”Nu scriu pentru că aşa trebuie, ci pentru că există o lume care mă cheamă în permanenţă. Pătrunzând dincolo de realitatea propriu-zisă, simt fericirea de a trăi. Să fii fericit înseamnă să faci ceea ce îţi place, să te bucuri pentru gândurile şi sentimentele tale, să vii în întâmpinarea celor ce vor să te cunoască. Făcând acest lucru eşti mulţumit fiindcă sentimentele dăruite se întorc la tine prin recunoștința celorlalți. Este important să ai puterea de a oferi oamenilor trăiri, speranţe şi într-un final, de ce nu, iubire”.
Scriitor, jurnalist, promotor literar și cultural Mariana Moga s-a născut la 3 mai 1966 în localitatea Sebeş din județul Alba. Este absolventă a Facultății de Drept și Administrație Publică din cadrul Universității București; membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; membră a Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Quebec-Canada; membră a Ligii Scriitorilor din România; membră a Societății Culturale „Anton Pann” din Râmnicu – Vâlcea. Colaborează cu: Asociația „Românca” din Londra; Clubul Artelor „Solteris” din Mangalia; Cercul cultural româno-austriac și Radio TV „Unirea” din Wiener Neustadt, Austria; Asociația ASTRA -Despărțământul „Vasile Moga” Sebeș.
Debutează literar cu poezii publicate în diverse periodice și antologii, în anul 2009. Cochetează însă cu lumea cărţilor, în postura de autor, din 2010, când îi apare primul volumul de versuri „Între piatră şi nisip”.
Începând cu anul 2013 autoarea reușește să treacă dincolo de granițele României, până în prezent având numeroase prezentări de carte sau invitații la evenimente literare din Austria, Germania, Republica Moldova și Republica Moldovenească Nistreană.
În perioada 2013 – 2019 este invitată la fiecare ediție a masei rotunde a scriitorilor de pretutindeni, din cadrul evenimentului „Ziua Europei”, organizat la Viena și Wiener Neustadt – Austria de către Radio TV „Unirea” în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria.
Posesoare a numeroase recunoașteri pentru activitatea literară, profesionalism şi dăruire în promovarea literaturii româneşti, în țară și peste hotare (primite în Austria, Anglia, Republica Moldova, Italia, Columbia și România), Mariana Moga obține și multe premii sau trofee, la diferite concursuri și evenimente literare organizate din țară sau străinătate.
Printre acestea:
În 2014:
- din partea doamnei Silvia Davidoiu – ambasador al României la Viena și a Cercului Cultural româno-austriac „Unirea” premiu și diplomă pentru promovarea culturii și spiritualității românești.
În 2015:
- din partea Radio TV „Unirea” Wiener Neustadt, Austria, trofeu și diplomă pentru volumul de versuri „Popas în suflet”, în cadrul evenimentului „Ziua Europei”. În cadrul aceluiași eveniment primește un premiu pentru „Profesionalism și dăruire în promovarea literaturii românești în țară și peste hotare”.
În 2016:
- din partea Primăriei Drăgănești Olt și a Bibliotecii „Dumitru Popovici” premiul „Suflet de artist” pentru activitatea desfășurată pe tărâmul cultural-artistic;
În 2017:
- din partea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba Iulia, trofeu și diplomă pentru merite deosebite în promovarea culturii și spiritualității românești, cât și pentru proiectul „Tabăra prieteniei literare – De amicitia”;
- premiul I la Festivalul Național „Florența Albu”, secțiunea proză;
- premiul III la secțiunea proză din cadrul Festivalului Internațional de creație „Poesis” – Taranto, Italia.
În 2018:
- din partea Ligii Scriitorilor premiul „Artur Silvestri și al Asociației Române pentru Patrimoniu”, pentru volumul de versuri„ Anotimpul cu trifoi”,
- din partea Clubului Artelor „Solteris” Mangalia, premiul pentru proiectul „Tabăra prieteniei literare – De amicitia”;
- din partea Societăți „Românca” Londra, diplomă și trofeu pentru merite excepționale pe tărâm cultural și pentru proiectul „Tabăra prieteniei literare – De amicitia”;
- din partea Radio TV Unirea și a Cercului cultural româno-austriac „Unirea” din Austria diplomă și trofeu pentru proiectul „Tabăra prieteniei literare – De amicitia” și pentru promovarea actului cultural și atașamentul la valorile fundamentale ale națiunii române.
În 2019:
- obține premiul pentru „Critică literară” cu volumul „Dicționar de reliefuri literare românești”din partea Consiliului Județean Maramureș și a Editurii eCreator Baia Mare;
- din partea Primăriei Municipiului Sebeș, a Consiliului Local al Municipiului Sebeș și al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, premiul pentru întreaga activitate și implicarea în viața culturală a cetății;
- din partea Societăți „Românca” Londra, diplomă și trofeu pentru proiectul „Tabăra prieteniei literare – De amicitia”;
- din partea Radio TV Unirea și a Cercului cultural româno-austriac „Unirea” din Austria diplomă și trofeu pentru proiectul „Tabăra prieteniei literare – De amicitia” și pentru promovarea actului cultural și atașamentul la valorile fundamentale ale națiunii române.
În 2020:
- locul I, la secțiunea poezie în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”
- mențiune, secțiunea poezie, la Festivalului-Concurs Național de Literatură „Ion Budai Deleanu”, ediția 2020.
- Distincție de excelență, în cadrul „Galei doamnelor de succes”, din partea Primăriei Municipiului Sebeș și a Centrului Cultural „Lucian Blaga” pentru întreaga sa activitate culturală.
În 2021:
- Din partea Ligii Scriitorilor din România, la
26 ianuarie 2021, premiul pentru „Cartea de proză scurtăˮ a anului 2020, cu volumul „Negustoarea de iluzii”, Ed. Stef, Iași.
- Mențiune la concursul organizat de editura
„Mantaua lui Gogol”, secțiunea poezie, ediția I-2021.
- Premiul special al juriului la Festivalul
Internațional „Nicolae Dabija”, editia I, 2021
- Premiul „Nichita Stănescu”, pentru păstrarea
și promovarea valorilor culturale românești, din partea Societății Culturale „Apollon” România și a Academiei Internaționale de Literatura și Artă, iunie 2021
În 2022:
- diploma „Grigore Vieru” la Festivalul
Internațional de Poezie „Grigore Vieru” - 2022
Autoarea:
- coordonează apariția anuală a antologiei „Clepsidra cu sentimente” și a „Dicționarului de reliefuri literare românești”, acesta din urmă fiind un volum în care sunt prezentați scriitori de notorietate, dar și autori talentați care îndrăznesc cu frumoasă sfială să bată la porțile consacrării. Volumele au fost trimise spre biblioteci și asociații românești din Italia, R. Moldova, Anglia, Austria, Germania sau Grecia;
- în deplasările sale promovează actul cultural de calitate și opera autorilor contemporani, atât la întâlnirile din țară, cât și la cele de dincolo de granițele României.
- înființează și coordonează Tabăra Prieteniei Literare „De amicitia”, o tabără cu participare internațională, unde anual se întâlnesc scriitori din țară și de peste hotare, reușind astfel să promoveze actul cultural românesc. Mariana Moga susține că prietenia literară trebuie să dăinuie în scopul promovării culturii și spiritualității românești.
- înființează și acordă premiile „Ana Podaru” la Festivalul Internațional „Tradiții Românești în Mișcare”, Londra, noiembrie 2019, fiind și membră a juriului la secțiunea „Poezie în limba română”, în memoria poetei prematur dispărute.
Pătrunde cu scrierile până dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii, dar şi în Europa, în ţări ca Germania, Austria, Republica Moldova, Suedia, Elveţia, Franța, Spania, Anglia, Grecia, Belgia, Italia ș.a.
Creația sa este înclusă într-o serie de reviste și publicații de prestigiu, printre care:
- Revista de cultura „Discobolul" – apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România ;
- Revista de cultură şi artă „Unirea” – Austria;
- Periodicul de cultură „ Literatură şi artă” – apărut sub egida Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova;
- Revista de cultură „Caligraf” – apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România;
- Revista de cultură „Banchetul” a Fundației culturale „Ion D.Sîrbu” Petroșani, apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România;
- Revista de Literatură, Artă și Civilizație „Rotonda Valahă” – apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România;
- Periodicul de cultură „Paşii Profetului”, apărut sub egida Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”;
- Revista „Lumină Lină” - New York;
- Volumul de studii, analize, sinteze, recenzii şi opinii „Aripa vederii” - Republica Moldova;
- „Zorile Bucovinei” – publicația românilor din Ucraina;
- Revista „Agora Literară” - publicaţie editată de Liga Scriitorilor din Români;
- Revista bilingvă româno-germană „Der Unterwald ";
- Revista „Albanezul” – publicație în limba română și albaneză;
- Revista de cultură „Alternanțe”, Germania
- Jurnalul mureșan „Cadran”, apărut sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
- Revista „Popas jurnalistic și literar artistic”, apărută sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, precum şi multe alte publicaţii de gen.
Mariana Moga este inclusă în „Enciclopedia Scriitorilor Români Contemporani de Pretutindeni”, o panoramă biografică a celor mai prolifici și talentați scriitori români contemporani de pretutindeni, volum lansat în luna ianuarie 2020 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, coordonat de scriitorul Traian Vasilcău (membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România) și academicianul Mihai Cimpoi (membru al Academiei Române).
Cărți publicate:
1. Poezie:
- „Între piatră şi nisip" – Editura Reîntregirea, poezii, Alba Iulia, 2010;
- „Popas în suflet ", – bilingv română-engleză, poezii, Editura Emma Books, Sebeş, 2011;
- „Tăcerea albastră" – Editura Emma Books, poezii, Sebeș, 2013;
- „Dincolo de mine – Poeme cu spatele la oglindă” – Editura Ecou Transilvan, poezii, Cluj Napoca, 2015;
- „Anotimpul cu trifoi” – Editura Ispirescu, poezii, Satu Mare, 2017;
2. Proză:
- „Înaintând prin ceaţă” – Editura Ecou Transilvan, roman, Cluj Napoca, 2014;
- „La un păhărel de veşnicie – Povestiri din lumea satului” – Editura Mircea cel Bătrân, proză scurtă, Băile Olăneşti, 2016;
- „Negustoarea de iluzii”, proză, Editura Stef, Iași, 2019;
- „Misterele pământului. Legendele lumii”, carte pentru copii, Editura Rotipo, Iași, 2021.
3. Dicționare:
- „Dicționarul de reliefuri literare românești”, vol.I, Editura Armonii Culturale, Adjud, 2018;
- „Dicționarul de reliefuri literare românești”, vol.II, Editura eCreator, Baia-Mare – 2019;
- Dicționar de reliefuri literare românești, vol.III, Editura Armonii Culturale, Adjud, 2020;
- Dicționar de reliefuri literare românești, vol.IV, Editura Rotipo, Iași, 2021;
- Dicționar de reliefuri literare românești, vol.V, Editura Stef, Iași, 2022;
4. Antologii:
- „Clepsidra cu sentimente” vol.I, antologie, Editura Emma Books, Sebeș, 2018, antologie editată în cadrul „Taberei prieteniei literare – De amicitia”;
- „Clepsidra cu sentimente”, vol.II, antologie editată în cadrul „Taberei prieteniei literare – De amicitia”, Editura Rotipo, Iași-2019;
- „În curtea Domnului”, antologie, Editura Armonii Culturale, Adjud, 2019.
- „Clepsidra cu sentimente”, vol.III, antologie, Editura Armonii Culturale, Adjud, 2020, editată în cadrul „Taberei prieteniei literare – De amicitia”;
- „În ritmul pașilor copilăriei”, antologie, Editura Stef, Iași, 2020
- „Oltul din inimă.Destinul unei singure iubiri. In memoriam Constantin Triță”, editura Sintech, Craiova, 2020
- „În ritmul pașilor copilăriei”, volum II, antologie, Editura Rotipo, Iași, 2021
- „Clepsidra cu sentimente”, vol.IV, antologie, Editura Armonii Culturale, 2021, Adjud, editată în cadrul „Taberei prieteniei literare – De amicitia”;
- „Ne scriu din cer poeții”, Editura Rotipo, Iași, 2021
- „De amicitia”, Editura Rotipo, Iași, 2021
- „În pas de vals cu fericirea”, Editura Stef, Iași, 2021
- „Lacrimi de toamnă”, Editura Stef , Iași, 2021
- „A coborât din cer Crăciunul”, Editura Stef, Iași, 2021
- „Clepsidra cu sentimente” vol.V, antologie, Editura Castrum de Thymes, Giroc, antologie editată în cadrul „Taberei prieteniei literare – De amicitia, 2022
- „În pas de vals cu fericirea”, volum II, Editura Stef, Iași, 2022
- „Anatomia unui ideal – Poezia anilor 2000”, Editura Castrum de Thymes, Giroc, 2022
- „Anatomia unui ideal – Poezia anilor 2000”, volum II, Editura Castrum de Thymes, Giroc, 2022
- „A coborât din cer Crăciunul”, volum II Editura Stef, Iași, 2022
- „Eu sunt un fulg de zăpadă”, Editura Stef, Iași, 2022
5. Enciclopedii:
- „Ecou pentru alt mâine”, editura Rotipo Iași, 2020.
- „Femeia, un nou anotimp în literatura contemporană”, enciclopedie, Editura Rotipo, Iași, 2020
- „Ecou pentru alt mâine”, volum II, editura Rotipo Iași, 2021.
- „Femeia, un nou anotimp în literatura contemporană”, vol.II, enciclopedie, Editura Rotipo, Iași, 2021.
- „Femeia, un nou anotimp în literatura contemporană”, vol.III, enciclopedie, Editura Stef, Iași, 2022.
- „Ecou pentru alt mâine”, volum III, editura Stef Iași, 2022.
6. Volume catalog:
- „Hodie scriptoribus”, volum I, editura Castrum de Thymes, Giroc, 2022
- „Hodie scriptoribus”, volum II, editura Castrum de Thymes, Giroc, 2022
Referințe critice:
Scriitorul Cornel Udrea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, în cronica „Recurs la amintiri despre viitor”:
Mariana Moga nu practică o poezie feministă, cu candori şoptite sau mici fiorituri stilistice, se abordează cu toată seriozitatea, iar propunerile pe care le face pentru această nouă construcţie poetică sunt plauzibile şi vin să reconfirme importanţa poeziei sale. La ora actuală, într-o inflaţie de poeţi şi de poezie, vocea acesteia se singularizează tocmai prin refuzul de a adopta comoditatea lucrului comun, ridicat la pretenţia de vers [...]
Este o certitudine faptul că Mariana Moga este un poet care se ia în serios şi care, atunci când vine cu propuneri de frumuseţe versificată către cititor, o face cu toată responsabilitatea şi acest lucru înseamnă claritate, durabilitate şi până la urmă, aşezarea poeziei sale într-o loc al său, inconfundabil.
Victoria Fonari, critic literar, poet, doctor în filologie, conferențiar universitar, Membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, într-un articolul publicat în Revista „ Literatura și arta”, la 6 octombrie 2016, cronică la volumul „Tăcerea albastră”:
Mariana Moga îşi pictează cu litere „Tăcerea albastră”. Universul i se destăinuie şi în momente de restrişte iubirea este cea care o fortifcă. Este o fire puternică, pentru care tăcerea nu înseamnă resemnare, tăcerea este strigătul care ştie desprinderea, cunoaşte zborul şi accede prin viziunea individuală la universal.
Scriitoarea Emilia Dabu, membră a Uniunea Scriitorilor din România, 2 iulie 2017, în cronica „Anotimpul cu trifoi”, despre volumul cu același nume:
Devenind unul dintre ultimii grăniceri ai poeziei adevărate, autoarea mângâie, dar în același timp își impune dreptul de a rămâne vii oamenii frumoși, de a nu lăsa viscolul urii și răutății să contopească visele, credința sau speranțele și cât există apărători de valoarea și forța scriitoarei Mariana Moga va exista bucuria întâlnirii cu poezia adevărată.
Scriitoarea și criticul literar Maria Vaida, membră a Uniunii Scriitorilor din România, în cronica „Tăcerea albastră a Marianei Moga”, despre volumul „Tăcerea albastră”:
Înţeleasă ca o confesiune, așa cum s-au făcut aprecieri critice de către unii confrați, poezia Marianei Moga nu clamează în forum, ci răsună discret, senin ca acordurile unei lire dintre acelea care însoțeau vechii trubaduri-aezi ai Antichității. Vocea lirică se singularizează mai ales prin refuzul de a adopta comoditatea lucrurilor comune, prin originalitate și unicitate și vom găsi versuri memorabile, emblematice putem spune, pe care le putem așeza la ideea de claritate, perenitate, marcând un loc al său, inconfundabil în poezia românească a momentului pe care îl parcurgem. Tăcerea deliberată și absolută este pentru poetă o „neobişnuită şi preţioasă regulă de viaţă şi un mijloc sigur de mari victorii”.
M.M.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu