miercuri, 23 decembrie 2020

Parlamentarii ţin în mâini şi prezentul şi viitorul ţării

 Avem parlament nou, cunoaştem structura politică a guvernului de coaliţie, a fost desemnat premierul cu formarea guvernului, vom avea şi vaccin ati-covid din 27 decembrie.

Am scăpat de presiunea campaniilor electorale.

Instituţiile  fundamentale ale statului  – parlament, guvern – par să se aşeze în matca lor constituţională.

Vom intra într-o relativă normalitate, cu restricţiile inerente crizei de pandemie. Virusul nu se dă bătut. Este mai încrâncenat decât la început. Îşi dezvoltă tulpini noi, intrând în competiţie cu savanţii din industria farmaceutică.

Am intrat în săptămâna Crăciunului. Nu va fi o sărbătoare asemeni celor din anii trecuţi. Câteva ţări din Europa  au restricţionat vizitele la o singură persoană odată. De Crăciun vor lipsi cetele de colindări, iar de Anul Nou nu se vor organzia nici revelioane cu sute de persoane. Lumea simte din plin ravagiile sociale pe care le provoacă pandemia.

Totuşi, sunt şi oameni veseli. Noii parlamentari din AUR nu poartă mască şi se înghesuie toţi 47 într-un autobuz. Putem anticipa că şi de Crăciun se vor întâlni să colinde împreună.  Distraţi, la primirea însemnelor de parlamentari, şi-au dus acasă cartelele de vot, laptopurile şi ce au mai primit din partea Parlamentului.

Parlamentarii AUR prin modul lor de manifestare liberă, o să mai descreţească frunţile în parlament. Nu sunt însă singurii care sfidează regulamentele închistate.  La fel de zurbagii s-au dovedit şi consilerii generalii PSD ocupând sala de şedinţe, refuzând să intre în sala destinată partidului lor.

Sunt câteva exemple care ne demonstrează că pandemia nu a reuşit să distrugă cu totul simţul umorului. Lupta politică, mai precis competiţia dintre partide se manifestă şi prin umor.

Cu adevărat îngrijoraţi, singurii care nu ştiu de glumă sunt reprezentanţii bisericilor. Trebuie să-i înţelegem pe preoţi< nimic nu poate fi mai trist decât bisericile goale de Crăciun. Probabil pandemia va afecta şi sfinţirea caselor de Bobotează.

Puţini copii vor colinda anul acesta. Şcoala, cel mai probabil, va reîncepe numai prin luna martie. O lungă şi nedorită vacanţă în primul rând pentru părinţi.

Puţini aleşi vor participa în persoană şi la şedinţele parlamentului. Se va vota online. Asta va însemna mai multă economie? Greu de crezut. Parlamentul a devenit o instituţie pe cât de necesară pe atât de costisitoare. S-a generalizat impresia că parlamentarii îşi iau banii degeaba. Pentru a şterge această impresie este nevoie de multă muncă. Nu este cazul actualului parlament. Este prea eterogen. Parlamentul rezultat din alegerile din timpul pandemiei este un mozaic făcut la întâmplare, fără nicio regulă. Seamănă mai degrabă cu primul parlament improvizat după revoluţia din decembrie 1989. Dacă societatea în ansambul ei a involuat din punct de vedere intelectual, acelaşi fenomen se face simţit şi în parlament. Să dea Domnul să ne înşelăm. Aleşii poporului nu par să aibă prea mult respect faţă de instituţia de la care vor mânca o pâine bună în următorii patru ani.

Chiar dacă au un anumit prestigiu, o anumită prestanţă, parcă le este ruşine să se  afişeze în public în felul acesta. Pe măsură ce vechile figuri dispar, noii intraţi par nişte adolescenţi certaţi cu disciplina, afectaţi psihic de metehnele unei continuie pubertăţi.

Este de dorit ca pe măsură ce criza  economică se adânceşte, parlamentarii să fie din ce în ce mai conştienţi de rolul pe care îl joacă în viaţa ţării, în reglarea mecenismelor sociale.

Sunt voci limpezi, logice, care nu se pot face auzite din cauza vacarmului generalizat. Dacă doar 30-40 de parlamentari sunt normali la cap, ei pot influenţa întregul parlament şi astfel lucrurile să meargă într-o direcţie bună.

Prezentul, ca şi viitorul acestei ţări, este în mâinile liderilor partidelor parlamentare, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie. Având în vedere situaţia mondială cu totul specială, pandemia care afectează întreaga planetă, parlamentul poate funcţiona ca o forţă de uniune naţională. Va înţelege PSD acest lucru? Sunt dispuse toate partidele să pună armele în cui până trece pandemia? Asta ar fi de dorit.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu