duminică, 12 martie 2023

Fostul mare boxer Rudel Obreja a murit

 

Octav Ganea Rudel Obreja, fost boxer de performanță și fost președinte al Federației Române de Box, a încetat din viață duminică, 12 martie 2023, anunță Clubul Sportiv Dinamo:  „Drum lin, Rudel Obreja! Fostul campion dinamovist Rudel Obreja s-a stins astăzi din viață, la vârsta de 57 de ani”. Anunțul a fost făcut de familia sa.

 Născut pe 6 august 1965 la Galați, Rudel Obreja a fost medaliat cu bronz la Campionatul Mondialul din 1989 și cu argint la Europeanul din 1989. De asemenea, a fost multiplu câștigător al Centurii de Aur și al titlului național.

Condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box a fost eliberat din închisoare în vara anului trecut pentru a se trata de cancer într-un spital civil. În favoarea sa au intervenit inclusiv foruri internaționale - Consiliul Mondial al Boxului (WBC) - care au cerut eliberarea lui pe motiv că este bolnav de cancer în stadiu avansat. Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită în dosarul „Gala Bute”, în care au mai fost condmnați Elena Gabriela Udrea (6 ani), Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (4 ani), și Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii (3 ani cu suspendare pentru luare de mită).

Rudel Obreja a fost un boxer valoros, cucerind o medalie de argint la categoria semi-mijlocie la Campionatele Europene din 1989 şi una de bronz la Mondialele din acelaşi an. Multiplu campion naţional, Obreja a participat şi la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. În 2004, Obreja a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Box, îndeplinind în acelaşi timp diferite funcţii în federaţiile europeană şi internaţională a boxului amator.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

                                                                                      Cristi SOMEȘAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu