luni, 26 iunie 2023

Cornel Nistorescu: Trezirea, cetățean român!


Există o Românie a cetățenilor? Teoretic da, practic, nu! Există doar România politicienilor, a serviciilor secrete, a clientelei politice, a descurcăreților, a lătrăilor. A cetățenilor nu funcționează decît la deces. Și atunci cu pile, cu nervi și timp pierdut. Statul român se chinuie blocat în vagoane de legi și prevederi încîlcite, inaplicabile, ocolibile și contestabile.

Cu timpul, România cetățenilor s-a redus la un vot, dar mai ales la refuzul de a vota. De decenii, România cetățenilor s-a transformat în negativul acestui drept, tradus în hotărîrea de a nu participa. „Eu nu mă bag”, ”eu nu votez” sunt sloganuri ale nepăsării cetățenești, forme de renunțare la spiritul civic. „Nu este treaba mea” este răspunsul celor care lasă țara pe mîna descurcăreților și a afaceriștilor și care, mai apoi, se plîng de nedreptate și de marginalizare.

Sunt nevoile urgente ale țării noastre pe agenda celor care ne conduc? Putem continua cu așteptarea? Se îndreaptă țara într-o direcție greșită? Cei mai mulți răspund „da” fără să treacă de această „participare” monosilabică.

Vedem cum ne amenință ca un nor de mare furtună o direcție necunoscută pe care conducătorii refuză să o înfrunte. Cîte dintre nevoile urgente ale țării se află pe agenda celor care ne conduc? Între nevoile cetățeanului și prioritățile politicienilor se află zidul de pîslă al nepriceperii și al intereselor personale. Uneori, chiar și al trădării din prostie!

România cetățenilor

Promisiunile pompoase alcătuiesc cel mai bogat cimitir de idei, de legi și inițiative abandonate (neaplicate).

Încercăm să găzduim o expresie a gîndurilor și a sentimentelor celor mulți, fără a promova un mesaj în favoarea unui partid sau a unui politician. Dacă nevoile cetățenilor sunt mari și ele nu se regăsesc pe agenda publică, mai este o soluție. Implicarea lor! Ei sunt cei mulți și pot determina o schimbare. Dacă nu se regăsesc în formulările acestei platforme, pot să o completeze. Să-și alăture și gîndurile lor. Sau pot să o ignore.

România cetățenilor s-a scufundat în România politicienilor și redescoperirea ei este o datorie de onoare.

Cel puțin pentru Cotidianul, înființat de patriotul român Ion Rațiu!

 

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu