobesc. Se pune unt, amestecând continuu. Se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras, nucşoară, sare şi piper dupa gust. Apoi, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă aveline din compoziţia formată. Se introduce tava în cuptorul încălzit la 200 grame şi se lasă circa 6-7 minute.

·        Dorada în sare (foto)

Dorada este unul dintre cei mai gustoși pești de apă sărată. Gătit la cuptor, în sare, este un deliciu. Peștele își trage sare doar cât trebuie pentru a fi bun de mâncat. Se gătește ușor și este o variantă excelentă pentru masa de Revelion. Mai jos vă prezentăm rețeta noastră pentru 4 persoane:

4 bucăți Dorada

2 kg sare grunjoasa mare

O lămâie tăiată felii

Cimbru, piper,

Usturoi – un cățel tăiat felii

Pe o tavă, pe care se pune o hărtie de copt se  face un pat de sare de circa 2 centimetri. Se pune doradele pe sare, iar apoi în interiorul peștilor se pune câte o bucată de usturoi, o felie sau două de lămâie și cimbrul. Apoi se acoperă peștii cu sarea grunjoasă și se pun la cuptor la 150 grade, timp de 40-45 minute.

Curățați sarea și savurați gustul. Se poate stropi cu zeamă de lămâie sau cu mujdei. După preferințe. Se mănâncă cu mâna și pentru asta ar trebui ca într-un bol cu apă sa puneți câteva felii de lămâie pentru a vă curăța degetele în timp ce mâncați. Puteți pune în timp ce peștele este la cuptor si niște cartofi noi, cu tot cu coaja la copt.

·        Bruschete cu cremă de păstrăv

De ce aveți nevoie:

O bucată păstrăv afumat

un pachet de unt

două franzele baghetă

o lămâie

ulei de măsline 100 grame

un cățel de usturoi

busuioc, oregano, piper, sare

În uleiul de măsline se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, oregano și busuiocul. Se amestecă bine. Apoi se taie baghetele de franzelă în felii subtiri. Se unge cu pasta de ulei fiecare felie, iar apoi se pun la cuptorul încinsla 150 de grade C , câteva minute până devin crocante ( grijă să nu le ardeți)

Se ia păstrăvul afumat, se curăță de oase și de piele. Carnea se mărunțește și se amestecă cu bucata de unt până se face o pastă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare si piper după gust. După ce pasta este gata se adauga pe feliile de pâine făcute cu busuioc și usturoi. Se asează pe un platou și garantat va fi cel mai apreciat aperitiv de pe masă. Se poate orna cu o feliuță de măslină

O a doua varianta este să ungeti feliile de pâine prăjită cu unt sau cremă de brânză și să adăugați pe ele bucățele din păstrăvul afumat și o bucățică mică de lămâie. La fel vor fi apreciate și savurate de musafiri.

·        Salată de beuf

Ingrediente:

500 gr piept de pui

o legătură mărar

o linguriţă muştar

3 linguri iaurt

3 căţei de usturoi

4 cartofi potriviţi

4 castraveţi muraţi medii

3 linguri de maioneză

o salată verde (pentru ornat)

o roşie (pt ornat)

2 ouă fierte (pentru ornat)

măsline negre (pentru ornat)

sare, piper

Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie cubuleţe. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se amestecă într-o salatieră.

Sosul: se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul, sarea şi usturoiul pisat. Combinăm sosul cu salata şi pregătim patul verde (din salata verde), după care aşezăm salata peste.

·        Ciorbă albă de cârnați afumați cu cartofi

După cura de sarmale, salate de boef și ouă umplute, este posibil să simțiți nevoia unui preparat de sezon, dar mai ușor decât cele enumerate mai sus.

Ciorba albă de cârnați poate fi elementul perfect: nici nu mai mâncați sarmale, dar în același timp rămâneți în tema culinară a sărbătorilor de iarnă. Din păcate până să apucăm să îi facem o poză, fotograful nostru a mâncat-o pe toată. Până la urmă și asta este o dovadă că este o soluție delicioasă pentru masa de Revelion… sau de după..

Ingrediente:

4 cepe medii

2 morcovi

1 țelină

1 ardei

3 cartofi

500 g cârnați de casă afumați

4 ouă

6 linguri de smântână grasă

2 căței de usturoi

1 sticlă de coniac sau vinars

sare, borș, piper după gust

Mod de preparare: Punem uleiul la încins într-o oală și adăugăm cârnațul tăiat bucățele, apoi, după 3 minute, ceapa tăiată cubulețe.

Ne servim cu un pahar de vinars, cât timp așteptăm ca ceapa să devină sticloasă.

Adăugăm apoi morcovul tăiat în bucăți foarte mici sau dat prin răzătoare, dacă găsiți una prin casă.

Le călim pe toate aproximativ 5 minute, apoi adăugăm țelina și ardeiul și ulteruir o cană de apă fierbinte.

Imediat după această operațiune este nevoie de un alt păhărel de vinars pentru că trebuie să așteptăm să înceapă să fiarbă. Apoi adăugați treptat apă și puțin borș lichid.

După încă două pahare de vinars, legumele ar trebui să fie fierte (oricum nu vă mai pasă) și puteți adăuga cartofii.

 Secretul vine abia la sfârșit: gălbenușul ouălor trebuie amestecat bine cu smântâna apoi adăugat câte puțină ciorbă fiartă (doar ușor, pentru a nu se tăia – cu cât smântâna este mai grasă, se taie mai greu) peste amestec, până acesta devine fierbinte.

Ciorba va prinde astfel o consistență cremoasă. Indiferent cum va ieși, la final veți fi fericit.

·        Friptură de porc cu rozmarin, usturoi şi măsline

Ingrediente:

1 bucată pulpă de porc

2-3 căţei de usturoi

câteva crenguţe de rozmarin proaspăt

o mână de măsline

fulgi de chilli

sare şi piper după gust

ulei

Pulpa de porc se spală, se zvântă şi se freaca bine cu sare. Se aşează într-o tavă şi se presară cu piper, fulgi de chilli, măslinele şi usturoiul tăiate cubuleţe. Se stropeşte uşor cu ulei – opţional şi cu puţin vin. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.

·        Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză

200 gr somon afumat

200 gr cremă brânză

1 castravete

1 ceapă roșie

câteva fire mărar

2-3 linguri zeamă de lămâie

caviar german

sare de mare

piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți,  punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

·        Somon pe grill cu sos de iaurt

Ingrediente:

2 medalioane de somon

4 linguri ulei de măsline extravirgin

2 lingurite sare roz de Himalaya

2 lingurițe condiment pentru pește

zeamă de la jumătate de lămâie

Pentru sos:

200 gr iaurt gras

zeama de la jumătate de lămâie

2-3 căței usturoi

mărar și pătrunjel

ceapă verde

sare și piper

Mod de preparare:

Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.

Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt. Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.

·        Mușchi de porc cu sos de mere și legume sote

Ingrediente pentru mușchi:

1 mușchi de porc cca 1 kg

200 ml vin alb

1 crenguță rozmarin

1 lingură condiment pentru carne de porc

praf de usturoi

boia de ardei

piper

3 linguri miere

1 lingură oțet balsamic

Pentru sosul de mere:

2 mere mari dulci-acrișoare

1 lingură zahăr brun

50 ml vin alb

Pentru garnitură:

500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)

50 gr unt

1 linguriță condiment pentru legume

Mod de preparare

Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute.

Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic.

Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi tăiem felii.

Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere.

Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam în unt până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot.

Sotăm legumele în unt și asezonăm cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie.

După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.

·        Ouă umplute cu brânză Cheddar

Ingrediente:

10 ouă

2 linguri de brânză Cheddar rasă

1/2 ceașcă de maioneză

1 lingură de muștar

4 felii de bacon

Mod de preparare:

Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.

Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.

Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.

·        Cârnăciori la cuptor

Ingrediente:

cca 70 g zahăr brun

450 g bacon, tăiat felii

câteva bucățele de cârnăciori afumați

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata și poate fi pusă pe platoul de aperitive.

·        Rulou cu somon și cremă de brânză

Ingrediente:

1 pachet de cremă de brânză

1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat

4 foi de tortilla

un somon afumat, tăiat fin

16 frunze de spanac

16 felii de ardei gras roșu

Mod de preparare:

Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.

·        Foietaj cu măsline și lapte

Un preparat ideal pentru aperitiv și pentru ronțăit între mese. Nu este complicat de făcut

Ingrediente:

350 g aluat foietaj

15 măsline verzi umplute cu ardei

1 gălbenuș

1 lingură lapte

Mod de preparare:

Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi (32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm. Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap, pornind de la 1.5 cm de margine.

Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.

Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.

·        Sandvis frugal cu somon și hrean

Ingrediente:

250 g somon afumat rupt fâșii

100 g cremă de brânză

2 lingurițe hrean ras

ierburi aromate

4 felii pâine de secară

ou fiert

Mod de preparare:

Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou. Servește cu felii de lămâie.

·        Șalău file cu sos de capere și lămâie

Ingrediente pentru o porție de 4 persoane

4 bucăți pește șalău file

2 buc lămâi

1 linguriță amestec de legume uscate

1 linguriță mix de ierburi aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin)

30 ml ulei de măsline

câteva boabe de piper

praf de piper măcinat

sare după gust

50 gr capere în oțet

50 ml vin alb sec

75 ml ulei măsline

Se iau cele 4 bucăți de șalău și se pun la marinat amestecând 20 ml de ulei de masline cu vinul alb, cu un praf de sare si piper, cu un praf de amestec de plante aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin) și sucul de la o lămâie, se toarnă peste pește și se lasă cel puțin 30 de minute.

Se scoate peștele de la marinat și se prăjește în ulei încins sau se pune pe hârtie pentru copt, într-o tavă și se rumenește în cuptor circa 30-40 minute la o temperatura de 150 de grade celsius. Verificați periodic să nu se ardă.

Sosul de capere se pregătește în uleiul de măsline rămas, încins la foc. Apoi se pun în el caperele, mișcând tigaia pe flacără câteva secunde, adăugându-se legumele deshidratate, sare si piperul praf și boabe, restul de condimente rămas din plante aromatice.

Peste acestea se stoarce sucul de la o lămâie si se pune din nou pe foc, mișcând încontinuu tigaia, circa 5 minute. Sosul se toarnă fierbinte peste peștele rumenit și așezat pe un platou .

                                                                                           Cristi SOMEȘAN

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu