joi, 22 septembrie 2022

Nistor Ioan Bud ne îndrumă pe Calea mântuirii

 

De puţin timp, autorităţile locale din Mireşu Mare i-au acordat inginerului silvic și scriitorului (afirmat și confirmat, între speciile literare abordate, ca epigramist de mare substanţă umoristică) Nistor Ioan Bud titlul de cetăţean de onoare al comunei Mireşu Mare, motiv pentru care a fost invitat la Centrul Cultural din Dăneştii Chioarului, locul de naştere al Domniei sale (într-o familie cu 13 copii) să se prezinte elevilor din şcoala în care a învăţat (coordonatori: prof. Ana Dragoş, prof. de limba română Nicoleta Butean).

Domnul Nistor Ioan Bud a vorbit în cuvinte alese despre satul copilăriei sale, a adus şi cărţi, pe care le-a prezentat copiilor, care l-au ascultat cu atâta plăcere, încât noi, adulții, ne-am dus cu gândul la marele povestitor Ion Creangă.

Un volum mi-a atras atenţia în mod special – „Ieşirea din infern. Calea mântuirii. Eseuri şi cugetări”, scos de Editura Zestrea din Baia Mare în urmă cu 20 de ani (2002). În prefaţă, Ion M. Mihai (alt inginer sedus de foaia tipărită) scria (lucru care definește foarte bine esența cărții): „În tot cuprinsul cărţii apare un fel de dualism, un fel de luptă a forţelor binelui – forţelor divine – şi a celor ale răului, reprezentate permanent prin Satan. Ubicuitatea lui Dumnezeu este dublată de aceea a lui Satan, care urmăreşte convertirea a [sic] cât mai multor oameni de partea lui, ispitindu-i şi încercând să-i îndepărteze de drumul spre mântuire”.

Pe autor îl cunosc din tinereţea mea, ing. Nistor Ioan Bud fiind prieten cu tatăl meu. Încă de atunci mă impresionau costumul kaki al dumnealui, vorba cumpătată şi dragostea mult exprimată de plaiurile natale. Aşa cum am spus la această întâlnire de suflet, pe Nistor Ioan Bud l-au caracterizat şi condus în cele peste opt decenii de viaţă trei mari valori: pasiunea pentru profesiunea aleasă (implicit, pentru pădure, de la care, de fapt, a și pornit alegerea), statornicia casei lui, la care a lucrat neîncetat (fiind un familist exemplar) şi scrisul (epigramatic, în special).

Revenind la volumul „Ieşirea din infern. Calea mântuirii”, pot să afirm că lucrarea este un ghid pentru modul în care trebuie să trăiască un bun creştin, în cele peste 300 de pagini, cititorul întâlnind reflecţii, aforisme, interogaţii, sfaturi, gânduri, învăţăminte ale autorului, toate acestea scrise cu mare evlavie, aş îndrăzni să spun. La fel de bine, cartea se putea numi „Spre sălaşul sufletului” ori „Căutând Lumina lui Dumnezeu”, volumul fiind un semnal de prevenire adresat semenilor care rătăcesc pe căi străine Domnului şi s-au îndepărtat de cuvântul din Cartea Cărţilor. De altfel, autorul explică: „În viaţă, nu este uşor să ne armonizăm sufletul cu vibraţiile sacre ce vin înspre noi din Universul fără de margini şi fără de sfârşit. Să reţinem că după cum o plantă, pentru a se dezvolta, are nevoie de sol, apă şi soare, tot aşa şi omul spiritual are nevoie de înţelepciune pentru descoperirea adevărului, dar şi de credinţă, care să-l apropie de Dumnezeu”.

Volumul „Ieşirea din infern. Calea mântuirii” este structurat în şapte capitole, după cum urmează: Omul. Creaţia lui Dumnezeu (Cap. I), Viaţa şi moartea (Cap. II), Lupta pe oceanele vieţii (Cap. III), Ieşirea din infern (Cap. IV), Cele două mari împărăţii (Cap. V), Drumul spre mântuire sau 12 trepte pe scara desăvârşirii (Cap. VI), O piramidă de gânduri (Cap. VII).

Pe coperta a IV-a, citim în cuvântul dr. Florian Roatiş despre volum: „Cartea, prin conţinutul şi îndemnurile ei, poate constitui un ghid moral pentru orice creştin, iar cititorul care o parcurge simte nevoia eliberării sale din împărăţia răului, căutând purificarea prin cunoaşterea adevărului divin. Lucrarea, deşi prezintă cortegiul de rele care-l asaltează astăzi pe om, se încheie optimist, cu speranţa în posibila mântuire sub semnul credinţei creştine”.

Mă bucur pentru reuşitele în toate planurile ale inginerului și omului de litere Nistor Ioan Bud, un „om al cetăţii Băii Mari şi un model de urmat al tinerei generaţii, un longeviv şi autentic scriitor maramureşean”, aşa cum a afirmat nepotul Domniei sale, ing. dr. Nicolae Bud, la ceremonia de înmânare a distincţiei de cetăţean de onoare al Mireşului Mare (între cetățenii de onoare ai localității mai numărându-se acad. Ioan Pop, Teodor Lazar, Ioan Dragoş, Ioan Fărcăşan).

 

Gelu Dragoş



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu