luni, 25 iulie 2022

Noi și gândacul de Colorado

 


                                                                                                      de Gheorghe Pârja

Tot mai multe vești ne pun pe gânduri când este vorba despre legumele și fructele care stau pe rafturi, iar noi le cumpărăm pentru hrana zilnică. Mai ales că ne sunt recomandate pentru sănătatea noastră. Dar de ce ne stăpânește această îndoială? Deoarece pentru a fi mai arătoase și a se păstra pe termen lung, multe sunt tratate cu pesticide contra bolilor și dăunătorilor. Mai nou, folosirea substanțelor chimice pentru aceste scopuri a devenit un subiect extrem de controversat. Motivul este foarte simplu: roadele tratate cu pesticide ajung, până la urmă, în organismul omului și pun o problemă serioasă de sănătate. Cum dușmanii recoltelor s-au înmulțit, oamenii au căutat să-i alunge de pe holde. Chimia a fost chemată în ajutor, și a oferit soluții.

Un dăunător celebru este gândacul de Colorado. Cu această insectă am amintiri foșnitoare. Eram elev în satul natal, când domnul învățător Vasile Fodoruț a înștiințat sătenii despre necunoscutul musafir, care și-a găsit locul în holdele de cartofi. Și mânca frunzele plantei. Oamenii s-au dus pe hotar, la tarlalele lor, și au căutat insecta care aterizase pe câmpurile noastre. Unii au găsit gândaci de Colorado, ori larvele lor, alții nu. Domnul învățător a împărțit școala în grupe mici de elevi, și ne-a dus în holdele de cartofi pentru a culege musafirii nepoftiți și larvele. Îi adunam în cutii de carton și le dădeam foc la marginea holdei. Așa a fost prima combatere a gândacului de Colorado în Desești.

Unii iscoditori locali au numit cârtița, ariciul, graurii și rândunicile, dușmanii împricinatului. Domnul învățător ne-a spus că prima constatare a prezenței insectei, în România, a fost în comuna Săpânța din Maramureș, prin anul 1952. Și că ar fi venit din statul american Colorado, de unde și numele lui. Apoi, au sosit în sat soluții pentru îndepărtarea lui. Prafurile dizolvate în apă s-au dovedit miraculoase împotriva insectelor lacome. Rezultatele erau atât de uimitoare, încât gospodarii au uitat un lucru; substanța aplicată era periculoasă și pentru oameni, dacă o foloseau în exces. Cu timpul, entuziasmul folosirii soluțiilor s-a mai temperat. Studii tot mai temeinice și mai numeroase au dat de înțeles despre efectele negative ale pesticidelor asupra mediului și sănătății oamenilor.

O analiză recentă, citată de Uniunea Europeană, estimează sute de milioane de cazuri de intoxicații acute involuntare, cu pesticide, înregistrate anual în întreaga lume. De aceea se caută eliminarea din uz a unor pesticide periculoase. România ocupă locul șase, la nivel european, din punctul de vedere al cantității totale de pesticide utilizate în culturile agricole. Specialiștii ne asigură că la noi lucrurile sunt pe un făgaș normal. Sunt rezultatele obținute în două laboratoare, din București și Târgu Mureș, care testează probe de fructe, legume și cereale provenite din toate județele țării. Mai sunt probe, procente mici, care dovedesc reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis. Încolo, produsele din rafturi se pot consuma fără consecințe. Să le dăm crezare!

Cum rămâne cu cele venite de peste graniță ? Străjerii țării, cei de specialitate, mai descoperă nereguli în privința calității produselor. Cele descoperite fac cale întoarsă? Dar cele care nu sunt controlate? Asta ne pune pe gânduri. Cei pricepuți spun că ar fi minunat dacă Guvernul României ar investi mai mulți bani pentru mărirea capacității de testare, atât a produselor românești, cât și a celor din import. Mă gândesc la faptul că producția agricolă va scădea, iar piața va fi invadată de fructe și legume din afara continentului. Până la urmă, cheia rămâne la cumpărător, se zice.

Mai adaug un amănunt: la Desești nu mai sunt gândaci de Colorado. De ce? Nu mai sunt holde de cartofi. Încolo, vă doresc să cumpărați legume și fructe proaspete, fără pesticide!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu