miercuri, 23 decembrie 2020

Lecții de învățat. CN „Gheorghe Șincai” Baia Mare

 
de Viorica PÂRJA

Prestigioasa unitate școlară, care face cinste Maramureșului și României, face parte din grupul celor 27 de licee românești înființate de Consiliul Dirigent în Transilvania anului 1919. Notorietatea de care se bucură astăzi acest colegiu şi cartea de vizită pe care o deţine s-au creionat de-a lungul timpului având doi poli principali: corpul profesoral și calitatea absolvenţilor.

La mai bine de 100 de ani de existență, școala apărută sub steaua norocoasă a patronului său spiritual, Gheorghe Șincai, vorbește despre un drum lung, presărat cu muncă, implicare, dedicare, perseverență. Primul director al școlii – dr. Gheorghe Hetcou, şi numele dat școlii s-au dovedit a fi de bun au­gur. Pe perioada războiului, liceul românesc este desfiinţat, în locul lui funcţionând un liceu în limba maghiară. Se redeschide la 1 decembrie 1944, cursurile şcolare fiind reluate în ianuarie 1945.
Din 1956, când liceul apare pentru prima dată în lista şcolilor cu performanţe deosebite, an de an, participarea la concursurile naţionale și internaționale devine un obiectiv, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori.
Învățământul secolului XXI nu mai seamănă cu cel de acum 100 de ani. Vorbim de deschiderea internaţională, într-o dimensiune globalizantă a educaţiei, de formarea unei culturi generale care să creioneze fiecărui elev posibilitatea unei dezvoltări personale armonioase şi mature, de dezvoltarea competenţelor esenţiale pentru reuşita şcolară și integrarea în societate, de absolvenți în măsură să decidă asupra propriei lor cariere și dezvoltării intelectuale şi profesionale.
Lecții de învățat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu