luni, 12 septembrie 2022

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

 



Medicul, călăuza și... primăvara

 

1. „Sunt un intelectual trecut prin școli, care a căutat să-și explice lumea. Dar dintre toate marile spirite care au trăit pe Terra (Buda, Confucius, Pitagora etc.)  Iisus are cea mai perfectă acoperire științifică. Am luat la rând toate națiunile predicate de el și toate pot fi explicate în termenii științelor actuale. Vă dau un exemplu doar. Ce înseamnă iertarea? Din punct de vedere spiritual, înseamnă pace și armonie. Din punct de vedere științific, prin iertare, la nivel de ADN, modelul negativ este pur și simplu șters și se instalează în corp o bună chimie și un echilibru energetic. Despre puterea credinței, Iisus ar fi putut zice: „Eu te-am vindecat”, dar a ales să spună „credința ta te-a vindecat”. Când crezi cu adevărat, îți mobilizezi toate mecanismele de vindecare. Doar religia îți dă trăirea emoției transformatoare, acea deschidere a sufletului prin care trăiești cu adevărat relația cu Dumnezeu. Există un singur Dumnezeu pentru toți, chiar dacă Îl numim diferit”.

Dumitru Constantin Dulcan (1938 -),

medic militar neurolog și psihiatru, autor de literatură filosofică și metafizică. Este cunoscut pentru lucrarea „Inteligența materiei”. Este profesor Universitar al Universității „Titu Maiorescu” București.

 

 + + +

 

2. „În Elveția la Davos și de fapt și în alte locuri muntoase, se găsesc panouri de afișaj pe care scriu: „Nur mit Fuhrer”, adică „Numai cu călăuză”. Acest anunț se dorește a fi o atenționare tuturor excursioniștilor care se avântă pe munte”.

Și noi oamenii, aici pe pământ, săvârșim o călătorie, care uneori prezintă tot felul de surprize de tot felul, și ca atare ar trebui  să avem o călăuză. Pentru noi, creștinii cea mai bună călăuză este Hristos- Domnul nostru, Cel, care este „Calea, Adevărul și Viața”. El este călăuza despre care zice psalmistul David: „Tu ești cu mine Doamne”(Psalmul 22,4).

 

+ + +

 

3.  VINE PRIMĂVARA. ÎNSĂ PLEACĂ REPEDE, MOARE. DACĂ AM SPUNE CUIVA, CARE, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN VIAŢA SA A VĂZUT PRIMĂVARA, CĂ ACEASTA VA VENI IARĂŞI, NE-AR CREDE? CU SUGURANŢĂ, NU! ACELAŞI LUCRU S-AR ÎNTÂMPLA ÎN CAZUL TUTUROR ANOTIMPURILOR. PENTRU FIECARE ANOTIMP AR SPUNE: A TRECUT, A MURIT. ÎNSĂ NU ESTE AŞA. FIECARE ANOTIMP VINE DIN NOU, ÎNVIAZĂ. EXACT LA FEL SE ÎNTÂMPLĂ ŞI CU CEI MORŢI, ÎNTR-O ANUMITĂ ZI. ŞI ACEŞTIA VOR ÎNVIA, CUM ÎNVIAZĂ ANOTIMPURILE. CUM? DUMNEZEU, ŞTIE!.

Tertulian (150-220),

scriitor creştin timpuriu, primul scriitor patristic care a publicat în limba latină, motiv pentru care a fost numit „părintele creştinătăţii apusene" şi „fondatorul teologiei vestice". El este primul autor care a folosit cuvântul „TRINITAS” ca echivalent pentru „Sfânta Treime”. S-a născut într-o familie de păgâni şi s-a creştinat la 30 de ani. A studiat scrisul, cititul, aritmetica de timpuriu, apoi un gramaticus îl formează ca gânditor autonom şi tânăr intelectual prin aprofundarea marilor poeţi şi scriitori ai timpului. A fost preocupat de la început de morală, iar rigorismul devine la el o normă de viaţă. Deviza lui: „Orice om de rând, care l-a aflat pe Dumnezeu, Îl poate arăta prin felul lui de viaţă, mărturisindu-L în toate".

 

P.S. Facere cap. 1 vers: 26-27: „Și a zis Dumnezeu: „Să facem om după chipul și asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul. Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu L-a făcut; a făcut bărbat și femeie”  

Cu dragoste creștinească,

Părintele Ilie BUCUR

Prof. OLIMPIA MUREȘAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu