marți, 27 iunie 2023

Poetul Ion Pop din Cluj-Napoca a fost desemnat laureat al Premiului Național Mihai Eminescu

 


Poetul clujean Ion Pop, fostul decan al Facultății de Litere a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj și director al Centrului Cultural Român de la Paris, acum în vârsta de 82 de ani, a fost desemnat laureatul Premiului Național Mihai Eminescu, ediția a XXXII-a, anunță Botoșani24.ro.

Considerat un teoretician al avangardei literare, poet, critic și istoric literar român, poetul Ion Pop a reușit să impresioneze prin cariera sa literară dominată de mai multe volume de versuri, critică literară și traduceri, prin numeroase articole publicate în reviste de specialitate din țară și de peste hotare.

Ion Pop a contribuit la formarea a câtorva generații de scriitori, alături Marian Papahagi sau Ion Vartic, mai ales în cadrul revistei Echinox, revistă la conducerea căreia a stat timp de 17 ani (1969-1973 în calitate de redactor șef, 1973-1986 în calitate de director al publicației).

Poetul Ion Pop a debutat cu versuri în revista Steaua, (1959) iar editorial cu “Propunere pentru o fântână” în 1966, volum urmat de Biata mea cumințenie, în 1969, apoi Gramatică târzie (1977), Soarele și uitarea (1985), precum și Amânarea generală (1990).

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia a fost înființat în 1991, prin Decizia nr. 100 / 1 martie a Consiliului Local Botoșani și se acordă unui poet român contemporan pentru întreaga operă poetică.

În acest an, juriul a fost alcătuit din președintele Nicolae Manolescu și membrii Dan Cristea, Nicolae Oprea, Angelo Mitchievici, Marta Petreu, Vasile Spiridon și Ioan Holban.

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia este acordat de Primăria Municipiului Botoşani și Consiliul Local, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România și Fundaţia Culturală Hyperion – Caiete Botoşănene.

Ion Pop – Biografie: S-a născut la 1 iulie 1941 în comuna Mireşu Mare, județul Maramureș. După primele patru clase primare, urmate în satul natal și amenințate cu întreruperea din cauza „originii sociale nesănătoase“ – bunicul, Pop Gheorghe, fusese declarat „chiabur“ şi arestat–în 1952 părinții s-au stabilit la Cluj-Napoca pentru asigurarea continuării studiilor școlare.

Cursuri gimnaziale au fost urmate la Şcoala Generală „Simion Bărnuţiu“ din Cluj-Napoca, iar cele liceale, la Liceul „Emil Racoviţă“ din Cluj-Napoca, în perioada 1955-1959. Între 1959-1964 este student al Facultății de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, secţia Română. În 1971 obține titlul de doctor cu teza Avangardismul poetic românesc, coordonată de profesorul Iosif Pervain.

După finalizarea studiilor devine preparator la Catedra de Literatură română a facultății, apoi, asistent universitar începând cu anul 1967. În perioada 1972-1990 este promovat ca lector, iar ulterior, profesor universitar 1990-2007. A fost decan al Facultății de Litere a universității între 1996-2000.

Asistent asociat la Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris III, 1973-1976.

Este conducător de doctorat la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, din anul 1994. În această calitate a coordonat peste 30 de teze de doctorat și 3 teze de doctorat în cotutelă cu Universitatea din Arras-Franţa.

A fost invitat ca membru în comisii de doctorat la diferite universităţi europene: Paris IV-Sorbonne, Paris 3-Sorbonne Nouvelle, Geneva, Arras, Napoli. A făcut parte din juriul a numeroase teze de doctorat susţinute la universităţile din ţară de la: Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Oradea, Sibiu, precum şi de la Facultatea de Studii Europene și de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

În perioada 1990-1993 a fost director al Centrului Cultural Român de la Paris.

Între 1995-2005 a fost director al mai multor granturi de cercetare consacrate realizării Dicţionarului analitic de opere literare româneşti, publicat în 4 volume.

Poemele sale au fost traduse în antologii şi reviste literare din Franța, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Serbia, SUA.

Domenii de interes: istoria literaturii române din secolul XX, perioada 1900-1944; poetică şi critică literară; arte poetice ale secolului XX; avangarda literară românească în context european; poezia generației ’60; poezia generației ’80; poezia lui Lucian Blaga; poezia lui Nichita Stănescu; opera lui Gellu Naum; curente şi tendințe în literatura română din perspectivă europeană; neomodernismul poetic al anilor ’60.

Sursa: NapocaNews

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu