miercuri, 28 iunie 2023

Slove încrustate în Tabăra Prieteniei

 


Olănești, 2023 – Prietenia , una dintre cele mai importante valori ale sufletului nostru, este încărcată de noblețe și dăruire pentru ceilalți . Prietenia , este ceva ce toți căutăm , încredere și sinceritate, un dar neprețuit. În perioada, 1-6 iunie 2023, la Băile Olănești s-a desfășurat Tabăra Prieteniei Literare „De Amicitie”, organizată de scriitoarea Mariana Moga.

Au participat : prof. dr. Maria Vaida – critic literar din Cluj Napoca; scriitorul George Călin, ambasador cultural Convenția ONU Geneva, poeta Carmen Tania Grigore –Brașov; scriitorul Gelu Dragoş – Maramureș; poeta Doina Bonescu- Craiova, interpretul Pandele Jianu și scriitoarea Liliana Ghiță Boian -Drăgănești – Olt; poetul Viorel Birtu Piraianu – Constanța; poeta Popa Nastasica – Năvodari; poeta Ștefania Petrov- București, poeta Luminița Postolache – Focșani, poeta Silvia Giurgiu – Pitești, poeta Adriana Weimer – Lugoj, cantautorul Marian Marin – Slatina, poetul Cristinel Badea – Calafat, poetul Costel Avrămescu – Constanța, poeta Dana Mihaela Chioariu – Sibiu, scriitoarea Marinela Bellu – Capșa din Vâlcea, poetul Nicu Cismaru – Vâlcea, poeta Luci Trușcă – președinta Ligii Scriitorilor Filiala Vâlcea iar eu am reprezentant Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

 În cadrul manifestărilor am prezentat cartea „Între clipa ce vine și visul ce ce a fost, credință, iubire cultură”, o lucrare de autor și am transmis mesajul domnului conf. univ. dr. Remus Grigorescu, managerul bibliotecii. Programul complex, a cuprins: conferințe literare, spectacol de muzică și poezie, lansări de carte, concurs literar. „Am descoperit cei mai frumoși oameni, ascunși după chipuri aparent banale și în trupuri bolnave, accidentate… Și am întâlnit oameni urâți, ascunși în trupuri frumoase, aparent perfecte. Am primit iubire de la oameni cărora nu le-am oferit nimic și am fost dușmănită de oameni pe care i-am iubit și cărora le-am daruit totul.Viața m-a învățat să nu mă mai grăbesc să cataloghez, să evaluez și să aleg oamenii superficial, după false valori și după aparențe, pentru că nu se știe niciodată cine este un om, cum este și ce are de oferit.” (Irina Binder).

Și această ediție a Taberei Literare s-a dovedit a fi una de colecție. Cuvântul și cântul au făcut să vibreze la unison inimile celor prezenți. Locația aleasă de Mariana Moga, s-a dovedit a fi pe placul tuturor. Natura a împodobit cu o mantie verde precum smaraldul pădurea din apropiere, într- un crâng plin de sălcii pletoase se auzeau zilnic ciripitul vesel al păsărilor, dimineața și seara erau adevărate concerte. Frumusețea peisajului, parfumul florilor de salcâm și de tei fost un pansament pentru sufletul creatorilor de cuvânt. Fiecare zi a fost o sărbătoare culturală. Fără a intra în detalii privind programul bine structurat, presărat cu surprize, pot spune că și de această dată darul și experiența de bun organizator a doamnei scriitor Mariana Moga au fost la cote maxime. Cine și-a‚ "adăpat" setea de cunoaștere la o tabără a neobositei doamne, a venit și a revenit cu bucurie și plăcere. Aceste întâlniri culturale, sunt deosebit de benefice și necesare. Se spune că se scrie mult dar timpul cerne, și cum afirma Mircea Eliade, după ani de zile, dacă cineva iți rostește numele înseamnă că ai scris ceva valoros. Întâlnirea cu prietenii scriitori veniți din toate colțurile țării a fost emoționantă. Împreună cu doamna profesoară, autoare a mai multor cărți de poezie și proză, Marinela Capșa, am mers în fiecare zi la program, în tabără. Am fost martore la toate momentele frumoase, am primit diplome și medalii pentru activitatea noastră pe ’’Ogorul scrisului’’, ne-am bucurat de bucuria colegilor, de clipele frumoase petrecute cu și între prieteni.’’

Un prieten este cel căruia îi face plăcere să-i facă bine altuia și care crede că acesta are aceleași sentimente pentru el’’ D.Raizman.Trebuie să subliniez că, duminică, 4 iunie 2023, Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea a fost gazdă pentru, Conferința ,,Cantemir-300″, Dinastia Cantemirilor susținută de doamna prof. dr. și critic literar Maria Vaida de la Cluj. Cu această ocazie a putut fi admirată cupola -vitraliu intrată în Cartea Recordurilor. De altfel manifestarea s-a desfășurat chiar sub frumoasa și inegalabila cupolă. Cu sprijinul domnului Claudiu Tulugea, directorul Muzeului de Istorie, le-am oferit colegilor scriitori un tur al muzeelor vâlcene. Împreună cu doamna Luci Trușcă, am încercat să le oferim oamenilor de cultură prezenți în Tabăra Prieteniei, o parte din frumusețile renumitului județului nostru, considerat ca fiind „Vâlcea, cel mai frumos judeţ din România“. La noi sunt cele mai multe staţiuni balneoclimaterice, dar şi cele mai multe lăcaşuri de cult din România. La acestea se adaugă staţiunile montane, pârtia de schi de pe Transalpina, monumentele istorice şi serviciile protejate UNESCO, precum ceramica de la Horezu şi Mănăstirea Hurezi. Timp de câteva zile, Vâlcea a fost centrul culturii și al prieteniei. Retrăind acele clipe frumoase, mă gândesc că versurile poeziei lui Ilorian Păunoiu se potrivesc acelor momente de bucurie și le transmit ca un dar tuturor prietenilor din Tabăra Prieteniei Literare „De Amicitie”, Olănești 2023…

Bucuraţi-vă că sunteţi

și că vine-o dimineaţă;

bucurați-vă de zâmbet,

bucurați-vă de viaţă!

Bucurați-vă!

La revedere Tabără Dragă, La revedere Prieteni Dragi!

 

Zenovia Zamfir

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu