de Gheorghe Pârja
Tot mai multe vești ne pun pe gânduri când este
vorba despre legumele și fructele care stau pe rafturi, iar noi le cumpărăm
pentru hrana zilnică. Mai ales că ne sunt recomandate pentru sănătatea noastră.
Dar de ce ne stăpânește această îndoială? Deoarece pentru a fi mai arătoase și
a se păstra pe termen lung, multe sunt tratate cu pesticide contra bolilor și
dăunătorilor. Mai nou, folosirea substanțelor chimice pentru aceste scopuri a
devenit un subiect extrem de controversat. Motivul este foarte simplu: roadele
tratate cu pesticide ajung, până la urmă, în organismul omului și pun o
problemă serioasă de sănătate. Cum dușmanii recoltelor s-au înmulțit, oamenii
au căutat să-i alunge de pe holde. Chimia a fost chemată în ajutor, și a oferit
soluții.
Un dăunător celebru este gândacul de Colorado. Cu
această insectă am amintiri foșnitoare. Eram elev în satul natal, când domnul
învățător Vasile Fodoruț a înștiințat sătenii despre necunoscutul musafir, care
și-a găsit locul în holdele de cartofi. Și mânca frunzele plantei. Oamenii s-au
dus pe hotar, la tarlalele lor, și au căutat insecta care aterizase pe
câmpurile noastre. Unii au găsit gândaci de Colorado, ori larvele lor, alții
nu. Domnul învățător a împărțit școala în grupe mici de elevi, și ne-a dus în
holdele de cartofi pentru a culege musafirii nepoftiți și larvele. Îi adunam în
cutii de carton și le dădeam foc la marginea holdei. Așa a fost prima combatere
a gândacului de Colorado în Desești.
Unii iscoditori locali au numit cârtița, ariciul,
graurii și rândunicile, dușmanii împricinatului. Domnul învățător ne-a spus că
prima constatare a prezenței insectei, în România, a fost în comuna Săpânța din
Maramureș, prin anul 1952. Și că ar fi venit din statul american Colorado, de
unde și numele lui. Apoi, au sosit în sat soluții pentru îndepărtarea lui.
Prafurile dizolvate în apă s-au dovedit miraculoase împotriva insectelor
lacome. Rezultatele erau atât de uimitoare, încât gospodarii au uitat un lucru;
substanța aplicată era periculoasă și pentru oameni, dacă o foloseau în exces.
Cu timpul, entuziasmul folosirii soluțiilor s-a mai temperat. Studii tot mai
temeinice și mai numeroase au dat de înțeles despre efectele negative ale pesticidelor
asupra mediului și sănătății oamenilor.
O analiză recentă, citată de Uniunea Europeană,
estimează sute de milioane de cazuri de intoxicații acute involuntare, cu
pesticide, înregistrate anual în întreaga lume. De aceea se caută eliminarea
din uz a unor pesticide periculoase. România ocupă locul șase, la nivel
european, din punctul de vedere al cantității totale de pesticide utilizate în
culturile agricole. Specialiștii ne asigură că la noi lucrurile sunt pe un
făgaș normal. Sunt rezultatele obținute în două laboratoare, din București și
Târgu Mureș, care testează probe de fructe, legume și cereale provenite din
toate județele țării. Mai sunt probe, procente mici, care dovedesc reziduuri de
pesticide peste nivelul maxim admis. Încolo, produsele din rafturi se pot
consuma fără consecințe. Să le dăm crezare!
Cum rămâne cu cele venite de peste graniță ?
Străjerii țării, cei de specialitate, mai descoperă nereguli în privința
calității produselor. Cele descoperite fac cale întoarsă? Dar cele care nu sunt
controlate? Asta ne pune pe gânduri. Cei pricepuți spun că ar fi minunat dacă
Guvernul României ar investi mai mulți bani pentru mărirea capacității de
testare, atât a produselor românești, cât și a celor din import. Mă gândesc la
faptul că producția agricolă va scădea, iar piața va fi invadată de fructe și
legume din afara continentului. Până la urmă, cheia rămâne la cumpărător, se
zice.
Mai adaug un amănunt: la Desești nu mai sunt gândaci
de Colorado. De ce? Nu mai sunt holde de cartofi. Încolo, vă doresc să
cumpărați legume și fructe proaspete, fără pesticide!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu