joi, 31 decembrie 2020

Nicolae Sabău s-a mutat în Rai

 

Satul Cicîrlău l-a pierdut pe cel mai cunoscut fiu al său, celebrul cîntăreţ de muzică populară Nicolae Sabău. Născut în 7 decembrie 1929, într-o familie cu 9 copii, a decedat pe 30 decembrie 2020, într-un spital din Baia Mare, după o săptămînă în care medicii au încercat să-l vindece. Slăbit de cîţiva ani de o boală de care nu s-a plîns şi pe care a ţinut-o la respect, organismul său a cedat în faţa virusului pandemic.

Pînă în urmă cu o săptămînă, Nicolae Sabău avea proiecte de viitor şi vorbea deschis că sînt printre ultimele... I-a mărturisit unui jurnalist că-şi doreşte o statuie în mărime naturală, amplasată în faţa Căminului cultural care îi poartă numele. Sculptorul contactat a cerut suma de 30.000 de euro, sau 6.000 euro pentru un bust mai mic. Suspendată a rămas şi dorinţa ca statul să preia casa, costumele şi arhiva maestrului, pentru a fi păstrate de comunitatea locală sau de un muzeu judeţean. Actul de donaţie n-a mai fost semnat, din cauza unor piedici (intabularea terenului, lipsa de interes a autorităţilor).  

Niculaiu Mării a Gheorghi Zaharii, numele după care era cunoscut pe Valea Negruţii, nu s-a despărţit niciodată de muzica populară - de Crăciun, a cîntat o colindă pe postul Hora TV. Era în tinereţe un bărbat fălos, de cîntecele sale se îndrăgosteau toate femeile! Ultima ieşire în public a avut-o în urmă cu un an, împlinea 90 de ani şi comunitatea l-a sărbătorit în sala căminului cultural. Era plin de vervă şi emoţie şi a fost aplaudat în picioare de cicîrlăuani, drept mulţumire pentru muzica populară lăsată moştenire satului şi lumii.

Cîntecele "Rozmarin în colţu' mesii" şi "Pe valea Lăpuşului" nu vor muri niciodată, fac parte din zetrea de aur a românilor. Omul viu nu mai este, dar artistul Nicolae Sabău va trăi mereu. Autorităţile judeţene şi locale ar trebui să preia arhiva artistului, în ideea unui Muzeu memorial!

Nicolae Sabău va fi înmormîntat în curtea casei sale din Cicîrlău ("Casa dorurilor mele"), în ziua de vineri, 1 ianuarie 2021, la ora 13,oo.

                                Nicolae GOJA, Graiul Maramureşului

Un comentariu:

  1. Pe cruce scrie: Vă las cântecele mele, să vă petreceți cu ele. Iar pe placa mormântului: mulțumesc, pamantule, că na primești înapoi. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

    RăspundețiȘtergere