joi, 24 decembrie 2020

Fotbalul târgoviştean îmi aminteşte de echipa F.C. Baia Mare a lui Viorel Mateianu...

 De sfintele sărbători am primit un cadou neaşteptat, cartea / eveniment -„Fotbal sub Turnul Chindiei” editura „Bibliotheca” Târgovişte, colecţia „Historia”, acum în plină pandemie, când trebuie să stăm acasă să ne protejăm de coronavirus şi să sărbătorim în familie, cu cei dragi, Naşterea Pruncului Iisus. Marele portar român Constantin MIIA mi-a împrumutat 3 volume de sport, fiecare având peste 500 de pagini(!), după cum urmează: „Drumul spre elită. Metalul Târgovişte”(vol. I), „Micul Ajax. Chindia Târgovişte” (vol. II), „Cei mai frumoşi ani. C.S. Târgovişte” (vol. III), autor Gabriel Degeratu care a depus o muncă titanică în realizarea acestei istorii a fotbalului dâmboviţean.

Iată cum descrie demersul său Gabriel Degeratu: „Cartea este o incursiune prin fotbalul târgoviştean de-a lungul anilor, care consemnează evoluţia acestuia de la campionatul districtual, prin eşaloanele al treilea şi al doilea, până la divizia A. Este o călătorie în timp, de un secol, în care performanţele sunt evidenţiate pe larg, iar cele nouă campionate de pe prima scenă a fotbalului românesc reţin atenţia în mod deosebit. Este o carte scrisă cu multă dragoste faţă de oamenii locului, cei care au încercat şi reuşit să ţină Târgoviştea fotbalistică în centrul atenţiei la nivel naţional şi o încercare de a arăta performanţele de-a lungul anilor”.

Al doilea volum „se referă la cea mai fastă perioadă a Târgoviştei în acest sport, cu cea mai bună performanţă, în 1978 – 1979, la un pas de Cupa UEFA. Totul sub semnul marilor valori, reperele fiind Decebal Puiu Neagu, Gheorghe Tătaru, Nicolae Proca, Narcis Coman, Nicolae Dobrin şi Emeric Jenei...”

Pentru prima dată este amintit, la pag. 171 Constantin Miia, care în primăvara lui 1980 se transferă de la Relonul Săvineşti la Târgovişte, antrenor fiind cunoscutul Ştefan Coidum.

Un capitol aparte este cel cu numărul 17 „O ediţie de vis cu Nicolae Dobrin”, când marele fotbalist Gicu Dobrin este coleg cu Constantin Miia şi luptă împreună pentru promovarea în primul eşalon. Ce echipă avea C.S Târgovişte: Constantin Miia şi Gheorghe Voinea (portari), Ion Ene, Ilie Niculescu, Florea Alexandru, Ion Constantin, Ionel Pitaru, Gheorghe Filipescu, Silviu Dumitrescu, Nicolae Kallo II, Dumitru Gheorghe, Nelu Isaia, Gheorghe Greaca, Nicolae Dobrin, Octavian Popescu, Daniel Duşmanu, Sorin Banu, Viorel Radu şi Toma Radu.

Iată câteva repere fotbalistice despre „lucăceanul” de acum Constantin Miia (pag. 239): „Constantin Miia, născut pe 3 iulie 1953, în comuna Victoria – Iaşi, portar venit odată cu Gheorghe Voinea cu care şi-a disputat titularizarea din 1980 până în 1983. După plecarea Voinicului, alternanţa încetează şi rămâne titular de drept, fiind în ierarhia fruntaşă a diviziei A, în vara lui 1984 după Manu şi Bucu, dar la egalitate de puncte cu Silviu Lung şi Cavai şi înaintea celebrilor internaţionali Moraru – Dinamo şi Iordache – Steaua.  Miia, scris neapărat cu doi de „i”, aşa cum ne-a precizat cu multă eleganţă Costică, a început fotbalul la Minerul Ghelar, în Hunedoara şi a continuat la Relonul Săvineşti. A urmat Ceahlăul Piatra Neamţ, antrenor Ion Zaharia, ASA Miercurea Ciuc, cu Băcuţ III şi iarăşi la Relonul Săvineşti, din nou sub comanda lui Gabriel Raksi. A apărat timp de patru ani şi jumătate poarta Târgoviştei, având evoluţii remarcate de oamenii de fotbal şi de jurnaliştii sportivi, iar în vara lui 1984, după retrogradarea C.S-ului, va pleca la FC Baia Mare, în „A”, dar maramureşenii nu vor putea evita coborârea în al doilea eşalon, deşi Costică a apărat foarte bine tot campionatul. Se va stabili la Baia Mare, va juca şi la CIL Sighetu Marmaţiei, în „B” şi, incredibil, în 2010 este în teren şi scoate baloane imposibile într-un meci oficial, contribuind decisiv ca Viitorul Coltău, formaţia sa, să câştige cu 3 – 1 finala cu Solaris Pribileşti, acestea fiind formaţiile câştigătoare din Liga a V-a a Maramureşului. Are 110 meciuri în divizia „A”, dintre care 62 sunt pentru CS Târgovişte, 33 pentru FC Baia Mare şi 6 pentru Universitatea Cluj Napoca. Prin 2014 îl regăsim antrenor secund la Coltău, echipă angrenată în lupta pentru promovarea în divizia „C”, iar la 61 de ani încă apără cu succes!”

Câteva cuvinte şi despre marele lui prieten Nicolae Dobrin (pag. 241): „Născut la 26 august 1947, la Piteşti, „Gâscanul”, „Gicu” sau „Prinţul din Trivale” a fost pentru un an şi jumătate şi „Regele Târgoviştei”. Unul dintre cei mai mari fotbalişti români, unic în dribling, pase, fente şi lovituri libere. A fost de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 şi 1971 şi a debutat în prima divizie, demn de reţinut, la vârsta de 14 ani şi 10 luni, într-un meci cu Ştiinţa Cluj – Dinamo Piteşti, în ediţia de campionat 1961 – 1962, prima când Târgoviştea evolua în „A”. A murit pe 26 octombrie 2007 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, după ce s-a luptat cu un cancer la plămâni. La înmormântare au participat peste 5000 de persoane”.

La pagina 193 al volumului II întâlnim caseta tehnică a unei partide F.C. Baia Mare – C.S. Târgovişte 3 – 2 (2 – 0). Goluri marcate de: Lucian Bălan, Terheş şi Koller respectiv Ion Constantin şi Florin Grigore. Iată ce echipă alinia Baia Mare, care lupta pentru o cupă europeană: Ariciu – Molnar, Ioan Conduc, Marin Sabău, Alexandru Koller – Radu Pamfil, Lucian Bălan – Sepi, Terheş, Roznay, Deac (Ioan Mureşan). O tempora!

Iată că ne apropiem cu paşi repezi şi către a treia parte a cărţii „Fotbal sub Turnul Chindiei”. Pe ultima copertă autorul Gabriel Degeratu spune: „În 2010 apare noua Chindie, care urcă în liga a doua şi e la un pas să ajungă în elită, dar în 2013 retrogradează în „C” de unde revine după doi ani, fiind foarte aproape de barajul pentru promovarea în Liga I în vara lui 2016, an în care FCM-ul lui Zotic se retrage din ultimul eşalon divizionar. În 2018, Chindia ajunge în premieră la un baraj pentru promovarea în prima ligă şi ratează disputa cu F.C Voluntari la penalty-urile de departajare. Fotbalul sub Turnul Chindiei, o poveste fără de sfârşit”.

Astăzi Chindia Târgovişte este în Liga I şi se luptă pentru a nu cădea din primul eşalon, schimbându-l pe antrenorul Viorel Moldovan cu Emil Săndoi. Fotbalul place încă sub Turnul Chindiei, chiar dacă nu apără Costică Miia sau driblează Gicu Dobrin...

                                                                                         Gelu Dragoş

 










 

3 comentarii:

  1. Va multumesc pentru frumoasele aprecieri pe care le am citit si pe stirilemm.ro si pe blogul dv. ,,Moara lui Gelu"!

    ,,Fotbal sub Turnul Chindiei" continua cu volumul al patrulea, deocamdata doar pe blog,urmeaza si pe hartie,primele trei volume nu sunt si pe blog,aceasta e noutatea celui de al patrulea volum.

    In capitolul 40 o sa regasiti doua scrieri despre un maramuresean de soi,antrenorul Francisc Dican din Borsa, secund al Chindiei la promovarea din 2019,iar in capitolul 32 il regasiti pe Costica Miia!

    Lectura placuta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc pentru frumoasele aprecieri pe care le am citit si pe stirilemm.ro si pe blogul dv. ,,Moara lui Gelu"!

    ,,Fotbal sub Turnul Chindiei" continua cu volumul al patrulea, deocamdata doar pe blog,urmeaza si pe hartie,primele trei volume nu sunt si pe blog,aceasta e noutatea celui de al patrulea volum.

    In capitolul 40 o sa regasiti doua scrieri despre un maramuresean de soi,antrenorul Francisc Dican din Borsa, secund al Chindiei la promovarea din 2019,iar in capitolul 32 il regasiti pe Costica Miia!

    Lectura placuta !

    Gabriel Degeratu

    RăspundețiȘtergere
  3. In capitolul 42 il regasiti pe Costica Miia,nu in 32! Emotiile,bata-le vina!

    RăspundețiȘtergere